Авто

Від акціонерного товариства до ТОВ: УкрАВТО змінює організаційно-правову форму

Фото: Головний офіс корпорації УкрАВТО, Київ

УкрАВТО  тепер працюватиме як товариство з обмеженою відповідальністю, бо організаційно-правова форма приватного акціонерного товариства, за якою компанія функціонувала з моменту створення – вже застаріла і вимагає додаткових витрат. 

В компанії акцентують увагу, що новостворене ТОВ стає повним правонаступником усіх прав і обов’язків АТ «УкрАВТО». 

Компанія зберігає код ЄДРПОУ та решту ідентифікаторів, що використовуються при обліку в податкових органах. Весь обсяг необхідної звітності буде, як і раніше, передаватися державним контролюючим органам і оприлюднюватись згідно вимог чинного законодавства. 

Для дочірніх компаній, що входять до великої сім’ї  УкрАВТО, процес перереєстрації буде відбуватися автоматично. Реорганізація, носить суто формальний характер і не передбачає жодних змін у складі акціонерів, розмірі статутного капіталу та в керівництві. 

Види діяльності компанії та список її дочірніх підприємств теж залишаються незмінними.  З практичної точки зору, не змінюється нічого, окрім перших трьох літер у назві корпорації, – повідомляють на офіційному сайті УкрАВТО.

«Ми давно планували відмовитись від організаційно-правової форми акціонерного товариства, в рамках якої компанія працювала з моменту свого створення в 90-х роках минулого століття. Адже ця «історична» форма давно втратила для нас свою актуальність», пояснює Ігор Сенюта, начальник юридичного департаменту УкрАВТО.

В офіційному прес-релізі пояснюють, що наприкінці минулого сторіччя в УкрАВТО було понад 3 600 акціонерів. Правова форма акціонерного товариства була виправданою, бо компанія мала понад 100 акціонерів – мажоритарних і міноритарних. Але з роками, кількість акціонерів УкрАВТО змінилась, і форма акціонерного товариства тепер не є оптимальною для підприємства.

«Організаційно-правова форма акціонерного товариства розроблялась для компаній, що активно працюють на фондовому ринку. Але на практиці фондового ринку в Україні не існує, тому й використання компаніями цієї форми з роками стає все менш раціональним і невиправдано затратним…Останні кілька років держава проводить свідому політику, спрямовану на те, щоб всі «історичні» акціонерні товариства перетворювались у ТОВ – і це цілком логічно», – додає Ігор Сенюта.

Корпорація УкрАВТО – найбільший автовиробник, імпортер автомобілів та оператор сервісного обслуговування автомобілів в Україні. До складу корпорації входить Запорізький автомобільний завод з повним виробничим циклом. Також УкрАВТО володіє широкою дилерською мережею, яка налічує понад 50 сучасних автосалонів, де представлені відомі бренди: Mercedes-Benz, Maserati, KIA, Chery, GEELY, Toyota, Renault, Peugeot, Opel, мотоцикли Ducati та автобуси ЗАЗ. В Україні група УкрАВТО є власником та оператором великих логістичних центрів, володіє транспортною, страховою та лізинговою компаніями та інше.

Ольга Степанова

Recent Posts

“Їх не потрібно шукати”: адвокатка розповіла, хто перший отримає повістки поштою

З 17 липня в Україні почали надсилати поштою повістки, направлені ТЦК на сервери "Укрпошти". Вони були…

7 хв. ago

“Задумався про реінкарнацію”: ЗМІ розкрили нюанси візиту Путіна до монгольських шаманів

Під час нещодавніх відвідин Монголії російський лідер Володимир Путін відвідував "шаманів", бо замислився над своєю реінкарнацією та…

14 хв. ago

Розкрито ланцюжки виробництва і поставок іранських “Шахедів” для ЗС РФ (інфографіка)

Україна запровадила санкції проти 40 юридичних та 6 фізичних осіб, у відповідь на передачу Іраном…

23 хв. ago

В яких органах влади найбільше зростуть зарплати (список)

Найбільше зросте фонд оплати праці у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі та в Бюро економічної безпеки Проєктом…

32 хв. ago

Перевірки пройдуть усі: за що газова служба може оштрафувати на 100 тис. грн

В Україні тривають перевірки газового обладнання. Фахівці газових служб також перевіряють лічильники. Такі інспекції можуть призвести…

40 хв. ago

Належить не тому виду: у школі учневі дозволили “стати вовком” (фото)

Учневі школи в Шотландії дозволили ідентифікувати себе вовком, оскільки дитина страждає від "видової дисфорії", коли…

49 хв. ago