Новини суспільства

Новий календар ПЦУ: стали відомі деталі церковної реформи

Православна церква України на Архієрейському соборі в Києві 24 травня підтримала перехід на Новоюліанський календар, який набуде чинності вже з 1 вересня цього року, коли розпочинається новий церковний рік. Остаточне рішення має ухвалити Помісний собор ПЦУ 27 липня.Про це повідомляє “Апостроф” із посиланням на пресслужбу ПЦУ.
“Рішенням Архієрейського Собору помісної Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського та всієї України Епіфанія 24 травня 2023 року затверджено Постанову про календарне питання, в якій визначено перехід на Новоюліанський календар з 1 вересня цього року, зберігаючи за приходами та монастирями можливість”, – йдеться у повідомленні.
Зазначається, що прагнення до збереження та утвердження своєї, української, духовної ідентичності, захисту від агресії “російського світу” вимагають від нас назрілого рішення – долучитися до більшості Помісних Православних Церков і ввести у вжиток новий юліанський календар.
“Це рішення, яке чекає від нас і більшість вірян нашої Церкви, і більшість українського суспільства. Це рішення не просте, ми йшли до нього довгий час, поступово, крок за кроком, і робимо його виважено. Але воно так само необхідне, як у свого часу було необхідно рішення запровадити українську живу мову в богослужінні замість традиційної слов’янської, запровадити автокефальний устрій життя Церкви замість багаторічного підпорядкування, так само вірно і життєво необхідне для нас рішення про перехід на оновлений календар, який є більш точним астрономічно та церковно прийнятим, зі збереженням традиційної пасхалії”, – зазначив Митрополит Епіфаній, коментуючи історичне рішення Собору.
Слід підкреслити, що рішення про дотримання новоюліанського календаря не нав’язуватимуть вірянам і не примушуватимуть його дотримуватися. Парафії, які вважають за потрібне відправляти богослужіння за старим стилем, зможуть продовжувати це робити.

Ольга Степанова

Recent Posts

У Запоріжжі працівник ТЦК незаконно вилучив автомобілі на свій смак

У Запоріжжі судитимуть посадовця Центрального об’єднаного районного ТЦК та СП, якого правоохоронці викрили на незаконному вилученні автомобілів.…

4 хв. ago

Це був великий об’єкт: вчений пояснив, що спалахнуло в небі над Україною і до чого тут метеорит

Минулої ночі українці помітили яскравий спалах у небі. Незвичне світіння могли спостерігати жителі декількох регіонів України –…

15 хв. ago

“Коли увійдуть до міста — лише питання часу”: ЗС РФ просуваються до Часового Яру, — BILD

Російські війська просуваються на південь від Часового Яру і незабаром зможуть захопити населений пункт. Таку думку висловив аналітик німецького…

23 хв. ago

Трирічна дівчинка скаржилася на «монстрів у стіні»: що це було насправді

Трирічна Сейлор Класс з батьками живе в фермерському будинку в місті Шарлотт, Північна Кароліна, і…

36 хв. ago

Колишня дружина відомого актора порпається в смітниках у пошуках їжі (фото)

40-річна колишня модель Лоні Віллісон, вона ж — ексдружина актора Джеремі Джексона, зірки серіалу "Рятувальники…

44 хв. ago

Бронь від мобілізації для багатих: Кабмін майже готовий – Гончаренко розповів подробиці

Ідея запровадження "бронювання для багатих" в Україні знову активно обговорюється в уряді. Незважаючи на критику…

56 хв. ago