Новини

Штрафи та вилучення водійських прав: у Польщі почали жорстко карати порушників ПДР

У Польщі розпочалася кампанія з виявлення порушень ПДР, яка триватиме з 23 червня до 4 вересня. Патрулі зважатимуть як на швидкість автомобіля, так і на наявність автокрісел та розмови телефоном за кермом.Під час “полювання” на дорогах збільшиться кількість патрулів, порушників виявлятимуть і за допомогою дронів, повідомляє auto.dziennik.pl.

Водіїв попереджають, що на дорогах будуть задіяні поліцейські автомобілі без розпізнавальних знаків. Порушників виявлятимуть поліцейські з команд SPEED. Їхнє основне завдання – виявити водіїв, які перевищують швидкість, керують авто в нетверезому стані, розмовляють телефоном за кермом, здійснюють обгін у заборонених місцях. Патрулі перевірятимуть, чи перевозять дітей в автокріслах і чи пристебнуті всі ременями безпеки.

Для контролю швидкості задіюватимуть поліцейські авто без розпізнавальних знаків із відеореєстраторами, лазерні вимірювачі швидкості з фіксацією зображення, а також дрони.

За водіями стежитимуть і щодо того, як вони поводяться стосовно пішоходів, велосипедистів, водіїв електросамокатів і мотоциклістів.

Дорожня поліція звертатиме увагу на технічний стан автомобілів. Наприклад, чи працюють фари, в якому стані шини. У Польщі обов’язково цілодобово їздити при ввімкненому світлі ближніх фар.

“Невиконання цього правила вдень може призвести до штрафу в розмірі 100 злотих (909 грн) і 2 штрафних балів. А коли транспортний засіб рухається без увімкненого світла вночі, то це вже 6 балів і штраф у 300 злотих (2725 грн)”, – попередив представник поліції Маріуш Ціарка.

Якщо фари мають серйозні пошкодження, які не можна усунути на місці огляду, поліцейський забирає техпаспорт автомобіля і може накласти штраф у розмірі 3000 злотих (27 247 грн). Таке ж покарання за стерті, старі, пошкоджені шини.

У Польщі є 21 порушення ПДР із 15 штрафними балами, а за 30 балів можна втратити водійське посвідчення. Наприклад, достатньо двічі перевищити швидкість або попастися за розмовою по телефону під час руху.

Наприклад, за непропуск пішохода на переході передбачено штраф у 1500 злотих. Так само – обгін на переході.

“Кожне з цих порушень означає додавання 15 штрафних балів на рахунок водія. У разі рецидиву ще 15 балів. Штрафи – це результат 30 балів і позбавлення прав водія”, – пояснюють у поліції.

До слова, перевищення швидкості на 30-70 км передбачає штрафи у 800-2500 злотих (7266-22 706 грн) і 9-15 штрафних балів. При повторному порушенні штраф – до 5000 злотих. Керування в нетверезому стані також передбачає штраф у 2500 злотих.

Максимальний штраф, який може виписати співробітник поліції – 5000 злотих. Натомість у суді можна отримати покарання до 30 000 злотих (272 478 грн).

Ольга Степанова

Recent Posts

Трамп зробив скандальну заяву про візит Зеленського у США

Кандидат у президенти США Дональд Трамп зневажливо відгукнувся про візит українського лідера Володимира Зеленського до США, назвавши…

7 хв. ago

Німці представили новітню лазерну зброю, що може знищувати дрони та міномети

Німецькі оборонні технологічні стартапи Rheinmetall і MBDA Deutschland успішно завершили випробування нової лазерної зброї, яка…

21 хв. ago

У США Зеленський зробив гучну заяву про завершення війни

Президент України Володимир Зеленський заявив, що війна Росії проти України "ближча до завершення", ніж багато хто думає.…

33 хв. ago

Назвали помилки під час прийому ліків здатні звести нанівець усе лікування

Міністерство охорони здоров'я розповіло про помилки при вживанні ліків. МОЗ назвало кілька з помилок. "Які помилки під…

44 хв. ago

Гросу стала дипломатом в США? у МЗС розʼяснили ситуацію

Аліна Гросу не перебуває на жодних посадах у системі органів дипломатичної служби України. Про це повідомив речник МЗС…

57 хв. ago

Російський літак-розвідник тричі порушив повітряні кордони Японії

Російський літак-розвідник у понеділок порушив повітряний простір Японії. Підняті для перехоплення японські винищувачі дали попереджувальний…

1 годину ago