Новини

Більшість українських біженців за кордоном хочуть повернутися додому

Стало відомо, яка кількість переселенців хоче повернутися додому.Близько 3,3 млн внутрішньо переміщених осіб (66%) хочуть повернутися додому. Про це свідчать результати дослідження “Внутрішні вимушені переміщення: обсяги, проблеми та способи їх вирішення” Національного інституту стратегічних досліджень (НІСД), інформує Патріот Донбасу.

Більшість опитаних мотивало б до повернення відновлення нормального життя (64%), возз’єднання з сім’єю (25%), наявність нерухомого майна в місці походження (22%), економічні причини на кшталт можливості отримувати більший дохід (21%).

Натомість п’ята частина не планує повертатися. Серед них 15%, або орієнтовно 745 тис. осіб, – прагнуть інтеграції в нинішньому місці проживання, 3%, орієнтовно 142 тис., – в іншому в межах країни.

Зазначається, що станом на середину червня 2023 р. зареєстровано 4 871 807 внутрішніх переселенців, з яких 60% – жінки, 40% – чоловіки. Кожний п’ятий серед зареєстрованих ВПО (21,6%) – дитина віком до 17 років. Такий самий відсоток становлять особи, старші 65 років. 

Війна змусила залишити свої домівки навіть 700 людей віком 100 і більше років. Однак, за оцінками посадовців, реальна чисельність ВПО більша, оскільки близько 2 млн громадян, хоча і зазнали вимушених переселень, проте з різних причин як ВПО не зареєструвалися.

Ольга Степанова

Recent Posts

Платять за комуналку та хліб: мати бере з малолітніх дітей гроші за оренду

Міллі, багатодітна мати, яка активно веде свою сторінку у TikTok, вирішила навчати своїх дітей фінансовій…

2 години ago

Будуть серйозні проблеми: юрист пояснив що буде з ухилянтами після в’язниці

В Україні в судовій практиці вже є випадки, коли ухилянтам за свідомий вибір не мобілізуватися…

2 години ago

На висоті 9000 метрів: пасажир під час турбулентності намагався вкрасти літак

Йти до своєї мрії – без сумніву, прекрасно. Однак потрібно розуміти, коли не час й…

2 години ago

Не зобов’яжуть мобілізуватися: категорії, які не забере ТЦК

Внесення змін до мобілізаційного законодавства України кардинально змінює правила призову для осіб з інвалідністю. Зокрема,…

3 години ago

Аргентина закликала міжнародний суд видати ордер на арешт президента Венесуели

Аргентина звернулася до Міжнародного кримінального суду з проханням видати ордер на арешт президента Венесуели Ніколаса Мадуро на тлі…

3 години ago

“Нісенітниця”: Шольц розніс бюрократів, які блокують працевлаштування біженців з України

Німецька бюрократія стоїть на заваді працевлаштуванню сотень тисяч українських біженців, які мають затребуваний на німецькому…

3 години ago