Новини

Пенсії на окупованих територіях України хочуть скасувати

В Україні можуть запровадити декларативний принцип щодо пенсіонерів з тимчасово окупованих територій. Фокус пояснює, що це означає.

В Україні можуть з’явитися нові підстави для припинення пенсійних виплат. Зокрема пропонується, щоби жителі тимчасово окупованих територій отримували пенсію від України лише якщо їм не виплачували пенсію від країни-агресора. Про це йдеться у законопроєкті №9453 “Про внесення змін до деяких законів України щодо пропорційного обчислення страхового стажу особам, які працювали за межами України”.
Зазначається, що у разі схвалення законопроєкту Верховною Радою, в Україні запровадять декларативний принцип щодо пенсіонерів з тимчасово окупованих територій. Зміни потрібні, оскільки обмін інформацією між Україною та РФ наразі неможливий.
Тобто, поновлення та виплати пенсій жителям непідконтрольних Україні територій здійснюватимуться на підставі заяви, в якій особа особисто повідомить, що не отримувала пенсійні виплати від Російської Федерації.
Крім того, у тексті документа пропонуються й інші зміни. Наприклад, оновити перелік підстав щодо припинення виплати пенсії. Нарахування припиняться, якщо:
пенсіонер надішле заяву про припинення виплат у зв’язку з тимчасовим проживанням за межами України;
особа визнана безвісно відсутньою або оголошена померлою в установленому законом порядку;
пенсіонер отримав статус особи, яка зникла безвісти за особливих обставин, відповідно до ЗУ “Про правовий статус осіб, які зникли безвісти за особливих обставин”;
пенсію не отримували протягом 6 місяців поспіль в організаціях, які здійснюють виплату та доставку пенсій, або у разі відсутності протягом 6 місяців поспіль видаткових операцій в установах банків за поточними рахунками, на які провадиться виплата пенсій;
одержувачі пенсії не проходили фізичної ідентифікації у випадках, передбачених законодавством.
При цьому уряду пропонують відновити умови ідентифікації внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Фізичну ідентифікацію можна проходити віддалено, використовуючи “Дія.Підпис” в особистому електронному кабінеті на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду (ПФУ).
Документ, ініційований Міністерством соціальної політики, вже підтримав Кабінет міністрів. Наразі законопроєкт №9453 очікує на схвалення від Верховної Ради.
Кому у липні підвищать пенсійні виплати
Тим, хто вийшов на пенсію за спецзаконом, тобто колишніх:
чиновників;
науковців;
народних депутатів;
працівників органів місцевого самоврядування.
Перерахунок пенсій відбудеться автоматично. Як відомо, середній розмір пенсій народних обранців становить понад 15 тисяч гривень.

Ольга Степанова

Recent Posts

Політик позичив сім’ю у друга для перемоги у виборах: як і хто його викрив (фото)

Деррік Андерсон, кандидат від Республіканської партії, який балотується до Конгресу в американському штаті Вірджинія, потрапив…

14 хв. ago

У Росії дітей поставили на коліна, щоб привітати Путіна з днем народження. Фото

До дня народження російського диктатора Володимира Путіна в РФ влаштували "челендж", змусивши на камеру дітей у школах…

16 хв. ago

Ці антитрендові кольори знову в моді: парижанки показали найрозкішніші образи

Світ моди завжди рухається циклічно: те, що вчора було антитрендом, сьогодні може стати справжнім хітом. Парижанки, які…

33 хв. ago

Синоптик попередила про заморозки та мокрий сніг в Україні: коли вдарить холоднеча

Найближчі кілька днів в Україні буде дуже тепла осіння погода, а вже наприкінці тижня розпочнеться похолодання,…

41 хв. ago

Закон про послаблення відповідальності за самоволку посилив дезертирство у ЗСУ – військовий

Дезертирство в армії різко посилилося після ухвалення закону про послаблення відповідальності за самовільне залишення частини (СЗЧ). Про…

54 хв. ago

Останнє бажання: чоловік намагався таємно поховати прах матері в єгипетському храмі

Житель Великої Британії вирушив до Єгипту, щоб виконати незвичайне бажання своєї покійної матері. Її останнім…

58 хв. ago