Новини суспільства

Володимир Зеленський вніс зміни до положень про військову службу

Президент України вніс зміни до положення про проходження військової служби у Збройних силах України.

Як передає Експерт, про це повідомляє Мілітарний з посиланням на відповідний указ №483/2021 опублікований на сайті глави держави.

Документом уточнено норму про укладення першого контракту з випускниками вищих військових навчальних закладів та курсів підготовки офіцерського складу.

Визначено, що відтепер з курсантами вищих військових навчальних закладів, військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти та слухачами курсів військової підготовки офіцерського складу в зазначених закладах, які не мають військових звань офіцерського складу, після успішного закінчення навчання (підготовки) на посадах осіб сержантського, старшинського та офіцерського складу — строком на 5 років, а за спеціальностями льотного складу осіб офіцерського складу авіації – строком на 10 років.

Указ визначає, що строк проходження військової служби може бути продовжено за новим контрактом для осіб рядового складу – на 3 роки. Для осіб сержантського і старшинського складу – на строк від 3 до 5 років.

Крім того, документом передбачено, для осіб рядового складу первинним є військове звання рекрута (раніше – солдата (матроса)).

Для осіб офіцерського складу первинним є військове звання молодшого лейтенанта (раніше – лейтенанта, в окремих випадках – молодшого лейтенанта).

Водночас зазначається, що первинне військове звання рядового складу присвоюється громадянам, які вступили на військову службу за контрактом осіб рядового складу і не мають військових звань, до складання ними Військової присяги.

Після складання присяги таким військовослужбовцям присвоюється військове звання солдата (матроса).

Документом також уточнюються строки вислуги у військовому званні, норми про чергове і дострокове присвоєння звання, звільнення з посад військовослужбовців тощо.

Президент також підписав указ №484/2021 про внесення змін до Положення про проходження військової служби в Державній прикордонній службі України.

Водночас указом №486/2021 визнано такими, що втратили чинність, низка указів, які стосуються питань проходження військової служби в ЗСУ, СБУ, Управлінні державної охорони, Держприкордонслужбі, Держспецзв’язку, Службі зовнішньої розвідки.

Ольга Степанова

Recent Posts

29-річна жінка закінчить своє життя евтаназією у травні: як вона проведе останні хвилини

Жінка, яка ухвалила рішення закінчити своє життя, оскільки більше не може "впоратися" зі своєю психічною хворобою, пояснила,…

11 хв. ago

Магнітні бурі: прогноз на вихідні, 18-19 травня

Прогноз сонячної та геомагнітної активності на 18-19 травня 2024 року опублікував Центр прогнозування космічної погоди Національного управління океанічних та…

19 хв. ago

Мобілізація по-новому: як працюватимуть в Києві ЦНАПи та які документи треба нести з собою

З 18 травня всі ЦНАПи Києва розпочнуть приймати відвідувачів для оновлення облікових даних військовозобов’язаних. Про готовність центрів…

22 хв. ago

З оголеними плечима: рідкісний портрет Кейт Міддлтон з’явився на виставці

У головній резиденції британських монархів у Лондоні 17 травня 2024 року відкрилася виставка «Королівські портрети:…

27 хв. ago

Суд РФ заарештував активи німецького банку Deutsche Bank.

Під загрозою опинились також банки Unicredit та Commerzbank Арбітражний суд Санкт-Петербурга наклав арешт на російські…

27 хв. ago

В Україні заарештували рахунки компанії Vbet: причому тут Гранц та Росія

Печерський районний суд Києва заарештував рахунки відомого онлайн-казино Vbet за клопотанням Державного бюро розслідувань. Компанія…

43 хв. ago