Новини

Борель закликав Західні Балкани скористатися моментом розширення ЄС завдяки Україні

Держави Західних Балкан, які є кандидатами на членство до Євросоюзу, мають скористатися унікальним моментом у процесі розширення спілки, створеною завдяки значному прогресу України.Про це заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, передає РБК-Україна з посиланням на “Укрінформ“.

Глава європейської дипломатії відзначив на прес-конференції у Брюсселі за підсумками Ради міністрів ЄС із закордонних справ, що мав ланч із главами МЗС балканських країн.

“Ми направили потужний сигнал, що вони повинні використати момент у процесі розширення ЄС, який був створений швидким прогресом України. Україна прогресує, і вони повинні йти цим же шляхом, тими ж темпами”, – заявив він.

Боррель вважає, що країнам-кандидатам з балканських держав настав час прискорити реформи, прийняти європейські стандарти та підготувати власні суспільства до входження до ЄС.

“Це унікальна можливість, якою потрібно скористатися”, – наголошує високий представник Євросоюзу із закордонних справ та політики безпеки.

Також Боррель додав, що на зустрічі з главами МЗС балканських держав обговорювалася тема повномасштабної військової агресії РФ проти України та російський вплив із метою спробувати розгорнути рух країн-кандидатів у зворотному напрямку.

“Ми заохотили деякі країни, які завжди приєднуються до наших рішень у сфері зовнішньої політики. Ми також визначили тих, хто не повною мірою приєднується до таких рішень або взагалі не приєднується”, – сказав дипломат.

Шлях України до членів ЄС

Повномасштабне вторгнення РФ різко прискорило українську євроінтеграцію, і вже на п’ятий день великої війни, 28 лютого 2022 року, Україна подала офіційну заявку на вступ до Євросоюзу.

При цьому президент Володимир Зеленський вимагав від Європи максимально швидкого її розгляду за “особливою процедурою” з огляду на екстремальні обставини, в яких опинилася Україна.

Офіційний статус кандидата наша держава набула 23 червня 2022-го, і разом із цим – низку рекомендацій від ЄС, виконання яких було умовою переходу до наступного етапу – переговорів про членство.

Ольга Степанова

Recent Posts

Погода дасть жару. Синоптики дали прогноз на робочий тиждень в Україні

Весь робочий тиждень в Україні литимуть дощі - як повсюдно, так і місцями, як із…

6 хв. ago

Добровільний візит до ТЦК не врятує від штрафу: за що покарають деяких чоловіків

Починаючи з 18 травня, у військовозобов'язаних буде 60 днів, щоб оновити дані, але навіть добровільний…

18 хв. ago

В Ірані почали молитися за здоров’я президента, гелікоптер якого зазнав аварії

В Ірані почали молитися за здоров’я президента Ебрагіма Раїсі. Як повідомляє агентство Tabnak, молитви проводяться у мазарі…

27 хв. ago

Росія відкриває новий фронт у війні в Україні, – USA Today

Новий російський наступ забрав кілометри територій поблизу Харкова, але надання нової зброї США та нездатність Росії…

39 хв. ago

Названо недорогі, але надійні авто: ви будете задоволені вибором

При виборі автомобіля багато людей прагнуть знайти баланс між надійністю та доступністю. На щастя, існує…

48 хв. ago

Повістку можуть вручити на роботі: Міноборони пояснило, що змінилося для тих, хто не у війську

В Україні 18 травня набув чинності оновлений закон про мобілізацію. Що змінилося – розповів речник Міністерства оборони…

59 хв. ago