Новини світу

Союз Саудівської Аравії та Росії поставив під загрозу економіку США – Bloomberg

США втратили свій вплив на Саудівську Аравію, яка як перестрахування зблизилася з протиборчими Вашингтону державами — Китаєм, Росією та Іраном. Нещодавнє рішення про скорочення видобутку нафти вигідне Ер-Ріяду, Москві та Тегерану. Для американської економіки воно може обернутися рецесією та падінням частки світового ВВП. Такого висновку дійшло Bloomberg на основі власної економічної моделі, пише Експерт з посиланням на haggin.az

Рішення ОПЕК+ про скорочення видобутку, про яке раптово було оголошено 5 квітня, додало проблем західним країнам, які, як і раніше, значно залежать від постачання вуглеводнів. Зростання цін на нафту, спровоковане рішенням картелю, створює нові ризики для західних центробанків, які вже рік намагаються приборкати високу інфляцію. Дорога нафта може спровокувати новий виток зростання цін у розвинених економіках. Модель агентства, наприклад, показує, що зростання цін нафти на $5 додасть до інфляції в США приблизно 0,2 процентних пункти.

Охолодження між Вашингтоном та Ер-Ріядом сталося на тлі вбивства опозиційного журналіста Джамаля Хашкаджі. Президент США Джо Байден на тлі вбивства обіцяв перетворити Саудівську Аравію на «ізгоя», проте натомість отримав зближення Ер-Ріяда з політичними противниками Вашингтона. Більше того, охолодження стосунків призвело до того, що у виграші залишилася Москва: адже Росії як ніколи потрібні високі ціни на нафту, щоб мінімізувати втрати бюджету, спричинені військовим вторгненням в Україну.

Агентство також наводить ключові рівні цін на нафту для Росії, США та Саудівської Аравії. Для Росії, за оцінкою Bloomberg, є $25 і $100 за барель: перший рівень означає собівартість видобутку нафти в Росії, другий — необхідну для виведення російського бюджету з дефіциту. Для США ключові рівні цін на нафту агентство називає $75 та $120 за барель. Американські рівні прив’язані насамперед до рівня інфляції, оскільки саме від неї залежить економічне зростання у США: у першому випадку вона становитиме 2% до кінця 2024 року, у другому — 4%.

Рівні Саудівської Аравії прив’язані до можливостей бюджету королівства: $52,5 за барель — мінімум, який дозволить Ер-Ріяду розплатитися за весь імпорт, $77,5 — дозволить досягти балансу видатків та доходів бюджету, $95 — дозволить без проблем витратити гроші на своїх громадян, які безпосередньо одержують частину доходів від нафтогазового сектора з бюджету королівства в обмін на те, що не беруть участь у політичному житті.

Високі ціни на нафту, ймовірно, призведуть до рецесії у США та ЄС. Тоді попит на нафту впаде, а за ними впадуть і ціни на нафту. Однак для США це загрожуватиме втратою частки світового ВВП, особливо на тлі зростання Китаю та Індії, які тепер спираються на дешеві постачання палива через санкції з Росії.

Ольга Степанова

Recent Posts

«Газпром» зафіксував мільярдні збитки за 2023 рік

Через наслідки повномасштабного вторгнення РФ в Україну, російська енергетична компанія «Газпром» минулого року вперше майже…

2 хв. ago

Російські війська просунулися біля Очеретиного та в Котлярівці, – DeepState (карта)

Російські окупаційні війська просунулися в районі Очеретиного та в Котлярівці. Про це DeepState повідомив у Telegram. Фото: DeepStateMAP Подробиці…

14 хв. ago

Німецькі залізничники планують масштабний страйк під час Євро-2024

У Німеччині може початися страйк залізничників під час чемпіонату Європи з футболу. Про це повідомляє Bild. За…

21 хв. ago

Вибори президента США: Байден менше приділятиме уваги Україні через виборців

Президент Джо Байден менше говоритиме про Україну, щоб задобрити електорат перед прийдешніми виборами у США. Про…

34 хв. ago

Погода на 3 травня: в країні буде сухо, подекуди до +26°

В Україні в п'ятницю, 3 травня, опади не очікуються, температура вдень сягатиме 18-23°, у західних,…

43 хв. ago

Перемоги на полі бою не буде: у ГУР приголомшили заявою щодо переговорів з Росією

Україна не може виграти Росію на лише на полі бою, тому війна, скоріше за все,…

54 хв. ago