Новини світу

Вперше в історії НАТО створило бойовий флот із безпілотних літальних апаратів (ФОТО)

НАТО вперше в історії створило бойовий флот, який повністю складений із безпілотних літальних апаратів (БПЛА)

Про готовність до виконання будь-яких місій командувач Європейським командуванням Збройних сил США і Верховний головнокомандувач Об’єднаних збройних сил НАТО в Європі, генерал ВПС США Тод Уолтерс (Tod Daniel Wolters) стримано доповів акурат після того, як на початку лютого 2021 р. НАТО отримало п’ятий і останній БПЛА “Northrop Grumman RQ-4D Global Hawks”, створений американською “Northrop Grumman Corporation”, пише Експерт.

Контракт на закупівлю і початкове обслуговування п’яти новітніх безпілотників було укладено ще у травні 2012 р. За реалізацію амбіційного плану агентство “NAGSMA” (“NATO Alliance Ground Surveillance Management Agency”, Агентство наземного спостереження Альянсу) заплатило корпорації “Northrop Grumman” $1,7 млрд.

Хоча за бойовими завданнями та дизайном важкий дрон “RQ-4D Global Hawks” схожий на “Lockheed U-2”, культовий шпигунський літак 1950-х років, проте це абсолютно інший клас. Безпілотник нового покоління здатен все чітко бачити – крізь товстих шар хмар, навіть у піщану бурю і… миттєво передавати зображення на величезні відстані, у реальному часі, панорамно оглядаючи всю потрібну територію.

Отже, генерал Тод Уолтерс оголосив у Кельні (Німеччина) про готовність до виконання стратегічних завдань п’яти розвідувальних дронів Північно-атлантичного альянсу. Безпілотники “RQ-4D Global Hawks”, якими з авіабази Біл (Beale Air Force Base), Каліфорнія, на відстані керують пілоти 12-ї розвідувальної ескадрильї (12th Reconnaissance Squadron) 69-ої розвідувальної групи (69th Reconnaissance Group) ВПС США.

Окрім того, введено в дію надновітнє наземне обладнання – “AGS” (“Alliance Ground Surveillance”, Спостереження за наземною ситуацією), потрібне для наземного спостереження та оперативного управління; воно створювалось і вивірялось останні дев’ять років. Поки що йдеться про те, що мета флоту – виключно аеро- і фотозйомка потенційних загроз, особливо – в місцях, близьких до кордонів країн-членів Альянсу.

Ніякої додаткової логістики американцям не знадобилося. 12 листопада 2019 р. за якихось 20 годин перший безпілотник сам прилетів із авіабази Палмдейл, Каліфорнія, до Головної операційної бази (Main Operating Base, MOB) НАТО зі спостереження за наземними цілями, розташованої в Сігонеллі, о.Сицилія. Згодом, отримавши завдання від безпосереднього командира підрозділу, бригадного генерала Х’юстона Кантвелла (Houston Cantwell) безпілотник став на бойове чергування.

Яка, так би мовити, продуктивність “RQ-4D Global Hawks”? На добу модель БПЛА може оцінювати і передавати потрібні дані з площі приблизно 100 000 км². Розшифруємо абревіатуру в назві: “R” – позначка Департаменту оборони США для розвідувальної техніки; “Q” – безпілотна система літаків. “4” – номер серії спеціально створених БПЛА; “D” – модифікація для розвідувальних цілей НАТО.

У ці 15 тонн бойової маси впаковані розвідка, безконтактне націлювання, контроль ефективності вогневого удару, тобто сама парадигма війни шостого покоління. Іграшка не з дешевих… Уряду США один “RQ-4D Global Hawks” коштує $37,6 млн. Хоча, якщо підсумувати всі витрати на літак, рахуючи наукові дослідження та розробку, вартість одиниці зростає до $123,2 млн.

Головна ціль війни шостого покоління – не знищення ворожої армії, а розгром економічного потенціалу супротивника і, як наслідок, зміна політичного режиму.

З’ясуємо й деякі деталі. Оскільки всередину зазирати – сувора військова таємниця, тому наведемо трохи сухих цифр.

► Загальні характеристики:
● Підрядники: “Northrop Grumman Corporation” (генеральний; місце знаходження – Уест-Фолс-Черч, Вірджинія), “Raytheon” (Уолтем, Массачусетс) і “L3 Technologies” (Нью-Йорк).
● Вартість (модель “RQ-4D”): $37,6 млн.
● Основна функція: надвисотна та наддалека аеророзвідка, спостереження і рекогносцировка.
● Екіпаж (дистанційно): три (пілот LRE – підтримка комунікаційних зв’язків, пілот MCE – управління місією, оператор датчиків – бортовий інженер).
● Максимальна тривалість польоту: 32 години (без дозаправки).
● Озброєння: немає.

 Технічні характеристики:
● Силова авіаустановка: турбовентиляторний двигун “Rolls Royce-North American AE 3007H”.
● Надійність: 23 мільйони годин.
● Злітна тяга: 38 кН⋅с (8500 фунт-сила-годин).
● Система підігріву палива: ніяких небезпечних чи спеціалізованих добавок.
● Матеріали: фюзеляж – алюмінієвий, крила – вуглецевий композит.
● Обладнання для фото- і відеозйомки: мультиплатформовий радар із синтезованою апертурою (РСА) MP-RTIP для використання за будь-якої погоди + мультиспектральна фотокамера MS-177 для цілодобової роботи.

● Надійні комунікації: різноманітні комерційні та державні опції супутникового зв’язку, що дозволяє безпілотнику завжди перебувати в зоні досяжності.
● Швидкість: 575 км/год.
● Дальність дії: 19 466 км.
● Стеля: 18 300 м.

► Розміри:
● Розмах крил: 39,9 м.
● Довжина: 14,5 м.
● Висота: 4,7 м.
● Вага: 6 781 кг.
● Максимальна злітна вага: 14 628 кг.
● Запас палива: 7 847 кг.
● Корисне навантаження: 1 360 кг.

*   *   *

На відміну від Кремля, Генеральний секретар НАТО Йєнс Столтенберг (Jens Stoltenberg; 1959) нікого не лякає, але якось між іншим ще 15 лютого 2021 р. нагадав у Брюсселі забудькам із числа “іх-там-нєт” про існування програми “AGS” (“Alliance Ground Surveillance”, Спостереження за наземною ситуацією), що є високоточним і практичним прикладом впровадження Альянсу “руйнівних” і “новітніх” технологій.

До проєкту залучені 15 держав: США, Німеччина, Італія, Норвегія, Данія, Люксембург, Польща, Чехія, Болгарія, Естонія, Латвія, Литва, Румунія, Словаччина і Словенія. Разом із тим, усі члени НАТО матимуть доступ до унікальних даних, отриманих із застосування Програми спостереження за наземною ситуацією.

Над створенням “AGS” працювали провідні аерокосмічні гіганти планети.

До американської “Northrop Grumman Corporation” (90 тис. працівників; річний прибуток – понад $30 млрд) долучалися норвезька “Kongsberg Gruppen”, європейська “Airbus Group” та італійська “Leonardo”. Тобто всі найпотужніші виробники високотехнологічної зброї світу в царині оборонних, аерокосмічних, морських та наземних систем управління. Це так – для знаття.

Ольга Степанова

Recent Posts

“Важче, ніж будь-коли”: українцям треба готуватись до найгірших сценаріїв, — Берлінська

Війська ЗС РФ можуть піти в наступ і на Київщині, і на Донеччині. Підрозділи ЗСУ…

2 хв. ago

Прототип цифрової речниці МЗС їздила 2022 року до Донецька: деталі скандалу

Міністерство закордонних справ України вперше створило з використанням технологій штучного інтелекту цифрову особу Вікторію Ші, яка офіційно…

10 хв. ago

Трамп вибухнув погрозами на адресу Байдена: у чому причина

Колишній президент США Дональд Трамп, який претендує на другий термін, озвучив серію погроз чинному главі країни…

20 хв. ago

Нові скандали з ТЦК у Львові та Одесі обурили українців: неочікувані деталі

Нові скандали з ТЦК: у Львові співробітники ТЦК нібито мобілізували дорогою на роботу медиків, через що онкохворі пацієнти…

23 хв. ago

Дугін і Карлсон: про що американський журналіст говорив із «мозком Путіна»

Російський ультраконсервативний філософ Олександр Дугін, ідеолог «русского мира» і «священной войны против Запада», який нещодавно…

31 хв. ago

Україні дозволили бити по території РФ західною зброєю: гучна заява

Міністерка закордонних справ Латвії Байба Браже заявила, що деякі союзники України не проти використання своєї…

41 хв. ago