Кремль намагається показати, що контролює ситуацію після заколоту Пригожина, – ISW

Американський Інститут вивчення війни (ISW) у черговому зведенні аналізує дві події, що сталися напередодні – першу після невдалого заколоту ПВК “Вагнер” публічну появу начальника російського Генштабу Валерія Герасимова і визнання Кремлем факту зустрічі Володимира Путіна з Євгеном Пригожиним.Виступ Герасимова, пишуть експерти, підтверджує попередню оцінку ISW про те, що він, найімовірніше, збереже свій офіційний пост, оскільки зняття його з посади завдасть надто великої шкоди репутації Кремля і Міноборони Росії.

Згода з вимогами Пригожина прибрати Шойгу і Герасимова, ймовірно, завдала б шкоди безпеці режиму, створивши прецедент і показавши, що опір і відкрите повстання є законними засобами досягнення бажаних цілей, пишуть експерти. 

Рішення ж Путіна зустрітися з Пригожиним не узгоджується з колишньою риторикою Кремля щодо глави ПВК “Вагнер”. Можливо, пише ISW, зустріч вирішили надати розголосу, щоб зняти питання з приводу можливості Пригожина вільно переміщатися Росією, не стикаючись із переслідуваннями.

Обидві події, найімовірніше, є частиною ширшої повістки Кремля, яка має на меті представити себе таким, що повністю контролює ситуацію після спроби заколоту, і є свідченням того, що заколотники відмовилися, принаймні офіційно, від свого заклику змінити вище військове керівництво Росії. 

Усе це також вказує на те, що Кремль, найімовірніше, прагне представити заколот, його можливі наслідки та заклики до заміни неугодних воєначальників як справу вирішену, підсумовують в ISW.

Ольга Степанова

Recent Posts

Прожитковий мінімум “заморозили”: що чекає українців у 2025 році

У проєкті державного бюджету України на 2025 рік передбачено "замороження" прожиткового мінімуму. Кабінет Міністрів вирішив…

6 хв. ago

Отримати бронь буде ще складніше: нардеп пояснив, які зміни відбудуться

Уряд раніше прийняв рішення про бронювання працівників на критичних підприємствах, однак зараз планується змінити підхід до цієї…

14 хв. ago

Часто про це забувають: експерт порадив водіям перевіряти дві речі під час купівлі авто

Популярний автомобільний експерт радить всім водіям перевіряти дві речі під час купівлі вживаного авто. За словами…

23 хв. ago

Шахраї вигадали нову схему обману українців: «стягнення» коштів через суд

Шахраї в Україні розробили нову схему обману, яка стосується так званого «стягнення» коштів через суд.…

32 хв. ago

В якій країні Європи найдовше доведеться збирати на житло

Данія виявилась країною з найбільш доступним житлом в Європі відносно середнього доходу. Про це йдеться…

40 хв. ago

Перекази з картки на картку: буде не лише блокування, а й штраф

Останнім часом в Україні почастішали заклики до посилення фінансового контролю банківських рахунків українців. В Нацбанку…

47 хв. ago