В Україні зареєстрували новий сорт часнику

Власниками сорту є автори сорту, українські селекціонери Сич З.Д., Мереженюк В.А., Кубрак С.М.

В Україні зареєстрували новий сорт часнику «Айдер», пише Експерт з посиланням на seeds.

Сорт має високі оцінки споживчих характеристик і вже встиг позитивно зарекомендувати себе як в Україні, так і за її межами.

Власниками сорту є автори сорту, українські селекціонери Сич З.Д., Мереженюк В.А., Кубрак С.М.

Одним із економічних критеріїв, за яким проводили добір вихідного матеріалу для створення нового сорту, була можливість його популяції формувати врожайність високоякісної товарної продукції понад 10-12 т/га, що відповідає світовим показникам урожайності.

Висока продуктивність обумовлена тим, що сорт «Айдер» є низькорослим, завдяки чому витримує більшу густоту та легко набирає масу цибулини понад 50 г.

На сьогоднішній день сорт «Айдер» пройшов тестування на консервних і м’ясопереробних заводах, а також у торгівельних мережах.

У 2020 році проведені перші пробні поставки нового сорту в країни ЄС, зокрема, в Литву. Враховуючи те, що споживачі ринку ЄС віддають перевагу менш гострим і пекучим смаковим характеристикам часнику, новий сорт формувався з толерантною пекучістю, що відповідає смакам європейських споживачів.

Європейські партнери залишились задоволеними якістю продукції, як з погляду органолептичних властивостей, так і агротехнологічних показників – врожайності, стійкості проти хвороб і шкідників.

Нині тривають перемовини з литовськими партнерами на предмет придбання франшизи з вирощування сертифікованого насіннєвого матеріалу часнику.