Новини

У Швеції зробили важливу заяву щодо пошкодження підводного кабелю

У Швеції розповіли, що пошкодження підводного кабелю було спричинено «зовнішньою силою або втручанням».В Уряді Швеції повідомили, що пошкодження підводного телекомунікаційного кабелю між Швецією та Естонією було спричинено «зовнішньою силою або втручанням», інформує The Guardian.

«Було підтверджено, що кабель було пошкоджено через зовнішню силу або втручання», – сказав міністр цивільної оборони Карл-Оскар Болін. Міністр додав, що Естонія встановила, що «пошкодження газопроводу та кабелю зв’язку між Фінляндією та Естонією пов’язане з пошкодженням кабелю зв’язку між Швецією та Естонією».

Нагадаємо, Норвезький неурядовий дослідницький інститут (NORSAR) зафіксував ознаки вибуху вздовж фінського узбережжя Балтійського моря вночі 8 жовтня. Тоді газогін Balticconnector зазнав пошкоджень і вийшов з ладу на кілька місяців. За даними сейсмологів, джерело вибуху розташовувалося приблизно за 40 км від естонського Палдіскі.

Пізніше глава Міністерства оборони Естонії Ханно Певкур розповів, що пошкодження газопроводу Balticconnector, який пролягає у Балтійському морі між Естонією та Фінляндією, свідчать про “силовий вплив”. Певкур підкреслив, що ще потрібно встановити конкретний характер впливу. “Але наразі це виглядає як механічна дія або механічна руйнація”, – додав міністр оборони Естонії.

17 жовтня на пресконференції в Гетеборзі міністр оборони Швеції Пол Йонсон і міністр цивільної оборони країни Карл-Оскар Болін повідомили про пошкодження телекомунікаційного підводного кабелю, прокладеного між Швецією та Естонією. Пошкодження виявлено за 50 кілометрів від острова Гіюмаа на території Естонії.”Ми не можемо оцінити, що завдало шкоди. Це не повний розрив кабелю, а часткове пошкодження”, – сказав Болін.

Після повідомлень про пошкодження телекомунікаційного кабелю у Балтійському морі, що з’єднує Швецію та Естонію, і фінсько-естонського трубопроводу у НАТО заявили, що посилять патрулювання в Балтійському морі і вживатимуть всіх необхідних заходів для забезпечення безпеки союзників. «Посилені заходи включають додаткові спостереження та розвідувальні польоти, в тому числі за допомогою морських патрульних літаків, літаків НАТО AWACS і безпілотників. Флот з чотирьох мінних мисливців НАТО також направляється в цей район», – йдеться в заяві НАТО. 

Ольга Степанова

Recent Posts

Нестача сну та постійні походи “на каву” – доріжка до тупості: сенсація від вчених

Кожен із нас хоч раз у житті стикався з ситуацією, коли через переробки, навчання, безсоння…

6 години ago

Названо три найкрасивіші жінки планети: визначали за формулою Леонардо да Вінчі

Експерти проаналізували обличчя зірок шоубізнесу, щоб виявити риси, які найбільше відповідають золотому перетину. У результаті…

6 години ago

Шукають пів трильйона гривень на війну і працівників ТЦК, яких майже 100 тисяч – нардепка

Народна депутатка Мар’яна Безугла вважає, що озвучена потреба у пів трильйона гривень, яких бракує для…

6 години ago

ФОПам в Україні запропонують купити бронь від мобілізації: які варіанти готують

В Україні ще не діє економічне бронювання від мобілізації ні для юросіб, ні для фізосіб-підприємців (ФОП). Тобто "ФОПи поки…

7 години ago

Зловживання на 12 мільйонів: оголосили підозру колишнім нардепу та заступнику міністра енергетики

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура оголосили про підозру колишньому народному депутату, колишньому заступнику міністра та…

7 години ago

Мобілізація по-новому: хто отримає право на виїзд за кордон з 1 серпня

На початку кожного місяця на українців, традиційно, чекають різні зміни у тих чи інших сферах…

7 години ago