Новини

Британія надасть ЗСУ унікальні мікродрони

Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон оголосив під час раптового візиту в Україну, що 850 мікродронів Black Hornet, які легко помістяться на долоні людини, будуть передані країні, оскільки вона продовжує боротися з російським вторгненням.Створені для розвідки та шпигунства, мікродрони особливо корисні для міських боїв, де вони можуть перевірити, у яких будівлях знаходиться вороги, перш ніж солдати почнуть просуватися, інформує Експерт.

За даними Defense News, безпілотники надаються Україні в рамках спільної британсько-норвезької програми, причому Норвегія вносить 9 мільйонів доларів.

Мікродрони Black Hornet, які нагадують вертоліт, зменшений до розміру тенісного м’яча, мають максимальний радіус дії близько 1,2 милі та можуть літати до 25 хвилин, досягаючи максимальної швидкості 18 миль на годину.

Вони оснащені трьома камерами високої чіткості, які можуть надсилати відео на командний пункт, і оснащені обладнанням нічного бачення.

Безпілотники виробляються в Норвегії американською компанією Teledyne FLIR. Але спочатку вони були розроблені норвезькою фірмою Prox Dynamics, яку згодом придбала американська компанія.

Вони розроблені таким чином, щоб бути досить тихими, щоб входити в будівлі, щоб їх не чули ті, хто всередині, що робить їх ідеальними для розвідки. Мікродрони, які на той час коштували близько £80 000 ($94 274) за одиницю, були вперше використані британськими військами в Афганістані у 2013 році.

Розмовляючи з Daily Mail у 2013 році, майор Адам Фоден сказав: «Раніше ми відправляли солдатів вперед, щоб перевірити, чи немає ворожих винищувачів, які ховаються всередині ряду будівель. Зараз ми розгортаємо Black Hornet, щоб оглянути територію та очистити маршрут через утримувані ворогом місця».

Девід Хемблінг, автор книги Swarm Troopers: How small drones will conquer the world, розповів, що Black Hornets мають неоднозначну історію.

«Британська армія літала на них протягом кількох років, але через те, що вони були дорогими та крихкими (деякі з них нібито були втрачені, тому що на них потопталися), від них відмовилися. Проте нинішнє покоління може бути кращим», — сказав Хемблінг.

«Велика перевага полягає в тому, що він маленький і тихий, а отже, більш корисний для розвідки зблизька, ніж інші безпілотники, такі як DJI [комерційний дрон без назви], широко використовуваний українськими силами, який чутно з певної відстані», — продовжив він. «Кажуть, що «Чорний шершень» може входити в будівлі через відкриті двері та вікна, що робить його корисним розвідником у міських боях».

Українські війська широко використовують безпілотники, як військові, так і комерційні, після того, як у лютому в країну вторглася Росія.

Безпілотники Bayraktar TB2 турецького виробництва були розгорнуті для ударів по російських цілях, іноді значно за лінією фронту, за допомогою бомб і ракет.

У розмові з ВВС Халук і Сельчук Байрактар, які керують компанією, що виробляє Bayraktar TB2, заявили, що підтримують Україну і не будуть продавати свої безпілотники Росії, «скільки б грошей нам не пропонували».

Ольга Степанова

Recent Posts

“Ніколи такого не бачила”: як живе собака із 5 лапами та 9 пальцями (фото)

В американському місті Кеноша (штат Вісконсин) народилось цуценя Белла з рідкісною вродженою вадою — у неї п'ять…

3 хв. ago

«Люди від мене тікають»: військовий розповів, як змінила його життя робота в ТЦК

Люди не хочуть приходити до ТЦК та навіть втікають від співробітників військкоматів на вулицях. Про…

12 хв. ago

Клумба по-королівськи: садівник короля Чарльза III розповів, які квіти слід садити для пишного саду

Королівська клумба британських монархів — це особливе місце, куди звертаються садівники ландшафтні дизайнери за натхненням…

22 хв. ago

Росія може завдати ядерного удару в космосі: в Пентагоні висловили чергове занепокоєння

Росія розробляє невиборчий протисупутниковий ядерний пристрій, який загрожуватиме всім супутникам, що експлуатуються країнами та компаніями по всьому…

31 хв. ago

Мобілізація в Україні: у Генштабі дали поради чоловікам, які стоять у чергах під ТЦК

В Україні під ТЦК почали фіксувати черги з чоловіків. Представник Генерального штабу ЗСУ полковник Юрій Глущенко…

43 хв. ago

Два роки тримали Авдіївку: 110-та бригада ЗСУ повернулася на фронт

110-та окрема механізована бригада імені генерал-хорунжого Марка Безручка повернулася на фронт після того, як була…

51 хв. ago