Новини

Міністр МВС назвав кількість зброї, яка знаходиться у громадян України

За кілька тижнів запрацює тестовий варіант єдиного реєстру зброї.Про це повідомив міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко.

Наша мета – щоб вся зброя, як є на руках у наших громадян – а це 1 млн 300 одиниць на сьогодні, без трофейної, – була в цьому реєстрі. Так само –  вся нова зброя, яка буде заходити в нашу державу, – заявив міністр.

У кожного громадянина буде свій електронний кабінет з повною інформацією про його зброю, про терміни перереєстрації, про перевірки, відмітки купівлі-продажу. А при купівлі зброю можна буде вибрати і замовити, не заходячи ані в підрозділи дозвільної системи, ані в магазин. Тобто буде максимально спрощена система придбання та продажу зброї.

Це зручно буде для громадян, які володіють зброєю. Також Реєстр допоможе правоохоронній системі контролювати розповсюдження зброї.

Суб’єкти господарювання зможуть вносити в цю базу всю зброю, яка є на складах і продається. В найбільших магазинах зброї на складах знаходиться приблизно 70 тис. одиниць різного виду зброї.

Ми анонсували запуск роботи Єдиного реєстру 23 червня 2023 року. За кілька тижнів вже запускаємо його в тестовому варіанті, – сказав Клименко.

За його словами, зараз з народними депутатами розробляється внесення змін до закону про національний спротив. Мова йде саме про ту зброю, яка вже знаходиться на руках у наших громадян.

Зброя, яка була в МВС зареєстрована, першою піде в Єдиний реєстр: так звана трофейна зброя, яка прийшла з фронту, і зброя, яка іншим чином попала в руки наших громадянам. Наприклад, та, яка потрапила нашим військовим чи громадянам після російських обстрілів тих чи інших об’єктів.

Після завершення воєнного стану зброя буде власністю держави. Тоді буде визначено термін, кілька місяців, протягом яких кожен громадянин має принести зброю до органів поліції чи до суб’єктів господарювання, здати її або продати тим самим суб’єктам господарювання, або вихолостити, або переробити на дозволену зброю, мисливський карабін, наприклад.

Що стосується закону про обіг цивільної зброї, ми ще працюємо, точиться багато дискусій. Маємо розуміти, що треба зробити все для того, щоб українці відчували безпеку. Повернення відчуття безпеки після війни нашим громадянам – це перше, що має зробити держава і безпосередньо система МВС. Для цього зброя має бути облікована, контрольована та мають бути чітко виписані правила її носіння або використання, – підкреслив Клименко.

Ольга Степанова

Recent Posts

РФ оголосила у розшук Зеленського, Порошенка і Павлюка: аналітики пояснили причину

Оголошення МВС Росії у розшук президента України Володимира Зеленського, командувача Сухопутних військ Олександра Павлюка та експрезидента Петра…

8 хв. ago

Яка погода чекає на українців на Великдень: прогноз на 5 травня

На Великдень, 5 травня, в Україні будуть температурні контрасти. Про це повідомляє УНІАН. Найтепліше буде на…

16 хв. ago

Хто не повинен йти в ТЦК з 18 травня: з якими хворобами не мобілізують

Президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт про мобілізацію №10449, який набуде чинності з 18 травня…

28 хв. ago

Посеред білого дня: в Ірані випав рибний дощ, чому так сталося

В Ірані випав незвичний дощ. Серед дня на вулиці міста Ясудж в центрі країни з…

41 хв. ago

Платити доведеться усім: штрафи для ухилянтів збільшать у кілька разів

Схвалена Комітетом Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності редакція законопроєкту №10379, який передбачає суттєве посилення…

56 хв. ago

Білий дім: Допомога США допоможе Україні здійснити контрнаступ у 2025 році

Україна планує розпочати новий контрнаступ на позиції російських загарбників у 2025 році, щоб «утримати Кремль…

58 хв. ago