Новини суспільства

Стало відомо, як в Україні будуть проходити випускні вечори школярів

Майже у всіх містах України навчальний рік добігає завершення. Майбутні абітурієнти здають ЗНО, чекають на атестати й готуються до вступних кампаній. А чи будуть цьогорічні одинадцятикласники святкувати випускні?

Раніше у Міністерстві освіти та науки повідомляли, що заклади освіти самостійно ухвалюють рішення про формат проведення таких заходів. Про це пише Експерт з посиланням на vseosvita.ua.

Рішення повинні ухвалюватися з урахуванням епідситуації у регіоні та обмежень, які накладають державна або регіональна комісія з ТЕБ та НС. Зараз епідеміологічна ситуація поліпшується, але є певні обмеження, які властиві тій чи тій зоні. З урахуванням цих обмежень випускні можуть проводитися, – пояснив начальник головного управління загальної середньої та дошкільної освіти МОН Юрій Кононенко у коментарі виданню «Сьогодні».

Наразі майже всі області України знаходяться у жовтій зоні, а це означає, що випускні проводити можна, хоча і з деякими обмеженнями.

Дати проведення випускних школи також визначають самостійно. Це пов’язано з тим, що після вимушених карантинів у деяких містах продовжили навчання на червень. Також дата випускних залежить від епідеміологічної ситуації у кожному регіоні. Загалом школи орієнтуються на дати закінчення ЗНО і планують проводити випускні після 20 червня.

Як проведуть випускні у різних містах України?

КИЇВ

Випускні пройдуть у кінці червня.

У столиці, як і минулого року, відбудеться лише вручення атестатів з дотриманням карантинних обмежень.

“За можливості, це відбуватиметься на вулиці, якщо дозволить погода, а всі інші святкування – це відповідальність батьків. Якщо заходи будуть проводитися, то це не повинно відбуватися в закладах освіти”, – розповіла заступниця голови КМДА Ганна Старостенко в коментарі для «Укрінформ».

Мер Києва додав, що заходи можуть відбутися, але за умови дотримання всіх карантинних правил. Це і дистанція, і маски, і проведення заходів не у приміщеннях. Також обмежать доступ батьків.

ОДЕСА

Випускні можуть проходити лише у межах одного класу і без глядачів.

Начальник департаменту освіти і науки Одеської обласної державної адміністрації Олександр Лончак на своїй сторінці у фейсбуці заявив:

“Робота освітніх закладів триває в умовах карантинних обмежень, тому жодних святкових заходів, випускних у цьому році на широкий загал. Лише в межах одного класу і без глядачів”.

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ

Школи самі будуть визначати дату випускного.

У травні 2021 року заступник мера Хмельницького Михайло Кривак розповів місцевому виданню «vsim.ua», що дату випускного у цьому році визначатиме керівництво кожної школи.

ЧЕРНІВЕЦЬКА ОБЛАСТЬ

Атестати мають видати з 15 до 30 червня.

Директорка Департаменту освіти і науки Чернівецької ОДА Людвіга Цуркан розповіла місцевому інформаційному агентству «АСС», що випускні в області повинні провести з 15 до 30 червня.

“Формат вручення свідоцтв учням 9 і 11 класів кожен заклад буде вибирати сам. Ми рекомендували уникати гучних святкувань у ресторанах з великою кількістю людей. Проведення останніх дзвінків і вручення свідоцтв ми будемо моніторити. А ось проведення випускних у ресторанах – це вже не наша компетенція. Це компетенція територіальних громад і відповідальність батьків та учнів”, – заявила Цуркан.

ТЕРНОПІЛЬ

Випускні та традиційні вручення атестатів заплановані на 2 липня.

Начальниця міського управління освіти Ольга Похиляк в інтерв’ю «Файна місту»повідомила, що випускні та традиційні вручення атестатів заплановані на 2 липня.

Вона зазначила, що цього року поки що не планується проведення традиційної загальноміської ходи випускників.

“Ми подивимося, як буде складатися ситуація у майбутньому”, – зазначила Похиляк.

ЗАПОРІЖЖЯ

Від проведення урочистостей попросили відмовитися, але не заборонили.

Департамент освіти і науки Запорізької міської ради попросив школи утриматися у 2021 році від проведення урочистостей – останніх дзвінків і випускних вечорів, повідомив місцевий канал «tv5».

Однак це лише рекомендації, і формат проведення випускних визначатимуть у кожному класі індивідуально.

ПОЛТАВА

Атестати повинні вручити 1 липня.

Керівниця пресслужби Полтавської міської ради Аліна Рябоконь повідомила «0532.ua», що вручення свідоцтв про здобуття повної загальної середньої освіти випускникам має відбутися 1 липня з дотриманням необхідних протиепідемічних вимог.

ДНІПРО

Вручення свідоцтв про базову загальну середню освіту проходитиме не раніше 30 червня.

“Школи можуть самі визначатися з датою вручення свідоцтв, однак це проходиме не раніше 30 червня. Формат також погоджує керівництво школи. Природно, пишних урочистостей на дві години в актовому залі не буде”, – заявила заступниця начальника відділу освітньої діяльності управління освіти департаменту гуманітарної політики Дніпровського міськради Людмила Кошман на пресконференції у «Наше місто».

Кошман порадила проводити вручення у дворі школи, з дотриманням усіх необхідних вимог – дистанції та масок. Якщо у регіоні встановлять «червоної» зони, всі заходи буде скасовано.

ЧЕРНІГІВ

Вручення атестатів з 30 червня до 1 липня.

Заступниця начальника управління освіти Чернігівської міської ради Олена Горна повідомила, що випускникам міських шкіл вручать атестати з 30 червня до 1 липня.

Ольга Степанова

Recent Posts

Виїзд чоловіків призовного віку за кордон: чи перевірятимуть оновлення даних

У Державній прикордонній службі України запевняють, що не перевірятимуть оновлення військово-облікових даних у чоловіків призовного…

2 хв. ago

Не тільки співробітники ТЦК: хто тепер може вручати повістки – довгий список

Не забудьте, що з 18 травня всі військовозобов'язані повинні оновити свої дані. Деталі щодо того, що прописано…

39 хв. ago

Землю виснажує затяжна магнітна буря: її потужність зросте ще більше

До 21 травня Землю продовжать накривати магнітні бурі, які почалися ще 10 травня та були найсильнішими за…

50 хв. ago

Стане “золотою”? Експерти прогнозують стрімкий ріст тарифу на воду з 1 червня

В Україні останні місяці активно обговорюють подорожчання електроенергії для населення, але з 1 червня 2024 року…

1 годину ago

Наклали чотири шви: стали відомі подробиці стану здоров’я Усика після перемоги над Ф’юрі

Новоспеченому абсолютному чемпіону світу в надважкій вазі Олександру Усику наклали чотири шви через розсічення над правим оком після перемоги над Тайсоном Ф'юрі. Про…

1 годину ago

Існує щось гірше: колишній розвідник з Пентагону заявив, що боятись треба не прибульців

Колишній мисливець за НЛО, фізик та розвідник Шон Кіркпатрік, який працював у Пентагоні, занурився в…

1 годину ago