Новини світу

БРІКС підступно вдарив Путіну в спину

Кремлівська пропаганда довгий час вселяла думка про те, що БРІКС – це реальна альтернатива західній гегемонії та «ранок багатополярного світу», в якому думка США та його союзників не означатиме більше, ніж думка інших. Член БРІКС, Південно-Африканська Республіка, зараз наочно доводить, що Москва зазвичай видавала власні бажання за дійсність.

Як країна, яка ратифікувала Римський статут, ПАР зобов’язана підкорятися його рішенням і, відповідно, не може взяти та проігнорувати ордер на арешт, виданий Міжнародним кримінальним судом у Гаазі у березні цього року. Що, своєю чергою, ставить перед нею і президентом Сирилом Рамафосою питання про те, як бути, якщо Володимир Путін прибуде сюди на саміт БРІКС.

Влада ПАР намагалася знайти вихід із цього скрутного становища. Рамафоса навіть заснував спеціальну юридичну комісію з цього питання. А правлячий Африканський національний конгрес (АНК) навіть випустив кілька «грізних» заяв про те, що «Захід нам не указ, ми взагалі можемо вийти з Римського статуту – але дорогого друга Путіна образити не дамо».

Цього запалу вистачило ненадовго. Рівно до того моменту, коли юридична комісія дійшла висновку , що «у нас немає варіанта не заарештовувати Путіна. Якщо він приїде сюди, ми змушені будемо його затримати». А дипломатичними каналами зі США надійшла інформація до Преторії про те, що Вашингтон може відмовитися підписувати з ПАР велику торговельну угоду. І виключити країну із програми американської Загальної системи преференцій для країн Африки, яка гарантує безмитне постачання товарів із країни до США.

Після чого делегація АНК терміново вилетіла до Вашингтона. Мабуть, щоб особисто засвідчити, що стосовно Римського статуту американці їх просто неправильно зрозуміли. Словом, «багатополярність та альтернативність БРІКС Заходу» насправді проіснувала лише кілька днів. При повному мовчанні щодо цієї ситуації з боку Бразилії, Індії та Китаю. Які недвозначно дали зрозуміти, що питання з ордером на арешт російського президента і спричинена цим метушня в ПАР – проблема двостороння, хай як хочуть, так і викручуються, нас це не стосується.

Ще одну міфологему кремлівської пропаганди було зруйновано буквально за кілька днів – і Москва нічого з цим не змогла вдіяти, обмежившись розпливчастою заявою про те, що «рішення про поїздку президента Володимира Путіна до ПАР буде ухвалено ближче до дати саміту».

Зараз ведуться переговори Преторії з Москвою про те, як вийти із ситуації, хоча результат їх загалом зрозумілий – російський президент візьме участь у саміті БРІКС у відеоформаті. Іншого виходу просто не проглядається. Після чого з тріском обрушиться ще одна кремлівська міфологема про те, що дві третини світу підтримують Росію.

Оригінал

Ольга Степанова

Recent Posts

Производительный игровой ноутбук и ноутбук с подсветкой клавиатуры

Ноутбуки — устройства, которые привлекают компактностью, функциональностью и удобным дизайном. Они подходят для развлечения, работы…

1 хв. ago

Коли розпочнуться літні канікули в Україні 2024: дати та терміни

З лютого 2022 року школярі України навчаються в умовах повномасштабної війни. Це означає, що деякі…

11 хв. ago

Забирають телефон та проводять ВВК: в Україні мобілізують на війну навіть людей з відстрочкою

В Україні зафіксовані випадки, коли мобілізували людей з бронею чи відстрочкою. Про це в інтерв'ю…

19 хв. ago

У Берліні третю добу триває пожежа на заводі, який постачає системи ППО для України

У берлінському районі Ліхтерфельді третю добу не можуть загасити пожежу на заводі, що належить компанії…

30 хв. ago

РФ розшукує Зеленського, Сирського, Буданова та інших топосіб: що задумали у Кремлі

Міністерство внутрішніх справ Російської Федерації (МВС РФ) оголосило у розшук президента України Володимира Зеленського та інших…

38 хв. ago

Бандана з перлинами і хустка на стегнах: цікаві стильні прийоми в образі на літо (фото)

Літо — це період яскравих відтінків, гарячих тенденцій і неординарних експериментів у стилі. Це час,…

51 хв. ago