У Черкаській області у 328 закладах середньої освіти відбулося оновлення шкільного меню до сучасних стандартів якості. До нового навчального року закуплено 428 одиниць кухонного обладнання для 250 закладів на понад 6 млн. грн. Ще 12 млн. грн. спрямовано на проєкт підтримки сучасної системи безпечного харчування.
Про це повідомиляють Економічні новини з посиланням на прес-службу Черкаської обласної адміністрації.
У 425 школах (80%) впроваджена система безпечного харчування НАССР (англ.), що дозволяє гарантувати виробництво безпечної продукції, решта закладів завершують процедури впровадження.
«На Черкащині спрямовано 12 млн. грн. на проєкт підтримки сучасної системи безпечного та здорового харчування, що є прикладом для наслідування для інших регіонів. У 171 школі Черкащини меню оновлено з використанням страв із рецептурного збірника авторитетного кулінарного експерта Євгена Клопотенка, а інші школи рухаються за власними технологічними картами. Харчоблоки працюють у 529 закладах загальної середньої освіти, що покриває 99,3% території області. Тепер є меню, яке демонструє, що їжа для школярів може бути не лише корисною, а й різноманітною та смачною. За все це від імені Міносвіти я щиро дякую голові Черкаської ОДА Олександрові Скічку», – зазначив під час форуму «Реформа шкільного харчування» міністр освіти та науки Сергій Шкарлет.
«У мої шкільні роки, замість повноцінних страв, ми найчастіше обідали булочками-пиріжками. Сьогодні ситуація кардинально інша. Підтримуючи ініціативу першої леді України Олени Зеленської, ми істотно оновлюємо підходи до шкільного харчування. Ця реформа – не лише про нову техніку в харчоблоках та меню, це глобально – про здорову націю, – коментує результати реформи шкільного харчування голова Черкаської облдержадміністрації Олександр Скічко, – Від старту реформи ми запровадили пілотний проєкт «Дітям Черкащини – якісне, безпечне харчування». В рамках цього проєкту у 23 школах ми оновили харчоблоки їдалень, розробили яскравий дизайн фуд-зон, а замість звичного меню тепер там – мультипрофільне та на вибір. Як результат, понад 70% тамтешніх старшокласників почали обідати у шкільних їдальнях. Зауважте, що це лише перші реальні результати реформи, а надалі – відбудеться ланцюгова реакція змін. Тому й далі працюємо на результат!».
Додамо, що у школах Черкащини майже 40% учнів 1-4 класів харчуються безкоштовно. Крім того, забезпечені безкоштовним харчуванням 100% дітей пільгових категорій. На забезпечення безкоштовного харчування учнів споямовано 105,3 млн грн: учнів 1-4 класу понад 73 млн грн і понад 9 млн грн позабюджетних коштів, на харчування понад 3 тисяч дітей закладів інституційного догляду та виховання дітей обласного підпорядкування – понад 23,3 млн грн з обласного бюджету.
Нагадаємо, що у Черкаській області функціонує 533 заклади загальної середньої освіти, у тому числі 163 заклади у містах та 370 закладів у сільській місцевості. У 51 закладі загальної середньої освіти учнями використовуються картки «Юніор» від ПриватБанку, які дозволяють здійснювати батьківський контроль за харчуванням дітей та зменшують контакт із готівкою в умовах пандемії під час розрахунку в їдальнях і буфетах.
Внаслідок удару Storm Shadow по Курській області 20 листопада ліквідовано 500 північнокорейських солдатів, генерала Валерія…
Українські біженці, які знайшли тимчасовий захист у Чехії, не лише адаптуються, а й активно підтримують…
Зима – ідеальний час, щоб додати яскравих акцентів у свій гардероб за допомогою стильних аксесуарів.…
Державна служба статистики України повідомила про значне підвищення тарифів на комунальні послуги у період з…
На Софіївській Борщагівці у передмісті Києва ввечері у п'ятницю, 22 листопада, вибухнули два трансформатори, у новобудовах…
Жінка була вражена, коли зруйнувала стіну у своєму будинку 1870 року і виявила за нею…