Новини

Пентагон оголосив про розробку потужної ядерної бомби B61: зможе пробити захищені бункери

США хочуть створити смертоноснішу версії бомби B61-13, яка зможе пробити особливо захищені бункери, командні пункти чи інші стратегічні обʼєкти. Про це повідомляє The War Zone.

В США оголосили про плани збільшити потужність ядерної бомби B61-13. Початок розробки залежатиме від рішення Конгресу. Адміністрація Джо Байдена вже схвалила розробку програму через “мінливу безпекову ситуацію у світі та загрозу з боку потенційних противників”.

Ядерна бомба B61-12“B61-13 використовуватиме переваги поточних, наявних виробничих можливостей, що роблять B61-12, і включатиме сучасні функції безпеки та точності B61-12”, — заявили в Пентагоні.

Зазначається, що B61-13 також замінить собою деякі бомби B61-7, яку виводять з експлуатації. Особливістю всіх бомб B61 є підривник, який може бути налаштований на детонацію з різним ступенем вибухової хвилі. Якщо бомба B61-12 має потужність 0,3, 1,5, 10 чи 50 кілотонн, то B61-13 матиме до 360 кілотонн.

Окрім цього у Міноборони США кажуть, що кількість ядерних боєголовок в арсеналі не збільшиться. Виробництво буде відбуватись шляхом зменшення виробництва B61-12 й списання B61-7 з B83-1. Остання має потужність 1,2 мегатонни. Наразі вартість розробки та виробництва не озвучуються.

Ядерна бомба B61 десь на складі в ЄвропіПри ураженні цілі бомба B61-13 зможе зробити вирву глибиною до 66 метрів з радіусом 275 метрів. При цьому вага бомби складає приблизно 320 кілограмів, тому носієм ядерної бомби може бути фактично будь-який літак від винищувача до стратегічного бомбардувальника.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

22 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

23 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

25 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

35 хв. ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

37 хв. ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

38 хв. ago