Новини світу

Єгипет відмовився озброювати Росію

Влада Єгипту після переговорів з американськими чиновниками у березні призупинила план таємних поставок ракет Росії і вирішила натомість виробляти боєприпаси для України, повідомляє The Washington Post (WP) з посиланням на документи Пентагону.

Згідно з документами, Каїр схвалив продаж 152-мм та 155-мм артилерійських снарядів у США для їх передачі Києву. Чи було здійснено постачання, невідомо. Видання називає це “очевидною дипломатичною перемогою” адміністрації США.

WP посилається на документи, опубліковані в Discord у результаті витоку. З документів випливає, що Єгипет мав намір використовувати свої потужності з виробництва зброї для України «як важіль» для отримання передових американських військових товарів». У першому документі від 17 лютого нібито сказано, що Єгипет наприкінці січня і на початку лютого «зробив кроки щодо таємного постачання ракет до Росії», зокрема, встановивши ціну на ракети та запланувавши закупівлі для виробництва. У розмові від 31 січня міністр військового виробництва Мохамед Салах ад-Дін говорив президенту Єгипту Абдель Фаттаху ас-Сісі, що погоджена ціна — $1100, але вона може зрости до $1500 «через потенційне підвищення цін на латунь». Президент Єгипту також хотів запросити у Росії «спеціальне обладнання» для «підвищення точності ракет чи якості єгипетських заводів, які їх виробляють».

Другий документ не датований, але WP припускає, що він стосується середини лютого. З нього випливає, що Єгипет розпочав створення лінії з виробництва ракет для російських збройних сил. Російські делегати нібито запросили закупівлю 15 тис. ракет $1100 за штуку, але ас-Сісі «наказав підлеглим закупити необхідні матеріали для виробництва до 40 тис. ракет».

Однак президент Єгипту, «схоже, поклав край плану з виробництва ракет» після візитів до країни офіційних осіб США, зокрема високопосадовців Білого дому та Держдепу наприкінці лютого, а також приїзду голови Пентагону Ллойда Остіна на початку березня. Відповідно до розсекреченої розмови від 8 березня, Абдель Фаттах ас-Сісі, «схоже, підозрював, що за його дискусіями ведеться стеження», і сказав міністру оборони Мохамеду Закі «бути обережним під час обговорення можливих військових запитів інших країн, таких як Росія».

WP стверджує, що ас-Сісі та Закі згадували «військові контракти» з Росією, але не говорили прямо про план з виробництва ракет. Міністр оборони тоді сказав президенту, що поїздка єгипетської делегації до Росії, запланована на 12 або 13 березня для підписання військових контрактів, була відкладена «доки ситуація не проясниться». Це рішення ухвалили після візиту глави Пентагону, зазначає видання. Абдель Фаттах ас-Сісі тоді сказав, що “потрібна обережність, щоб уникнути непотрібних неприємностей для Єгипту”, на що міністр оборони відповів, що вони “не вживали жодних заходів” і не підписували жодних контрактів.

Представник МЗС Єгипту не відповів на прохання WP прокоментувати інформацію.

У квітні WP з посиланням на інші розсекречені документи повідомляла, що президент Єгипту розпорядився виготовити до 40 тис. ракет для «таємної відправки Росії», але доручив чиновникам тримати виробництво та постачання в секреті «щоб уникнути проблем із Заходом». Кремль назвав цю публікацію «черговою качкою». У Білому домі США говорили, що не бачать ознак постачання Єгипту зброї Росії.

Ольга Степанова

Recent Posts

Коли можуть відновити рух між станціями “Деміївська” – “Либідська”: в КМДА відповіли

Відновлювальні роботи перегінного тунелю "Деміївська" – "Либідська" столичного метрополітену тривають. Відновити рух поїздів "синьою" лінією метро планують…

4 хв. ago

Стало відомо, чи зустрінеться хворий король Чарльз ІІІ із сином Гаррі

Король Чарльз ІІІ може бути занадто "зайнятий", щоб зустрітися зі своїм молодшим сином, принцом Гаррі, коли…

12 хв. ago

Час роботів-вбивць уже настав: чому ШІ стає дедалі небезпечнішим із кожним днем

У понеділок у Відні (Австрія) відбулася зустріч військових, чиновників і розробників із понад 100 країн…

24 хв. ago

Які джинси вибрати на весну 2024? Топ-4 найтрендовіші фасони

Джинси — практичні універсальні штани, які можна стильно вплітати у весняні та літні образи. Вибираючи…

33 хв. ago

Службова недбалість: українці відсудили в лікарні мільйон гривень через смерть родича

Родичі померлого жителя Львова домоглися компенсації через суд, через неповноцінне надання медичної допомоги з боку…

45 хв. ago

“Депутати – це герої”: нардеп Тищенко розповів про службу народу України

Народний депутат Микола Тищенко, який полюбляє під час війни подорожувати до екзотичних країн, заявив, що парламентарі -…

54 хв. ago