Новини Києва

Розв’язку на Оболоні за 2 млрд грн Кличко будує, щоб поліпшити доходи Епіцентру – правозахисник

Про це у своєму блозі написав правозахисник Юрій Гончаренко.

Він наводить дані, згідно з якими формальна вартість закупівлі у 1,3 млрд грн не відповідає дійсності, натомість згідно з аудиторськими висновками, на об’єкт планують витратити щонайменше 2 млрд грн. Крім того, попри озвучені підрядником строки – до кінця 2024 року, реально роботи будуть вестися щонайменше до кінця 2025 року. При цьому чинним планом соціально-економічного розвитку у 2023 році передбачено фінансування робіт на об’єкті лише на 265 млн грн.

За даними спільноти “Пасажири Києва”, розрахунків ефективності розв’язки на Оболоні так ніхто і не надав. “Або є що приховувати, або просто не рахували”, – роблять висновок активісти. Крім того, вони додають, що розв’язка стане пеклом для пішоходів, особливо з маломобільних груп. “Будь-якій людині шлях і час на перехід вул. Богатирської з одного на інший бік збільшиться в рази. Причому доведеться користуватися сходами чи пандусом, коли зараз це можна подолати швидко без будь-яких підйомів. Людям на візках і так нелегко по місту рухатись, а тут потрібно докласти додаткові зусилля на рівному місці”, – пишуть автори.

“Втім, у розв’язки на Оболоні, схоже, ще більш приземлена мета – зменшити шлях водія до однієї єдиної точки – до торгового центру “Епіцентр”, – вважає експерт. А отже, 2 млрд грн коштів киян будуть витрачені виключно для того, аби Олександр та Галина Гереги (6-те місце в українському Forbes за 2022 рік зі статками понад $1,2 млрд) і надалі могли заробляти якомога більше на своїй комерційній нерухомості.

“До слова, це уже не перший раз, коли місто ухвалює транспортні рішення в інтересах “Епіцентру”. Жителям району Саперна Слобідка добре відома історія з розворотом біля магазину “Леруа Мерлен”, прямого конкурента “Епіцентру”, який прибрали, аби покупцям було складніше добиратися до них з лівого берега і вони віддавали перевагу ТЦ Герег. Щоправда, тоді обійшлось просто ліквідацією одного зручного перехрестя”, – написав Гончарук.

Автор задається питаннями: яку частину від розв’язки на Полярній профінансують власники “Епіцентру”? “Чи компенсують вони хоча б частину втрат для економіки міста через корки, в яких будуть стояти автомобілі зі сторони Вишгорода до кінця 2025 року і всі, хто їде з Виноградаря на Оболонь і в зворотній бік? Чи поніс хтось відповідальність за проектування величезного торгового центру без такої розв’язки? Як взагалі відбувається проектування доріг в місті, де навіть офіційні показники населення в 1,5-2 рази занижені відносно реальних? І чому ухвалюється рішення будувати нові об’єкти без завершення старих довгобудів? Які ризики того, що розв’язка на Оболоні стане таким самим довгобудом (з огляду на те, що в 2023 році на неї є лише 15% коштів), коли меру / Герегам / власникам інших торгових центрів чи житлових комплексів заманеться за кошти всіх киян побудувати собі нову і таку “необхідну” транспортну інфраструктуру?”, – йдеться в блозі.

На думку правозахисника, на всі ці питання мер мав би відповісти публічно. “Проте публічно він може лише жалітися на дискредитацію і записувати відеоролики з сумнівних об’єктів, тим самим підтверджуючи свою особисту зацікавленість в їхній реалізації”, – резюмує автор.

Ольга Степанова

Recent Posts

Пенсію заморозять: стареньких застерегли від накопичення грошей

Як довго можна не знімати пенсію з банківської картки? Пенсіонери в Україні можуть отримувати свої…

5 хв. ago

Марк Цукерберг замовив для дружини унікальний мінівен Porsche на 660 сил (фото, відео)

Засновник Facebook Марк Цукерберг зробив оригінальний подарунок дружині Прісциллі Чан. Спеціально для неї створили унікальний…

14 хв. ago

Скоро долар може стрімко подорожчати: чи сягне курс 42 гривень

На валютному ринку України останнім часом не відбувається серйозних змін з курсом долара. Однак вже…

22 хв. ago

Будинки на Місяці та Марсі збираються вирощувати: на це витрачатиметься лише кілька місяців

У NASA серйозно замислилися над вирощуванням конструкцій на Місяці та Марсі, в яких, зрештою, зможуть…

31 хв. ago

Росіяни знялися в недолугій туристичній рекламі Північної Кореї – відео

Відеореклама, що заохочує молодих росіян відвідати Північну Корею, стала вірусною через дивний зміст. Про це пише Daily…

40 хв. ago

Названо ідеальне взуття для осінньої погоди: йому не страшні злива та холод

Осінь все більше вступає у свої права – погода стає прохолодною і дощовою. Час подумати про взуття, яке…

48 хв. ago