Новини

Антициклон Цербер приніс у Європу хвилю спеки із Сахари

По всій Європі цього тижня може поширитися хвиля тепла, яку вже приніс в Італію антициклон із Сахари під назвою “Цербер”.Як пише The Daily Mail, температура повітря підніметься вище +40°C, а на італійських островах Сардинія і Сицилія може сягнути +48°C.

“Це означає, що температура в Середземномор’ї загалом наближається до рекордних рівнів. Попередній рекорд температури – 48,8°C – було зареєстровано в сицилійському місті Флорідія 11 серпня 2021 року”, – нагадує британська газета.

Червоний Хрест у зв’язку зі спекою, що наростає, закликав європейців уважно стежити за самопочуттям найуразливіших категорій громадян – дітей і літніх людей, а також не допускати зневоднення й уникати перегріву, який може призвести до теплового удару.

Президент Італійського метеорологічного товариства професор Лука Меркаллі заявив The Guardian, що протягом тижня температура “перевищить 40°C або 45°C”. “Ми могли б наблизитися до рекорду. У будь-якому разі показники будуть дуже високими”, – додав учений.

За прогнозами, на які посилається Daily Mail, на півдні Іспанії очікується +45°C, у Греції – до 44°C, на Кіпрі – 42°C, у Хорватії – 38°C, у Франції – 37°C. Така спекотна погода на Середземномор’ї протримається близько двох тижнів, і найбільше постраждає від неї Італія, уточнює газета.

Італійські чиновники випустили погодні попередження для дев’яти великих міст материка – Больцано, Флоренції, Фрозіноне, Палермо, Перуджі, Рієті, Риму, Турина і Вітербо. Daily Mail нагадує, що це буде перша хвиля спеки в Італії в нинішньому році – через кілька місяців після того, як повені забрали в країні життя десятків людей.

Антициклон, що прийшов з Африки, невипадково дістав назву на честь триголового пса Цербера, який у давньогрецькій міфології охороняє ворота підземного світу, заявив газеті La Stampa італійський метеоролог Стефано Россі. “Метафорично три голови позначають три основні кліматичні зони, на які буде розділена Італія”, – пояснив він. За словами фахівця, рівень вологості по всій Італії буде “стрімко зростати”, а нічні температури перестануть опускатися нижче 22°C.

У Греції цього тижня теж “очікується виснажлива спека”: так, у північному місті Ларісса температура сягне 44°C, а в Афінах, за прогнозом Національної обсерваторії, у середу буде 43°C. Ця “хвиля тепла” триватиме шість днів і сягне піку в п’ятницю, але, як пише Daily Mail із посиланням на грецьких експертів, за цей час можуть розпочатися лісові пожежі, подібні до тих, що минулими роками призводили до людських жертв.

Нещодавно уряд Греції провів екстрену нараду, за підсумками якої закликав роботодавців простежити, щоб їхній персонал найближчими днями не працював на відкритому повітрі в період із полудня до 17:00.

Раніше Всесвітня метеорологічна організація (ВМО) повідомила, що перший тиждень липня став найспекотнішим за всю історію спостережень на планеті – як і попередній червень. Вчені пояснили рекордні температури змінами клімату в поєднанні з явищем Ель-Ніньо, яке нагріває поверхневі води в східній і центральній частинах Тихого океану.

ВМО зазначає, що температурні рекорди встановлюються і на суші, і в океанах – а це, своєю чергою, “потенційно руйнівно впливає на екосистеми та навколишнє середовище”. “Ми перебуваємо на незвіданій території і можемо очікувати, що в міру подальшого розвитку Ель-Ніньо цей вплив триватиме до 2024 року. Це тривожні новини для всієї планети”, – попередив директор кліматичної служби організації Крістофер Г’юїтт. За словами генсека ООН Антоніу Гутерріша, “ситуація, яку ми спостерігаємо зараз, є демонстрацією того, як зміна клімату виходить з-під контролю”.

Daily Mail нагадує, що високі температури також провокують проблеми зі здоров’ям у людей, починаючи зі зневоднення і закінчуючи серцевими нападами. Газета посилається на дослідження, опубліковане напередодні в журналі Nature Medicine, в якому підбито підсумки рекордно спекотного літа-2022 в Європі. У статті йдеться про те, що спека стала причиною смерті понад 61 тисячі осіб, з яких більшість становили люди, старші за 80 років, а 63% були жінками.

Із середини 1800-х років світ потеплішав у середньому майже на 1,2°C, що спровокувало почастішання екстремальних погодних явищ – сильних посух і штормів, які посилюються через підвищення рівня моря.

Минулого червня глобальна температура поверхні моря сягнула безпрецедентно високого рівня, а площа антарктичного морського льоду – найнижчого рівня за місяць з моменту початку супутникових спостережень (на 17% нижча за середню). Зазвичай поверхня моря відносно швидко остигає після річних піків нагріву, але у 2023 році її температура залишається високою, і вчені попереджають, що це може свідчити про недооцінений ефект зміни клімату. Переведено с помощью www.DeepL.com/Translator (бесплатная версия)

Ольга Степанова

Recent Posts

Нові правила мобілізації: ухилянтів притиснули остаточно

З 1 жовтня в Україні змінилися правила щодо бронювання військовозобов'язаних працівників. Тепер отримати бронювання можна…

38 секунд ago

“Томагавки” націлені на Росію: які війська НАТО розгортає в Європі

У багатьох трохи викривлене уявлення, що Захід ніяк не реагує на загрозу Москви, — це…

10 хв. ago

“Шок-контент”: нардеп Дмитрук дистанційно голосував на засіданні комітету Верховної Ради

У понеділок, 7 жовтня, народний депутат Артем Дмитрук, який незаконно перетнув український кордон та перебуває…

19 хв. ago

Путін через страх перед українськими дронами зніс свою улюблену дачу

Російський диктатор Володимир Путін більше не відвідує свою улюблену резиденцію в Сочі через страх за…

27 хв. ago

Голод не тітка: астронавти в майбутньому можуть почати їсти астероїди

Майбутні астронавти можуть мати ідеальну їжу, приготовану з бактерій, які вирощені за допомогою подрібнених вуглецевих…

36 хв. ago

Під поверхнею Місяця виявили несподіваний рух: що там відбувається

Вчені зробили несподіване відкриття, в якому йдеться, що між мантією Місяця і ядром супутника Землі знаходиться…

47 хв. ago