Новини суспільства

Британія передала Україні криголам James Clark Ross

Британія передала Україні криголам James Clark Ross, який у 1996 році доставив першу українську антарктичну експедицію на станцію “Академік Вернадський”.

Велика Британія передала Україні дослідницький криголам James Clark Ross для досліджень в Антарктиді, повідомляє посольство Британії в Україні на своїй сторінці у Facebook. Про це інформує Експерт з посиланням на УНІАН.

Таким чином, після 30 років служби у складі британської антарктичної місії криголам продали українській антарктичній станції “Академік Вернадський”. У посольстві наголосили, що це вже другий випадок, коли британський дослідницький актив передається українським колегам-науковцям, оскільки перший – це передача у 1996 році станції “Фарадей”, яка тепер відома як станція “Академік Вернадський”.

“Криголам James Clark Ross відкриває нові можливості для проведення наукових розвідок, зокрема дослідження океанів та зміни клімату в полярних регіонах. До речі, у 1996 році саме James Clark Ross доставив першу українську місію на колишню британську станцію “Фарадей”, – зазначили британські дипломати.

7 липня Кабінет міністрів виділив кошти на придбання криголама для українських антарктичних експедицій. Як повідомлялося, за інформацією Національного антарктичного наукового центру, покупна ціна James Clark Ross для України становила 5 мільйонів 304 тисячі доларів, з яких:
вартість судна – 5 мільйонів доларів;
юридичний супровід угоди – 6 тисяч доларів;
інше – паливні матеріали на судні, додаткове обладнання – два моторних човни із запасними моторами.

RRS James Clark Ross – це науково-дослідне судно-криголам Британської антарктичної служби, її колишній флагман, названий на честь британського моряка та полярного дослідника Джеймса Кларка Росса. Побудоване у 1990 році, на службі з 1991-го. RRS розшифровується як “Royal Research Ship”, тобто королівське дослідницьке судно.

У 1996 році судно доставило першу українську антарктичну експедицію на станцію “Академік Вернадський”, а влітку цього року повернулося зі своєї останньої експедиції під британським прапором. Кілька місяців тому воно заходило, зокрема, й на станцію, де ретельно оглядалося українськими полярниками

За оцінкою фахівців морського технічного університету ім. адмірала Макарова, судно придатне для експлуатації ще щонайменше 20 років з можливим продовженням терміну експлуатації до 25-30 років після покупки. На борту James Clark Ross встановлено веб-камеру, за допомогою якої можна побачити вид з судна. Окрім того, на сайті Британської антарктичної служби є детальний віртуальний тур криголамом.

Ольга Степанова

Recent Posts

Ще один російський НПЗ зупинив переробку нафти після успішної атаки українских дронів

Туапсинський НПЗ компіанії Роснєфть зупинив переробку нафти внаслідок пожежі, яка сталася після атаки безпілотних літальних…

5 години ago

В Україні випробували унікальний дрон: невидимий для мін

Днями представники силових структур, технічні фахівці і потенційні експлуатанти протестували дрон, який може суттєво допомогти…

10 години ago

Захід зупинить Путіна, якщо він зважиться на ядерний удар – Маломуж

Колишній голова Служби зовнішньої розвідки України, генерал армії України Микола Маломуж спрогнозував, як перспектива проведення Росією навчань…

10 години ago

Прогноз погоди на вихідні 18–19 травня: бувало і тепліше

За даними Sinoptik.ua, у більшості регіонів України після затяжного періоду прохолоди нарешті потеплішає, тож можна…

10 години ago

Вибори в США: американці ненавидять політику Байдена, а Трампа як особистість

Видання The Hill пише про те, що президент Джо Байден непопулярний серед виборців. Жодне опитування…

1 день ago

Прибуток найбільших банків Росії впав

Найбільші банки Росії почали сильніше відчувати на собі санкції за війну в Україні: прибуток 20…

1 день ago