Новини політики

Війна в Україні закінчиться тяжкою поразкою Москви – литовський військовий експерт

Про це в коментарі виданню haqqın.az розповів литовський військовий експерт доктор Егідіюс Папечкіс, коментуючи саміт Північноатлантичного альянсу.

Зазначимо, що за день до саміту країни НАТО погодили план можливої військової відповіді на гіпотетичну атаку з боку Росії. Йдеться про перший подібний документ, узгоджений з моменту закінчення холодної війни між СРСР та Заходом.

«Помилка Путіна в тому, що він сподівався, прикриваючись ядерною зброєю, захопити Україну та диктувати свої умови Заходу, – каже експерт. – Але ніхто шантажу Кремля не піддався, і ніхто не чекатиме, коли Росія захопить Україну та розв’яже нову війну. Війна в Україні закінчиться тяжкою поразкою Москви. А ось якими для Кремля будуть політичні наслідки, ми скоро побачимо».

Папечкіс запропонував не звертати уваги на заяви деяких європейських військових щодо нестачі в країнах альянсу бойової техніки та снарядів.

«Армії країн НАТО чудово підготовлені та озброєні, – стверджує литовський експерт. – Генерали на те й генерали, що їм завжди не вистачає зброї, завжди потрібні танки, артилерія, амуніція… Це продиктовано прагненням підтримувати бойовий потенціал армії на максимальному рівні, що завжди потребує інтенсивного насичення зброєю. Армія країн НАТО оснащена озброєнням, якого немає ні Україна, ні Росія. А із вступом до альянсу Фінляндії та Швеції між НАТО та Росією практично не залишиться нейтральних країн».

Торкнувшись теми ймовірності ядерної війни, експерт зазначив, що військова доктрина НАТО не передбачає завдання ядерного удару першими.

«Про те, що станеться з РФ у разі застосування в Україні ядерної зброї або, як закликають російські пропагандисти, «удару по центрах ухвалення рішень», західні політики пояснили Путіну в гранично зрозумілій формі, – каже Папечкіс. – Для режиму в Кремлі найголовніше питання зараз у тому, як закінчити війну в Україні та утримати владу. У той же час, щоб пустити пилюку в очі своєї та світової громадськості, вони періодично «включають» Дмитра Медведєва, який погрожує «за дві секунди» покінчити із Заходом».

Папечкіс зазначив, що цілком можливо, на саміті не буде ухвалено рішення про запрошення Києва до НАТО.

«Досі вся допомога Україні йшла не від НАТО, як від колективної системи оборони, а від окремих країн – США, Великобританії та інших, – уточнив він. – Тому питання ухвалення України до НАТО вирішуватиметься на іншому майданчику. Двері НАТО для України ніхто не зачиняв, і це питання вирішуватиметься поетапно, на основі переговорів та досягнення консенсусу, як це й прийнято у демократичних державах».

Ольга Степанова

Recent Posts

Пенсіонери під натиском: кого оштрафують на тисячі та що буде виплатами

Українські пенсіонери можуть зіткнутися зі значними штрафами, якщо вони не розкриють повну інформацію про своє…

13 хв. ago

Байден, Шольц, Трюдо та інші: які зарплати у світових лідерів

Багато людей рвуться до влади в пошуках багатства. Ось тільки офіційна заробітна плата лідерів різних країн не…

21 хв. ago

Три дні везіння: чоловік виграв у лотерею $10 млн через день після перемоги в казино

Бредлі Баллок зі штату Каліфорнія (США) виграв у лотерею 10 мільйонів доларів наступного дня після…

29 хв. ago

Forbes назвав найбагатшу співачку у світі: у неї більше грошей, ніж у Ріанни

34-річна Тейлор Свіфт стала найбагатшою співачкою у світі за данними Forbes. Її чистий капітал становить понад 1,6…

38 хв. ago

Стосується всіх, хто лишився без роботи: в уряді вже попередили, що буде

В умовах поточної соціально-економічної ситуації в Україні питання допомоги з безробіття стає особливо актуальним для…

46 хв. ago

Косметологиня вбила свою пацієнтку: перевищила дозу у 15 разів

У Харкові сталася трагедія, косметологиня підозрюється у вбивстві своєї клієнтки через необережність під час лазерного…

53 хв. ago