Новини

Земля проходить крізь потік Персеїд: коли очікувати піку зорепаду

Наша планета проходить крізь метеорний потік Персеїди. Через це ночами на небі можна побачити яскраві спалахи дрібних часточок, що згоряють в атмосфері нашої Землі. Вже через добу наша планеті увійде у найщільнішу зону потоку, і можна буде всю ніч милуватись потужним зорепадом.Свого піку зорепад від Персеїд досягне в ніч із 12 на 13 серпня, кажуть астрономи.

Метеорний потік Персеїди утворений хвостом комети Свіфта – Таттла, яка обертається навколо Землі із періодом у 133 роки. Щоразу, наближаючись до Сонця, комета втрачає частину свого ядра, воно випаровується під дією тепла від світила. Зате її хвіст, утворений дрібними камінчиками і піщинками, стає дедалі розкішнішим. І от щороку Земля проходить крізь цей хвіст. Цей потік дрібних метеорів отримав назву Персеїди. Усе через те, що радіант цього потоку знаходиться в сузір’ї Персея.

Земля щорічно входить у потік Персеїд на початку третьої декади липня і виходить із нього у третій декаді серпня. Тобто упродовж місяця нашу атмосферу бомбардують дрібні метеори. Вони не становлять ніякої загрози для жителів нашої планети, адже їхній розмір малий, і вони дотла згоряють у верхніх шарах атмосфери. Однак саме ці сліди згоряння метеорів залишають яскравий розчерк на тлі нічного неба. У старовину їх називали падаючими зорями.

Саме в ніч із 12 на 13 серпня Земля перетинатиме смугу Персеїд, що має найвищу щільність. І саме цієї ночі можна буде побачити на небі найбільше падаючих зірок. Астрономи кажуть, що в місцях, де “світлове забруднення” атмосфери найменше, можна в ніч спостерігати від 60 до 100 спалахів за годину. Але в містах, де світла більше, і небо не таке темне, буде видно до 60 спалахів.

До речі, Персеїди можна спостерігати із будь-якої точки земної кулі. Але в Північній півкулі потік інтенсивніший. 

Отже, готуймося наступної ночі дивитися в небо, і не забуваймо загадувати бажання. Адже те, що задумано у мить падіння зірки, неодмінно має збутися.

Ольга Степанова

Recent Posts

Найкращі сінабони: перевірений рецепт улюбленого десерту

Сінабон вперше побачив світ у 1985 році в Сієтлі, що у штаті Вашингтон США. Саме…

5 хв. ago

У Тверській області Росії атаковано секретний військовий об’єкт: що про нього відомо

У селищі Октябрський, Тверської області Росії, безпілотники атакували військовий секретний об'єкт. Місцеві зазначають, що там…

15 хв. ago

Найжахливіша записка 18 століття. Жінка навіки вишила слова кохання людським волоссям

Анна Марія Редкліфф вишила для свого чоловіка любовну записку волоссям. Вона обрала дуже дивні предмети…

22 хв. ago

Топ-7 професій з бронню від мобілізації : хто та за яких умов може її отримати

В Україні продовжуються обов'язкова мобілізація військовозобов'язаних, проте деякі особи можуть отримати бронювання. Ця особлива відстрочка надається…

28 хв. ago

Хворі на рак Кейт Міддлтон і Чарльз III згуртувалися, щоб повернути в сім’ю “блудного сина”

Король Великої Британії Чарльз III зі своєю невісткою Кейт Міддлтон, які останні місяці борються з раком,…

37 хв. ago

Посланець із небес: хірург побачив рай під час клінічної смерті

Нейрохірург із Вірджинії, США, стверджує, що під час тижневої коми, спричиненої рідкісною бактеріальною інфекцією менінгіту,…

43 хв. ago