Новини

У Раді розповіли, як повернути українців з-за кордону

Заступник Голови Комітету з питань економічного розвитку повідомив, що, на його думку, немає іншого способу повернути українців з-за кордону, аніж як дати їм безпеку (для цього потрібна Перемога) і роботу. Заступник Голови Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський розповідає про залучення українських виробників будматеріалів до реконструкції, як економічної складової відбудови України, інформує Верховна Рада України.

«На конференції «Insourcing the Recovery» відмодерував кілька важливих тез:

За оцінкою Світового банку, потреба України у матеріалах та роботах з відновлення зруйнованої через війну інфраструктури становить $411 млрд. Це станом на кінець лютого 2023 року, тобто ця сума не враховує руйнування Каховської ГЕС, зараз вона значно більша.

Враховуючи це, дуже важливе питання, який з двох варіантів відбудови інфраструктури буде реалізовано в Україні.

Перший варіант передбачає, що нашу країну будуть відбудовувати іноземні компанії, привезуть своїх працівників, закуплять за кордоном будівельні матеріали. Що ми матимемо в результаті такої відбудови? В нас буде дуже красива країна, з новенькими будинками, але в них ніхто не житиме.

Немає сенсу повертатись людині, наприклад, у місто Чернігів, якщо там не працює жодне підприємство. Будинок ця людина отримає, але куди вона ходитиме на роботу, звідки отримуватиме зарплату – відповіді на ці запитання в неї не буде. Я не впевнений, що така відбудова нам потрібна.

Другий варіант відбудови передбачає, що її здійснюватимуть українські компанії, найматимуть для цього українських громадян, закуповуватимуть українські будівельні матеріали. В такому разі ми матимемо країну не тільки відбудовану, а й таку, куди повернуться люди. Переконаний, що немає іншого способу повернути українців з-за кордону, аніж як дати їм безпеку (для цього потрібна Перемога) і роботу.

У зв’язку з цим виникає ще одне питання: який варіант відбудови вигідний для наших іноземних партнерів? Адже вони значною мірою фінансуватимуть відбудову.

Перший варіант відбудови передбачає Україну як бездонну діжку для грошей, в яку вливаєш фінанси і кінця-краю тому немає. Чи потрібна нашим партнерам країна, яка ніколи не поверне ті гроші, які вже позичила і ще позичатиме? Чи потрібна їм країна, яка в момент повторної агресії росії буде настільки економічно слабкою, що не зможе зупинити ворога, і він дійде до Польщі? Впевнений, що така країна їм не потрібна.

Очевидно, що їм потрібна заможна Україна, яка не проситиме гроші, здатна сама їх заробити і повернути борги. А ще країна, яка буде нездоланним бар’єром між російським світом та Заходом. Саме з цієї логіки Україна та її іноземні партнери мають обрати модель відбудови зруйнованої війною інфраструктури”, – розповів Дмитро Кисилевський.

Ольга Степанова

Recent Posts

“Можна сокиру вішати”: окрім Києва, забруднення повітря фіксують ще у кількох областях

Погіршення якості повітря спостерігається не тільки у Києві та області, а й на території Чернігівського та Сумського…

9 хв. ago

Хакери зламали криптобіржу BingX: з гаманців користувачів вивели крипту на $43 млн

Сінгапурська криптовалютна біржа BingX стала жертвою масштабної хакерської атаки. Злодії викрали криптовалюту на суму 43 мільйони доларів.…

17 хв. ago

Сталлоне купує розкішний маєток для своїх доньок майже за $25 млн (фото)

78-річний голлівудський актор Сильвестр Сталлоне вирішив зробити розкішний подарунок для трьох своїх доньок — Софії,…

24 хв. ago

Підвищення податків в Україні: хто і скільки платитиме з 1 жовтня

З 1 жовтня в Україні, ймовірно, збільшать податки. Відповідний законопроєкт може бути ухвалено в середині жовтня,…

33 хв. ago

На вихідних Україну несподівано розігріє до +27° (карта)

Вихідні в Україні будуть сухі та теплі. Опадів протягом 21 та 22 вересня не очікується.…

42 хв. ago

Бюджетна закуска із оселедця за 10 хвилин: сподобається всім

Оселедець – дуже смачна та бюджетна риба, яку можна їсти у маринованому вигляді, а також готувати…

50 хв. ago