Новини політики

Росія знову хоче передати полонених Угорщині

Угорщина планує забрати чергову групу українських військовополонених через “посередництво” Російської православної церкви (РПЦ). Як і минулого разу, це відбувається без участі та погодження української сторони, повідомили джерела в українських спецслужбах.

За словами одного із співрозмовників, у середовищі “Руської православної церкви” активно обговорюється майбутній візит представників уряду Угорщини до РФ. За попередньою інформацією, він може відбутися орієнтовно 8-11 серпня.

“Мета візиту, зокрема, обговорення чергового раунду передачі українських військовополонених, які мають “угорське походження”. Як і минулого разу, все відбувається без участі та погодження з Україною, без правових підстав, що є грубим порушенням Женевських конвенцій та міжнародного гуманітарного права” , – розповів співрозмовник.

“З російського боку “переговорником” виступатиме член синоду РПЦ митрополит волоколамський Антоній (Антон Юрійович Севрюк)”, – уточнило джерело. З 7 червня 2022 року Антоній обіймає посаду голови відділу зовнішніх церковних зв’язків московського патріархату.

За словами співрозмовника, угорська сторона не має списку військовослужбовців, яких вони хотіли б забрати з російського полону. “Наразі пошуком та відбором закарпатців серед полонених та складанням списку займаються російські спецслужби. До приїзду угорської делегації планується сформувати групу з 10-15 українських військових”, – додало джерело.

“Вимога угорців – угорська етнічна приналежність та знання угорської мови. Ця вимога беззастережна. Угорці не прийматимуть нікого, крім представників угорської національної меншини в Україні”, – розповів співрозмовник у спецслужбах.

Ольга Степанова

Recent Posts

У Медведчука та Марченко вирішили відібрати два літаки, яхту і чимало іншого

До Вищого антикорупційного суду подано заяву на конфіскацію майна Віктора Медведчука та його дуржини Оксани Марченко. Про це повідомили в…

5 хв. ago

Північні корейці можуть принести в Україну досвід “тунельних воєн”

Військове командування України вважає, що північні корейці, яких Кім направить Путіну як підтримку, зможуть застосовувати в Україні…

16 хв. ago

Дрейфують крижини та сипле град: Росію накрив потужний ураган “Орхан”

У п'ятницю, 5 липня, після кількох днів сильної спеки в Росії Московську область накрила негода…

25 хв. ago

“Цілком очікувана лажа”: експерт оцінив ефективність БПЛА “Ланцет” на війні в Україні

Російська компанія Zala повідомила, що її баражувальні боєприпаси "Ланцет" з початку повномасштабного вторгнення вразили 2…

35 хв. ago

Кабмін дозволив ОСББ купувати генератори за програмою «Доступні кредити»

Кабінет Міністрів розширив дію програми «Доступні кредити» на придбання генеруючих установок об'єднаннями співвласників багатоквартирних будинків…

45 хв. ago

Скандал з київськими чиновниками та дітьми-сиротами спалахнув з новою силою: подробиці

У Києві скандал із втечею посадовців за кордон набирає обертів. Днями Уповноважений з прав людини Дмитро…

54 хв. ago