Новини

Неявка по повістці до ТЦК: які покарання передбачає закон

Українське законодавство передбачає низку покарань для тих, хто ухиляється від призову на строкову службу та призову за мобілізацією. Що буде, якщо проігнорувати повістку та не прийти до ТЦК.Про це розповів керуючий партнер юридичної компанії Winner, адвокат Ігор Ясько.

Три типи повісток

Як роз’яснив юрист, існує три різновиди повісток. Перший різновид — повістка, яка вручається для постановки на військовий облік або уточнення особистих даних.

“Якщо людина отримала таку повістку, вона має прийти до ТЦК та СП. Там її поставлять на облік (якщо до цього вона на ньому не перебувала) або зроблять уточнення особистих даних”, — розповів Ігор Ясько.

При цьому повістка обов’язково має бути вручена в руки і під особистий підпис, підкреслює адвокат.

“Після цього може прийти або не прийти повістка для проходження ВЛК. І якщо ВЛК встановить придатність особи до військової служби, тоді вже приходить третій різновид повістки — так звана “бойова” повістка”, — пояснив юрист.

Від штрафу до в’язниці

Якщо громадянин проігнорував першу повістку (для постановки на облік або уточнення даних) і не з’явився до ТЦК, йому загрожує адміністративна відповідальність — штраф.

“Штраф накладається відповідно до статей 210 та 210-1 КУпАП. Але зверніть увагу: згідно з положеннями статті 38 того ж КУпАП, адміністративне стягнення може бути накладено не пізніш як через два місяці з моменту вчинення правопорушення. А якщо це триваюче правопорушення — то не пізніш як через два місяці з моменту його виявлення”, — підкреслив Ясько.

Інша справа, якщо людина пройшла медкомісію, але не з’явилася до ТЦК по “бойовій” повістці. Тоді їй загрожує вже не адміністративна, а кримінальна відповідальність.

“Стаття 336 Кримінального кодексу передбачає за ухилення від призову на службу у період воєнного часу позбавлення волі від трьох до п’яти років. Утім, вже склалася судова практика, за якою звинуваченому, який залучив до справи адвоката, оголошують покарання один-два роки умовно”, — зазначив юрист.

Ольга Степанова

Recent Posts

Кандидата наук зловили на «бронюванні» за $10 тис. у Києві

У Києві затримано кандидата наук, який вирішив підзаробити на потребах ухилянтів, пропонуючи послуги з отримання…

6 хв. ago

Демобілізація військових до 25 років: Стефанчук розставив усі крапки над «і»

Якщо парламент ухвалить рішення про демобілізацію всіх військовослужбовців до 25 років, то на окремих ділянках…

15 хв. ago

У Києві чоловік “захопив” оглядове колесо: чим усе закінчилося і чого вимагав

У Києві сталося загадкова НП, чоловік "осідлав" оглядове колесо у Парку партизанської слави. Подія сталася вчора у…

17 хв. ago

Українська журналістка Вікторія Рощина загинула в російському полоні

Журналістка Вікторія Рощина загинула в російському полоні під час етапування з Таганрога до Москви, повідомив керівник пресслужби…

18 хв. ago

В Індонезії у шлунку акули знайдено тіло людини: деталі

В Індонезії рибалка у шлунку акули виявив тіло людини. З'ясувалося, що це зникла 68-річна американка…

22 хв. ago

НАТО проведе ядерні навчання на тлі російських погроз

Вже наступного тижня НАТО розпочне щорічні ядерні навчання Steadfast Noon. Про це заявив генеральний секретар НАТО Марк Рютте, повідомляє Reuters.…

23 хв. ago