Новини

У Швеції зробили важливу заяву щодо пошкодження підводного кабелю

У Швеції розповіли, що пошкодження підводного кабелю було спричинено «зовнішньою силою або втручанням».В Уряді Швеції повідомили, що пошкодження підводного телекомунікаційного кабелю між Швецією та Естонією було спричинено «зовнішньою силою або втручанням», інформує The Guardian.

«Було підтверджено, що кабель було пошкоджено через зовнішню силу або втручання», – сказав міністр цивільної оборони Карл-Оскар Болін. Міністр додав, що Естонія встановила, що «пошкодження газопроводу та кабелю зв’язку між Фінляндією та Естонією пов’язане з пошкодженням кабелю зв’язку між Швецією та Естонією».

Нагадаємо, Норвезький неурядовий дослідницький інститут (NORSAR) зафіксував ознаки вибуху вздовж фінського узбережжя Балтійського моря вночі 8 жовтня. Тоді газогін Balticconnector зазнав пошкоджень і вийшов з ладу на кілька місяців. За даними сейсмологів, джерело вибуху розташовувалося приблизно за 40 км від естонського Палдіскі.

Пізніше глава Міністерства оборони Естонії Ханно Певкур розповів, що пошкодження газопроводу Balticconnector, який пролягає у Балтійському морі між Естонією та Фінляндією, свідчать про “силовий вплив”. Певкур підкреслив, що ще потрібно встановити конкретний характер впливу. “Але наразі це виглядає як механічна дія або механічна руйнація”, – додав міністр оборони Естонії.

17 жовтня на пресконференції в Гетеборзі міністр оборони Швеції Пол Йонсон і міністр цивільної оборони країни Карл-Оскар Болін повідомили про пошкодження телекомунікаційного підводного кабелю, прокладеного між Швецією та Естонією. Пошкодження виявлено за 50 кілометрів від острова Гіюмаа на території Естонії.”Ми не можемо оцінити, що завдало шкоди. Це не повний розрив кабелю, а часткове пошкодження”, – сказав Болін.

Після повідомлень про пошкодження телекомунікаційного кабелю у Балтійському морі, що з’єднує Швецію та Естонію, і фінсько-естонського трубопроводу у НАТО заявили, що посилять патрулювання в Балтійському морі і вживатимуть всіх необхідних заходів для забезпечення безпеки союзників. «Посилені заходи включають додаткові спостереження та розвідувальні польоти, в тому числі за допомогою морських патрульних літаків, літаків НАТО AWACS і безпілотників. Флот з чотирьох мінних мисливців НАТО також направляється в цей район», – йдеться в заяві НАТО. 

Ольга Степанова

Recent Posts

Столичний поліцейський живе у пентхаусі тещі, яка за життя заробила 100 грн – розслідування

Заступник начальника Головного управління Нацполіції Києва Тарас Полієнко живе у дворівневих апартаментах тещі на 220…

4 хв. ago

Шахрайська схема з залізничними квитками: УЗ попередила про наслідки для покупців

"Укрзалізниця" виявила, що під час купівлі квитків на популярні рейси спекулянти пробують обійти ідентифікацію покупця через…

16 хв. ago

Користувачі Apple масово скаржаться на iOS 18: як оновлення “вбиває” iPhone

Користувачі iPhone масово скаржаться на проблеми зі смартфонами – швидко розряджається батарея. Ця проблема з'явилась…

25 хв. ago

Обмежено придатних українців до 25 років не братимуть до війська: що буде з уже мобілізованими

В Україні припинять мобілізацію обмежено придатних чоловіків віком до 25 років. Відповідний указ видасть Міністерство…

34 хв. ago

“Він просто геній”: пілот-віртуоз посадив літак лише з одним робочим колесом в шасі (відео)

Пілот-віртуоз здійснив "хрестоматійну" аварійну посадку на одному колесі. На драматичних кадрах можна побачити, як літак…

43 хв. ago

Стали відомі нові подробиці про загибель батискафа Titan і його екіпажу

Берегова охорона США опублікувала кадри загибелі підводного човна Titan після його смертоносного вибуху в червні…

56 хв. ago