Новини

Штрафи та вилучення водійських прав: у Польщі почали жорстко карати порушників ПДР

У Польщі розпочалася кампанія з виявлення порушень ПДР, яка триватиме з 23 червня до 4 вересня. Патрулі зважатимуть як на швидкість автомобіля, так і на наявність автокрісел та розмови телефоном за кермом.Під час “полювання” на дорогах збільшиться кількість патрулів, порушників виявлятимуть і за допомогою дронів, повідомляє auto.dziennik.pl.

Водіїв попереджають, що на дорогах будуть задіяні поліцейські автомобілі без розпізнавальних знаків. Порушників виявлятимуть поліцейські з команд SPEED. Їхнє основне завдання – виявити водіїв, які перевищують швидкість, керують авто в нетверезому стані, розмовляють телефоном за кермом, здійснюють обгін у заборонених місцях. Патрулі перевірятимуть, чи перевозять дітей в автокріслах і чи пристебнуті всі ременями безпеки.

Для контролю швидкості задіюватимуть поліцейські авто без розпізнавальних знаків із відеореєстраторами, лазерні вимірювачі швидкості з фіксацією зображення, а також дрони.

За водіями стежитимуть і щодо того, як вони поводяться стосовно пішоходів, велосипедистів, водіїв електросамокатів і мотоциклістів.

Дорожня поліція звертатиме увагу на технічний стан автомобілів. Наприклад, чи працюють фари, в якому стані шини. У Польщі обов’язково цілодобово їздити при ввімкненому світлі ближніх фар.

“Невиконання цього правила вдень може призвести до штрафу в розмірі 100 злотих (909 грн) і 2 штрафних балів. А коли транспортний засіб рухається без увімкненого світла вночі, то це вже 6 балів і штраф у 300 злотих (2725 грн)”, – попередив представник поліції Маріуш Ціарка.

Якщо фари мають серйозні пошкодження, які не можна усунути на місці огляду, поліцейський забирає техпаспорт автомобіля і може накласти штраф у розмірі 3000 злотих (27 247 грн). Таке ж покарання за стерті, старі, пошкоджені шини.

У Польщі є 21 порушення ПДР із 15 штрафними балами, а за 30 балів можна втратити водійське посвідчення. Наприклад, достатньо двічі перевищити швидкість або попастися за розмовою по телефону під час руху.

Наприклад, за непропуск пішохода на переході передбачено штраф у 1500 злотих. Так само – обгін на переході.

“Кожне з цих порушень означає додавання 15 штрафних балів на рахунок водія. У разі рецидиву ще 15 балів. Штрафи – це результат 30 балів і позбавлення прав водія”, – пояснюють у поліції.

До слова, перевищення швидкості на 30-70 км передбачає штрафи у 800-2500 злотих (7266-22 706 грн) і 9-15 штрафних балів. При повторному порушенні штраф – до 5000 злотих. Керування в нетверезому стані також передбачає штраф у 2500 злотих.

Максимальний штраф, який може виписати співробітник поліції – 5000 злотих. Натомість у суді можна отримати покарання до 30 000 злотих (272 478 грн).

Ольга Степанова

Recent Posts

Почувалася мішенню і здобиччю: туристка назвала найбільш небезпечну країну Європи

Як відомо, соло-подорожі стають дедалі популярнішими, але питання безпеки залишається головною проблемою для багатьох мандрівників.…

3 години ago

Кратер 82 м й обриси фундаменту: знищені склади під Торопцем та Краснодаром видно з супутника

Після ударів Сил оборони по трьох арсеналах ЗС РФ, які стались 18 та 21 вересня,…

4 години ago

Клімат Землі повертається на доісторичний рівень: що буде з людством – науковці

Дослідження клімату Землі розкриває нові подробиці про далеке минуле планети та її потенційне майбутнє. Група…

4 години ago

ТЦК живуть у своєму світі: одеський військком розповів про зарплати, бусифікацію та ІПСО

Військком Одеської області Юрій Пуйко прокоментував "бусифікацію" – за його словами, це слово треба викорінювати.…

4 години ago

Один скелет: російська співачка, яка має проблеми з алкоголем, екстремально схудла

Російська співачка Максим, яка раніше скасувала кілька концертів через проблеми з алкоголем, викликала занепокоєння серед…

4 години ago

Нацбанк вводить революційні обмеження: перекази з картки на картку за новими правилами

З 1 жовтня 2024 року в Україні вступає в дію новий тимчасовий ліміт на перекази…

4 години ago