Новини

Новий спалах холери у світі: симптоми, як передається і чи лікується ця хвороба

​ВООЗ попередила про новий спалах холери у світі 2023 року та про близько 143 тисяч смертей від цієї хвороби щороку. Тож варто знати симптоми холери, шляхи її передавання та як запобігти недузі.Про симптоми, лікування та профілактику холери – читайте далі в матеріалі.

Холера – як передається

Холера – це гостра інфекція тонкого кишківника, що виникає внаслідок вживання їжі або води, заражених бактерією Vibrio cholerae О1 або О139. Ці бактерії виділяють токсин, що викликає водянисту діарею, призводячи до зневоднення, порушення електролітного балансу та інтоксикації. Джерело збудника інфекції – хвора людина або носій вібріонів. Без належного лікування холера може призвести до смерті.

Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше – під час вживання забрудненої води, овочів, фруктів, під час купання, через їжу і під час побутових контактів.

Інкубаційний період хвороби триває від кількох годин до п’яти днів.

Як можна заразитися холерою / Фото: Міністерство охорони здоров’я УкраїниПерші симптоми холери

Перші симптоми холери – діарея, блювота, болі в животі. Зазвичай хвороба починається гостро з підвищення температури тіла до 38-39 градусів і призводить до різкого зневоднення організму.

Спершу кал швидко стає водянистим і нагадує рисовий відвар. Через кілька годин виникає багаторазове блювання. Ця стадія триває один-три дні, після чого можливе або раптове одужання, або перехід у форму середньої тяжкості. Через різке зневоднення виникають порушення з боку діяльності серцево-судинної та дихальної систем і судоми. Далі хвороба переходить у тяжку форму. Без своєчасного лікування недуга переходить у фазу асфіксії та холерну кому. На тлі втрати свідомості, повторних нападів колапсу, тахіпное, судом настає смерть.

Симптоми холери

часта діарея – до 10 і більше разів на добу;втрата організмом великої кількості рідини – до 20 л на добу (внаслідок цього виникає згущення крові та зневоднення організму);блювання;постійне відчуття спраги і слабкість у м’язах;біль у лобній ділянці голови;м’язові судоми через втрату з рідиною мікроелементів, які зазвичай розпочинаються з литкових м’язів;загострення рис обличчя, западання очей, посиніння губ і вушних раковин;холодна і бліда шкіра, адже холера супроводжується нормальною чи навіть зниженою температурою тіла;шкіра втрачає пружність, легко збирається у складки і дуже довго розправляється; шкіра стоп і рук стає зморшкуватою;задишка, різка слабкість.Холера викликає часту діарею / Фото: pixabay.comЧи лікується холера

Холера виліковна. В разі підозри на холеру людину госпіталізують до стаціонару. Перший етап лікування – відновлення й підтримання циркулювального об’єму крові, заповнення втрати рідини, нормалізація рівня електролітів. Пацієнтові обов’язково призначають антибіотик (азитроміцин, тетрациклін, ципрофлоксацин, доксициклін тощо), пробіотик (для відновлення мікрофлори кишківника) та препарати, що відновлюють водно-сольовий баланс, за потреби – глюкозу. Також можуть бути рекомендовані ентеросорбенти.

Для лікування хворих на холеру з тяжким ступенем застосовують інтенсивніше лікування з підвищенням дозування препаратів.

Протягом року після одужання людина повинна регулярно відвідувати сімейного лікаря за місцем проживання.

Специфічна профілактика холери

Найнадійніший спосіб запобігти захворюванню на холеру – вакцинація. Зазвичай рекомендовано пероральне приймання двох або трьох доз. Ін’єкційна форма вакцин також доступна в деяких регіонах світу, але її на сьогодні практично не використовують.

Прості правила, щоб не захворіти на холеру:

не купуйте їжу, зокрема рибу, в місцях стихійної торгівлі;не купайтеся і не ловіть рибу в забруднених водоймах;дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки з милом перед приготуванням чи вживанням їжі, а також після відвідування туалету; якщо мило й вода недоступні, використовуйте дезінфектор для рук на спиртовій основі;використовуйте і вживайте чисту воду: бутильовану або ту, яку закип’ятили чи продезінфікували самостійно; кип’ятіння вбиває холерні вібріони вже через хвилину;мийте овочі і фрукти перед вживанням;ретельно готуйте їжу, проварюйте чи просмажуйте продукти перед вживанням;дотримуйтеся заходів зберігання продуктів, а саме зберігайте їх у місцях, де немає доступу комахам;не відвідуйте місцевість, де зафіксовані спалахи холери, та уникайте спілкування із зараженими людьми;якщо людина захворіла на холеру, після її госпіталізації треба продезінфікувати місце проживання.Новий спалах холери 2023 року

Про новий спалах холери у світі повідомила у вересні 2023 року Всесвітня організація охорони здоров’я. За даними ВООЗ, кількість випадків захворювань на холеру за останній рік зросла більш ніж удвічі. Так, 2021 року у світі було зареєстровано близько 223 тисяч випадків холери, а 2022 року – понад 472 тисячі.

Недуга зачепила 44 країни. Найбільше випадків протягом 2022 року було зафіксовано в Афганістані, Камеруні, Демократичній Республіці Конго, Малаві, Нігерії, Сомалі та Сирії.

Експерти ВООЗ пояснили, що збільшенню кількості захворювань на холеру сприяють конфлікти, зміна клімату, недостатні інвестиції в розвиток країн і міграція через вразливі території. На це та інші захворювання також впливають скасування пов’язаних із COVID-19 обмежень і зменшення фінансування на довідку про спалахи.

За інформацією ВООЗ, рівень смертності від холери становить 0,5%, тобто йдеться про 2349 померлих від недуги. За оцінками фахівців, щороку може виникати від 1,3 до 4 мільйонів випадків холери і до 143 тисяч смертей від неї.

Ольга Степанова

Recent Posts

Заплатять за повернення додому: де можна отримати 34 тисячі доларів за спаковані валізи

Українські біженці, які знайшли притулок у Швеції, можуть отримати суттєву грошову допомогу за повернення на…

4 хв. ago

Нові стрижки для короткого волосся на 2025 рік: у трендах залишаються текстура й об’єм

Восени 2024 короткі стрижки знову в трендах і будуть актуальними наступного 2025 року. Такі зачіски…

13 хв. ago

Відправили не 6000: в “Укрпошті” висловилися щодо розсилки повісток з е-підписами ТЦК

В "Укрпошті" підтвердили, що розіслали першу партію тестових повісток з електронними підписами начальників Територіальних центрів комплектування (ТЦК),…

22 хв. ago

Турки шоковані цінами на відпустку в своїй країні

Більшість громадян Туреччини більше не можуть дозволити відпустку у своїй країні бодай раз на рік.…

30 хв. ago

“Найрозшукуванішого” наркобарона заарештовано через два роки після втечі: хто це

"Найрозшукуванішого" наркобарона спіймали і заарештували через два роки після його втечі. Про це повідомляє Need To Know.…

39 хв. ago

Відмовилася від усього: дівчина кинула життя моделі Playboy заради покинутої ферми в глушині

Колишня модель Playboy Катжира відмовилася від фотосесій і виступів на користь садівництва і вирощування продуктів…

48 хв. ago