Новини

Над Мельбурном вибухнула російська ракета: що відомо

Жителі австралійського міста стали свідками, як вони вважали падіння метеорита, але виявилося, що це уламки російського космічного сміття.Яскравий промінь світла спостерігали в ніч на вівторок, 8 серпня, жителі австралійського міста Мельбурн. Це “світлове шоу” тривало протягом приблизно хвилини, перш ніж пролунав гучний вибух. Спочатку загадкова яскрава смуга світла прорізала нічне небо, а потім розділилася на яскраво палаючі частини. Місцеві жителі припустили, що це впав метеорит або комета, але виявилося, що це уламки російської ракети-носія, пише The Guardian.

Деякі жителі австралійського міста Мельбурн стали свідками появи яскравого променя світла в нічному небі після опівночі у вівторок, 8 серпня. Одні спостерігачі припустили, що це падає або комета, або метеорит. Але яскравий промінь розділився на частини після нетривалого руху в небі і пролунав гучний вибух.

Місцеві вчені заявили, що цей об’єкт не може бути метеоритом, який падає, бо колір палаючого матеріалу вказував на те, що в небі з’явився штучний об’єкт. Звичайні метеорити під час падіння через свій хімічний склад світяться в небі або зеленим, або синім кольором, але як видно на відео, яскрава смуга світла була більше помаранчевою. З іншого боку, враховуючи тривалість цього нічного явища, це точно не міг бути метеорит, які зазвичай згорають дуже швидко.

В Австралійському космічному агентстві незабаром заявили про те, що австралійці, ймовірно, спостерігали за падінням уламків російської ракети-носія, яка в понеділок, 7 серпня, стартувавши з космодрому Плесецьк, вивела в космос супутник. Учені вважають, що в атмосферу на величезній швидкості увійшла одна зі ступенів ракети “Союз”, після виконання своєї місії.

Згідно із заявою Австралійського космічного агентства, частина російської ракети-носія мала безпечно впасти в Тихий океан недалеко від південно-східного узбережжя австралійського острова Тасманія.

За словами Алана Даффі з Університету Свінберн, Австралія, це явище було дуже незвичайним, тому що це було найяскравіше входження космічного сміття в атмосферу з усіх, які він бачив.

За словами Еліс Горман з Університету Фліндерс, Австралія, ракета-носій “Союз” за довжини 25 метрів важить 105 тонн, і коли вона вивела супутник на орбіту, то ступінь, що відокремилася, повернувся назад на Землю з дуже великої висоти і з дуже високою швидкістю. Навіть коли уламки ракети розлетілися на частини, то вони продовжували горіти в нічному небі.

Учені вважають, що уламки ракети рухалися дуже швидко, а тому подолали звуковий бар’єр, саме через це жителі Мельбурна і чули вибух. За словами Даффі, останні уламки ступені ракети, найімовірніше, згоріли за кілька кілометрів над поверхнею.

@fhd_vn meteor shower in #melbourne #fyp #meteor ♬ Gods creation – daniel.mp3

Ольга Степанова

Recent Posts

Водій під час аварії “катапультувався” з даху авто і дивом не отримав жодних травм – фото

Водій дивом залишився неушкодженим після того, як "катапультувався" з даху автомобіля SUNROOF. Як пише Need To Know,…

20 хв. ago

Повістки поштою отримають законослухняні громадяни, які оновили дані, — адвокат

Військовозобов'язані віком від 18 до 25 років, які втратили статус обмежено придатних, не будуть мобілізуватись до…

40 хв. ago

Названо найкращі натуральні напої, які швидко спалюють вісцеральний жир

Якщо включити ці напої до свого щоденного здорового харчування, можна позбутися зайвої жирової тканини в…

49 хв. ago

Чарівних місць, де люди живуть понад 100 років, не існує: учений спростував теорію

Відтоді як з'явилася теорія про існування так званих "блакитних зон" на Землі — місць, де люди мають…

1 годину ago

В Україні запропонували скасувати ДПА для школярів. Подробиці

Народні депутати запропонували скасувати в Україні державну підсумкову атестацію для учнів 4, 9 та 11…

2 години ago

Перерахунок пенсій в Україні: у Раді озвучили деталі масштабної реформи

В Україні планується завершити масштабну пенсійну реформу до кінця 2024 року. Одним з очікуваних результатів стане підвищення…

2 години ago