Новини світу

ВМС США створять ударний винищувач 6-го покоління: деталі

Новий ударний винищувач 6-го покоління прийде на заміну Super Hornet та буде брати із собою “маленького помічника”

Флот США планує замінити свій парк Super Hornets іншими пілотованими винищувачами, які будуть працювати з новими безпілотними літальними апаратами, що разом створюватимуться у рамках програми Next Generation Air Dominance. Про це повідомляє Експерт з посиланням на defence-ua.

F/A-18E Super Hornet на палубі авіаносця USS Theodore Roosevelt (CVN-71) 28 січня 2021 року. Фото: ВМФ США

Контрадмірал Грегорі Харріс, який очолює управління повітряної війни військово-морських сил, зазначив, що літак, який прийде на заміну Super Hornets, «швидше за все буде пілотованим», але разом з тим, програма Next Generation Air Dominance буде поєднувати як пілотовані, так і безпілотні платформи.

«Next-Gen Air Dominance [далі – NGAD] – це сімейство систем, в основі яких лежить платформа F/A-XX, що може бути пілотованою або ж автономною», – каже Харріс.

Винищувачі F-35C замінять одну чи дві з чотирьох ескадрилій ударних винищувачів на кожен розгорнутий авіаносець

Він також зазначив, що флот розділив роботу над програмою NGAD на два етапи: перший – це власне заміна Super Hornet, другий – це вже заміна літака радіоелектронної боротьби EA-18G Growler.

Super Hornet і Growler планують замінити у 2030-х роках. Водночас, оскільки у ВМС продовжуватимуть розробляти нові безпілотні технології, служба планує, що 60% її авіаносного крила становитимуть саме безпілотні платформи.

Boeing EA-18G Growler

За словами Харріса, програма NGAD наразі знаходиться на «стадії доопрацювання концепції», коли служба буде працювати з промисловістю, щоб визначити можливості сучасних технологій та ймовірність розробки безпілотних винищувачів.

Він очікує, що найближчі два-три місяці флот чіткіше розумітиме те, який саме винищувач будуть створювати: безпілотний чи все ж таки пілотований.

Новий винищувач зможе керувати безпілотниками

Харріс зазначив, що під час розробки безпілотного винищувача треба враховувати низку факторів, у тому числі те, як платформа буде обирати цілі для знищення, майбутні правила війни для безпілотних систем і те, як платформа буде оцінювати середовище ведення повітряної війни.

«Всі ті речі, які вивчають наші пілоти – маневрування у повітряному бою чи щось інше – це те, що треба реалізувати в безпілотній платформі. На що треба витратити певний час», – стверджує Харріс.

Навіть якщо винищувач буде безпілотним, для США все одно залишається відкритим питання про прийняття рішень

Зауважимо, що у контексті розмови про NGAD варто розрізняти дві програми: заміну Super Hornet для флоту США та власну програму ВПС США, у рамках якої було нещодавно розроблено новий секретний винищувач.

Ці два літаки будуть зовсім різними, однак зазначається, що, ймовірно, вони з’являться приблизно у той же самий період й матимуть у своїй основі спільні технології.

Ольга Степанова

Recent Posts

Ваш образ буде неперевершеним: як стилізувати джинсову спідницю влітку

За кілька тижнів починається літній сезон, а це означає, що пора задуматися про гардероб на…

3 хв. ago

29-річна жінка закінчить своє життя евтаназією у травні: як вона проведе останні хвилини

Жінка, яка ухвалила рішення закінчити своє життя, оскільки більше не може "впоратися" зі своєю психічною хворобою, пояснила,…

22 хв. ago

Магнітні бурі: прогноз на вихідні, 18-19 травня

Прогноз сонячної та геомагнітної активності на 18-19 травня 2024 року опублікував Центр прогнозування космічної погоди Національного управління океанічних та…

31 хв. ago

Мобілізація по-новому: як працюватимуть в Києві ЦНАПи та які документи треба нести з собою

З 18 травня всі ЦНАПи Києва розпочнуть приймати відвідувачів для оновлення облікових даних військовозобов’язаних. Про готовність центрів…

33 хв. ago

З оголеними плечима: рідкісний портрет Кейт Міддлтон з’явився на виставці

У головній резиденції британських монархів у Лондоні 17 травня 2024 року відкрилася виставка «Королівські портрети:…

38 хв. ago

Суд РФ заарештував активи німецького банку Deutsche Bank.

Під загрозою опинились також банки Unicredit та Commerzbank Арбітражний суд Санкт-Петербурга наклав арешт на російські…

38 хв. ago