Новини політики

Росія знову хоче передати полонених Угорщині

Угорщина планує забрати чергову групу українських військовополонених через “посередництво” Російської православної церкви (РПЦ). Як і минулого разу, це відбувається без участі та погодження української сторони, повідомили джерела в українських спецслужбах.

За словами одного із співрозмовників, у середовищі “Руської православної церкви” активно обговорюється майбутній візит представників уряду Угорщини до РФ. За попередньою інформацією, він може відбутися орієнтовно 8-11 серпня.

“Мета візиту, зокрема, обговорення чергового раунду передачі українських військовополонених, які мають “угорське походження”. Як і минулого разу, все відбувається без участі та погодження з Україною, без правових підстав, що є грубим порушенням Женевських конвенцій та міжнародного гуманітарного права” , – розповів співрозмовник.

“З російського боку “переговорником” виступатиме член синоду РПЦ митрополит волоколамський Антоній (Антон Юрійович Севрюк)”, – уточнило джерело. З 7 червня 2022 року Антоній обіймає посаду голови відділу зовнішніх церковних зв’язків московського патріархату.

За словами співрозмовника, угорська сторона не має списку військовослужбовців, яких вони хотіли б забрати з російського полону. “Наразі пошуком та відбором закарпатців серед полонених та складанням списку займаються російські спецслужби. До приїзду угорської делегації планується сформувати групу з 10-15 українських військових”, – додало джерело.

“Вимога угорців – угорська етнічна приналежність та знання угорської мови. Ця вимога беззастережна. Угорці не прийматимуть нікого, крім представників угорської національної меншини в Україні”, – розповів співрозмовник у спецслужбах.

Ольга Степанова

Recent Posts

Отримає кожен учень: школярів чекають нові правила

Міністерство освіти і науки України продовжує реалізовувати нові ініціативи в рамках комплексної політики в сфері…

15 хв. ago

На аукціоні продали останню річ збанкрутілого мільйонера: що це було

Дії суду в Китаї, який виставив на аукціон пляшку безалкогольного напою як останню річ, що…

17 хв. ago

Щодо України розгортається “війна сигналів”, через місяць буде розвилка — військовий аналітик

Ключові союзники України зможуть представити свою стратегію щодо завершення війни лише після обрання нового президента США та…

18 хв. ago

Викрадені Росією артефакти культурної спадщини помічено на міжнародному чорному ринку

Викрадені з українських музеїв та археологічних пам'яток експонати та артефакти вже почали з'являтися на міжнародному…

30 хв. ago

Є відстрочка чи бронь, але прийшла повістка: що робити

Потрібно прибути до територіального центру комплектування та соціальної підтримки навіть тоді, коли людина має відстрочку або…

32 хв. ago

Доведеться розщедритися. В Україні зросли тарифи на паспортні та міграційні послуги

В Україні з 7 жовтня зміниться вартість оформлення паспорта та деяких інших документів. Це також стосується обміну…

36 хв. ago