Новини

Російські бомбардування мало не призвели до екологічної катастрофи – ПФК

Про це повідомив генеральний директор Побузького феронікелевого комбінату Денис Шевченко

Наприкінці жовтня військовими силами РФ було нанесено 3 ракетних удари по підстанції, яка забезпечувала живлення Побузького феронікелевого комбінату, а також ряд населених пунктів Кіровоградської та Миколаївської областей, у т.ч. водозабірної станції на р. Південний Буг (ПС «Довга Пристань» 35 кВ). В результаті цього було знеструмлено ПФК в смт Побузьке, який був змушений зупинити металургійний процес та водозабір. За словами генерального директора ПФК Дениса Шевченка, в цей час на підприємстві працювала електроплавильна піч. Відсутність електроенергії призвела до зупинки системи охолодження печі, заповненої рідким металом з температурою 1400 градусів Целсія.

«Нами було розроблено та впроваджено тимчасові схеми охолодження, щоб не сталося аварії. У цьому нам дуже допомогли працівники Державної служби України з надзвичайних ситуацій», – розповів Денис Шевченко. – «Перш за все, підприємством були здійснені усі необхідні заходи щодо недопущення ситуацій, які можуть негативно вплинути на здоров’я людей чи навколишнє природне середовище».

Завдяки зусиллям колективу комбінату та співробітникам ДСНС майже 30 годин вдавалося уникати вибуху печі й техногенної катастрофи на комбінаті.

Неменше занепокоєння керівництва комбінату викликало знеструмлення водозабору і очисних споруд комбінату.

«Наступний момент, з яким ми зіткнулися – це робота водоочисних споруд, для нормальної роботи яких – а саме, для подачі реагентів та обробки стоків – також потрібна електроенергія. Для нас це був важливий момент через те, що наші очисні споруди обслуговують каналізаційні стоки всього селища. Тому запуск їхньої роботи дозволив уникнути екологічної катастрофи», – пояснив гендиректор ПФК. – «Зараз ми плануємо доповнити електропостачання комбінату автономними генераторами, щоб у разі переривання постачання електроенергії ми могли подавати електроенергію на об’єкти першої категорії».

Найбільший виробник феронікелю в східній Європі, Побузький Феронікелевий Комбінат знаходиться на території Голованівського району Кіровоградської області, за два кілометри від річки Південний Буг, на кордоні з Миколаївською областю. 

З 2003 року ПФК належить до Solway Investment Group, компанії що веде диверсифікований бізнес у гірничодобувній і металургійній промисловості. Ключові компанії групи зареєстровані в Швейцарії та 100% статутного капіталу належить громадянам ЄС. Основні виробничі активи Solway розташовані в Північній Македонії, Гватемалі, Індонезії, в Аргентині і Україні.

Ольга Степанова

Recent Posts

Називає себе пухнастиком: коп у вільний від роботи час переодягається у кота

Молодий поліціант здивував своїх колег дивним захопленням. Як з’ясувалося, він є частиною субкультури та ідентифікує…

7 хв. ago

Які авто купляють українці: названі найпопулярніші машини

У квітні автомобілі з традиційними двигунами охопили приблизно 71% ринку нових легковиків, що майже на 2…

15 хв. ago

Прогноз погоди на вихідні 4–5 травня: з денним теплом і нічними заморозками

За даними Sinoptik.ua, погода у вихідні буде хмарною із проясненнями, проте дощі пройдуть лише в…

16 хв. ago

Для військовозобов’язаних запровадять новий документ єдиного зразка: деталі

Для військовозобов'язаних в Україні запровадять новий документ єдиного зразка. Про це повідомив представник Генштабу ЗСУ, полковник Юрій Глущенко в…

27 хв. ago

“Жахливий” прогноз Баби Ванги на 2024 рік “збувся”: британці прокидаються в страху, — The Mirror

Згідно з деяким трактуванням слів так званого "балканського Нострадамуса" Вангелії Гуштерової, її прогнози на 2024 рік…

35 хв. ago

“Залякані” ВЛК: як влада новим законом про мобілізацію робить армію “непридатною” до війни

Відповідно до закону про мобілізацію, який набуде чинності 18 травня, усі військовозобов'язані чоловіки протягом 60…

47 хв. ago