Фоторепортаж

15 місць на нашій планеті, для яких природа не пошкодувала фарб (ФОТО)

Дивовижні природні ландшафти, немов написані художником-сюрреалістом.

Про це інформує Експерт з посиланням на vsviti.

1. Біолюмінісцентні води біля берегів Тасманії

tripswithrosie.com

Води океану поряд із узбережжям острова Тасманія (це той невеликий клаптик суші на південь від Австралії) сповнені мікроскопічних біолюмінесцентних водоростей – дінофлагеллятів. І коли ці крихітні створення відчувають небезпеку, вони починають випромінювати синювате світло. Особливо ефектно це виглядає під нічним зоряним небом, а вже якщо спалахне полярне сяйво… Просто подих перехоплює!

2. Райдужні евкаліптові гаї на Мауї, Гаваї

kamchatka / Depositphotos.com

Як нескладно здогадатися, райдужні евкаліпти отримали таку назву завдяки незвичайному забарвленні свого стовбура. Шматки їх старої кори з часом опадають, а натомість наростають нові шари. І поступово вони змінюють свій колір від яскраво-зеленого до синього, оранжевого, жовтого, фіолетового і бордового.

3. Райдужна гора в Андах, Перу

blunker / Depositphotos.com

Райдужна гора Вінікунка названа так індіанцями кечуа. Її назва перекладається буквально як «гора кольору веселки». Схили сформовані з червоного пісковика, який за мільйони років убрався в жовтий, зелений, бірюзовий, білий та інші кольори. Туристам нелегко дістатися до цієї гори, оскільки дороги тут відсутні, маршрут досить складний, а погодні умови мінливі. Однак заради цього чуда природи варто перетерпіти подібні незручності.

4. Крижані печери Менденхолл, Аляска

surangastock / Depositphotos.com

Під льодовиком Менденхолл на Алясці ховаються фантастичні крижані печери. Тала вода повільно, але впевнено перетворює підземний рельєф, і вони поступово зростають і стають все більш вражаючими. Потрапити у печери важко, але воно того варте. Адже цілком можливо, що прийдешні покоління просто не зможуть побачити цієї краси, оскільки льодовик схильний до впливу глобального потепління.

5. Велике призматичне джерело в Йеллоустонському національному парку, США

lorcel / Depositphotos.com

У Йєллоустоні багато різних природних чудес, але найбільш вражаюче з них – Велике призматичне джерело. Це озеро, наповнене гарячими підземними водами, що вириваються назовні. Воно населене безліччю теплолюбних бактерій, які забарвлюють воду в жовтий, зелений і помаранчевий кольори. Відтінки міняються в залежності від пори року і активності мікроорганізмів. Центр озера безбарвний, адже стерильний: вода там нагріта до 76 ºС.

6. Рожеве озеро Хіллієр, Австралія

www.mnn.com

Це озеро на південному заході Австралії оточене чудовим евкаліптовим лісом, берег його всипаний білим піском, а саме воно чудового рожевого кольору. Спочатку вважалося, що вода так забарвлена через солі і мінерали, але пізніше виявилася справжня причина цього явища – велика кількість водоростей, які живуть тут, під назвою дуналіелла солоноводна. На жаль, сушею або водою дістатися до озера нелегко, отже, якщо у вас немає грошей на оренду літака, побачити Хіллієр ви зможете хіба що на фото.

7. Семикольорові землі у Шамарелі, Маврикій

znm666 / Depositphotos.com

Вулканічна активність на острові Маврикій біля узбережжя Африки призвела до утворення незвично забарвлених піщаних дюн – червоних, жовтих, фіолетових, зелених. Французи, яким раніше ця земля служила колонією, назвали її Террес де Септ Колорес, що означає, власне, «семикольорові землі». Особливо гарні дюни на сході сонця.

8. Барвисті гори в Чжан’є Данься, Китай

Imaginechina-Editorial / Depositphotos.com

До того як відкрили гору Вінікунка в Перу, схили Чжан’є Данься були найвідомішим багатобарвним гірським масивом у світі. Вони розташовані в однойменному геологічному парку і складаються з крейдяних піщаників і алевролітів. Таке незвичайне забарвлення схилам надають мінеральні поклади. Гори занесені до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

9. Кольорова річка Каньйо-Кристалес, Колумбія

sunsinger / Depositphotos.com

У водах цієї річки живуть кілька видів різноманітних водоростей, що забарвлюють потоки у відтінки червоного і зеленого. Додайте до цього жовтий і чорний пісок на дні і бірюзу відображення неба і ви зрозумієте, чому місцеві жителі називають Каньо-Кристалес «річкою п’яти кольорів».

10. Холодні околиці Тромсе, Норвегія

biletskiy_e / Depositphotos.com

Північне сяйво можна зустріти не тільки на полюсі. Ще його видно на Алясці, в Ісландії, Канаді і Гренландії. Але, мабуть, найкраще місце для спостереження за цим чудовим природним явищем – Північна Норвегія, недалеко від міста Тромсе. У період з вересня по березень в нічному небі тут спалахують смуги зеленого, рожевого і фіолетового кольорів, викликані зіткненням частинок сонячного вітру з магнітосферою Землі.

11. Скам’янілий ліс Петріфайд-Форест, США

maximkabb / Depositphotos.com

Північну частину парку Петріфайд-Форест займають великі масиви гірської породи, бедленди, сформовані з піщанику, глини, вулканічного попелу та інших геологічних матеріалів. Такий склад робить мертві пагорби дуже ефектними – вони пошарово пофарбовані у лавандовий, червоний, помаранчевий і рожевий кольори. А на півдні парку можна побачити скам’янілі стовбури, що відносяться до тріасового періоду. Саме вони і дали назву Петріфайд-Форест, що означає «кам’яний ліс».

12. Рожевий пляж Сардинії, Італія

fotogallery.donnaclick.it

Узбережжя прекрасного італійського острова Буделлі вкрите рожевим піском. Звідси і назва «рожевий пляж» – Spiaggia Rosa. Помилуватися цією красою можна тільки здалеку: влада острова заборонила наближатися до пляжу, оскільки кожен турист норовив взяти собі трохи піску на пам’ять. Такими темпами весь пляж дуже скоро розтягнули б на сувеніри.

13. Кипляче озеро у вулкані Іджен, Індонезія

Skazzjy / Depositphotos.com

У кратері Іджен розташувалося сірчане озеро Кавах, забарвлене у бірюзовий відтінок. Купатися в ньому не рекомендується – це може стати вашим останнім запливом. Озеро має таку кислотність, що за півгодини розчиняє шматок алюмінію. Температура води в ньому – 170-245 ºС.

14. Потрійний гейзер Флай в штаті Невада, США

Steve Tietze / YouTube

Строго кажучи, це не зовсім творіння природи – до появи Флай доклав руку людина. Гейзер вийшов випадково, коли в 1916 році тут спробували пробурити свердловину для колодязя. Мінерали і водорості забарвлюють його води і стінки в психоделічні кольори, а ще він постійно викидає три струмені рідини і пари.

15. Демонічний вулкан Даллол, Ефіопія

magdalena.paluchowska / Depositphotos.com

Офіційно це найспекотніше місце на Землі, де був встановлений абсолютний рекорд середньорічної температури. Вулкан Даллол – діючий, і він вивергається сіркою і андезитом. Навколо нього сформувався прекрасний і разом з тим інфернальний пейзаж, вражаючий відтінками неоново-жовтого і зеленого. А ще поруч є гаряче озеро фіолетово-жовтого кольору.

Ольга Степанова

Recent Posts

Курс валют в Україні: сюрпризи тривають – що робити з гривнями, доларами та євро

Долар тримає в напруженості українців, котрі мають заощадження – це стосується як тих, хто тримає кошти у…

1 хв. ago

Вертоліт з президентом Ірану Раїсі знайшли: ЗМІ пишуть, що ніхто не вижив (фото, відео)

Вертоліт президента Ірану Ібрагіма Раїсі міг повністю згоріти під час посадки. Ймовірніше усі пасажири загинули. Про…

4 хв. ago

Влада Ірану не знає, як повідомити народу про загибель президента Раїсі

Президент Ірану Ібрагім Раїсі, скоріше за все, дійсно загинув. Зараз влада Ірану думає над тим, як…

8 хв. ago

Частину країни накриють дощі: синоптики оновили прогноз погоди на 20 травня

Сьогодні, 20 травня, в Україні переважатиме мінлива хмарність. Про це повідомляє Український гідрометеорологічний центр. Водночас у більшості західних областей…

11 хв. ago

Китай наклав санкції на три оборонні компанії США

Китай ввів санкції проти трьох оборонних компаній США, через продаж зброї Тайваню. Про це повідомляє Reuters. General…

13 хв. ago

Послуга Моссаду: президент Ірану летів у старому гелікоптері в погану погоду, – Bild

В неділю, 19 травня, розбився гелікоптер, на борту якого перебував президент Ірану Ібрагім Райсі та…

14 хв. ago