Економіка

Верховна Рада підтримала законопроєкт про достроковий вихід на пенсію матерям тяжкохворих дітей

Матерям тяжкохворих дітей пропонується дозволити виходити на пенсію у 50 років, за наявності не менше ніж 15 років страхового стажу.

Верховна Рада недавно підтримала в першому читанні законопроєкт №4668, який містить чергові зміни в порядку пенсійного забезпечення. Про це інформує Експерт з посиланням на Апостроф.

Одна з інновацій документа стосується права на достроковий вихід на пенсію батьків, діти яких тяжко хворіють, але їм не встановлена інвалідність (законопроєкт визначає, що тяжко хвора дитина, якій не встановлено інвалідність, це дитина, хвора на тяжке перинатальне ураження нервової системи, тяжку вроджену ваду розвитку, рідкісне орфанне захворювання, онкологічне, онкогематологічне захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкий психічний розлад, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гостре або хронічне захворювання нирок IV ступеня, дитина, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги).

Матерям таких тяжкохворих дітей пропонується дозволити виходити на пенсію у 50 років, за наявності не менше ніж 15 років страхового стажу. За вибором матері або у разі її відсутності, право на достроковий вихід на пенсію може бути надане батькові дитини. Правда, у нього з’явиться право на пенсію лише після досягнення 55 років і за наявності страхового стажу не менше ніж 20 років.

За розрахунками Міністерства соціальної політики, надання права на достроковий вихід на пенсію батькам тяжкохворих дітей без встановленої інвалідності обійдеться бюджету не надто дорого – близько 30 тисяч гривень на рік. Адже таких людей відносно небагато. Проте приєднання їх до батьків дітей, які мають документально оформлену інвалідність, є безумовно актом соціальної справедливості.

Під час ухвалення даного законопроєкту у першому читанні, депутати проявили неабияку одностайність. Він отримав 317 голосів. Тож практично немає сумнівів, що він незабаром буде прийнятий в цілому і набуде чинності вже з 1 січня наступного року, як це і заплановано його авторами.

Також, згідно із законопроєктом, достроково можна вийти на пенсію при таких умовах:

  • Людину звільнили з ініціативи роботодавця через зміни в організації виробництва, зокрема через ліквідацію, реорганізацію, банкрутство, перепрофілювання підприємства, скорочення штату працівників, а також через невідповідність працівника займаній посаді за станом здоров’я.
  • Якщо їй залишилося до пенсії менше 1,5 року.
  • Людина має необхідний для призначення пенсії страховий стаж не менше 28 років (у 2022 році – потрібно буде не менше 29).
  • Зареєстрований в службі зайнятості, де йому не знайшли підходящу роботу.
Ольга Степанова

Recent Posts

Російське МВС видалило з розшуку Зеленського та Порошенка

Чинний президент України Володимир Зеленський та експрезидент Петро Порошенко зникли з сайту розшуку МВС. Про…

27 секунд ago

Прямо з корони: королева Камілла зʼявилася з особливою брошкою (фото)

Королева Камілла зʼявилася на публіці з особливою брошкою. Про це повідомляє British Royal Jewels. Дружина онкохворого короля Великої…

12 хв. ago

Замах на президента: Зеленський звільнив начальника Управління держохорони

Президент України Володимир Зеленський відправив у відставку начальника Управління державної охорони (УДО) Сергія Рудя. Сталося…

20 хв. ago

Рахує кроки у СІЗО? Нардеп Дубінський засвітив цікавий годинник, скільки він коштує (фото)

Народний депутат Олександр Дубінський, який наразі перебуває у СІЗО за підозрою у держзраді, носить годинник відомої компанії…

20 хв. ago

Сміється весь Голлівуд: Меган Маркл стрімко знищує своє ім’я

Запуск нового подкасту колишньої американської актриси знов довелося відкласти. Керівництво платформи Lemonada Media переживає з приводу…

25 хв. ago

ТЦК в Україні: яких змін очікувати у мобілізації від 18 травня, що робити обмежено придатним

Новий законопроєкт щодо мобілізації в Україні набрав чинності від 4 травня. Однак деякі норми діють уже від 17…

32 хв. ago