Новини

У США розповіли, чи передадуть Туреччині винищувачі F-16

У США приймуть рішення щодо передачі Туреччині винищувачів F-16 після консультацій з Конгресом.Радник із національної безпеки віцепрезидента США Джейк Салліван повідомив, що США рухатимуться вперед із передачею винищувачів F-16 Туреччині після консультацій з Конгресом, інформує Reuters.

Туреччина планує придбати у США винищувачі F-16 від Lockheed Martin Corp на суму 20 млрд дол і майже 80 комплектів модернізації для існуючих військових літаків. Виступаючи напередодні саміту НАТО в Литві, Салліван сказав, що Байден «чітко дав зрозуміти, що підтримує передачу». «Він не зробив жодних застережень з цього приводу… Він має намір продовжити цей трансфер», – сказав радник із національної безпеки.

У свою чергу, речник Держдепартаменту Метью Міллер повідомив, що держсекретар Ентоні Блінкен останніми тижнями спілкувався з міністром закордонних справ Туреччини Хаканом Фіданом і членами Конгресу. «І, як сьогодні сказав радник з національної безпеки, ми будемо рухатися вперед із цим продажем, який, як ми розуміємо, має бути схвалений ключовими членами Конгресу», — сказав він на щоденному брифінгу.

Нагадаємо, напруженість у стосунках між Туреччиною та Грецією може стати проблемою для продажу F-16. Голова Комітету із закордонних справ Сенату США Боб Менендес, який раніше заблокував продаж F-16, розповів, що він веде переговори з адміністрацією Байдена щодо заборони, і що він може прийняти рішення «наступного тижня». Менендес також сказав, що у нього є занепокоєння щодо Туреччини через дотримання прав людини та польотів Туреччини над повітряним простором Греції.

Ольга Степанова

Recent Posts

Отримає кожен учень: школярів чекають нові правила

Міністерство освіти і науки України продовжує реалізовувати нові ініціативи в рамках комплексної політики в сфері…

14 хв. ago

На аукціоні продали останню річ збанкрутілого мільйонера: що це було

Дії суду в Китаї, який виставив на аукціон пляшку безалкогольного напою як останню річ, що…

15 хв. ago

Щодо України розгортається “війна сигналів”, через місяць буде розвилка — військовий аналітик

Ключові союзники України зможуть представити свою стратегію щодо завершення війни лише після обрання нового президента США та…

17 хв. ago

Викрадені Росією артефакти культурної спадщини помічено на міжнародному чорному ринку

Викрадені з українських музеїв та археологічних пам'яток експонати та артефакти вже почали з'являтися на міжнародному…

28 хв. ago

Є відстрочка чи бронь, але прийшла повістка: що робити

Потрібно прибути до територіального центру комплектування та соціальної підтримки навіть тоді, коли людина має відстрочку або…

31 хв. ago

Доведеться розщедритися. В Україні зросли тарифи на паспортні та міграційні послуги

В Україні з 7 жовтня зміниться вартість оформлення паспорта та деяких інших документів. Це також стосується обміну…

34 хв. ago