Новини

Як роботодавці обманюють українок у Великій Британії

Колишня українська держслужбовець киянка Леся приїхала до Великої Британії торік і усвідомлювала, що через складнощі з англійською на неї, найімовірніше, чекає низькокваліфікована робота. Про це повідомляє британське видання Byline Times.

Жінка відгукнулася на оголошення клінінгової компанії Golden Hands Cleaning, яка розміщувала вакансії в Telegram.

Фейкові вакансії в Telegram

“Я вирішила спробувати, — сказала вона. — Це було трохи страшно, але я була рада, що можу бути корисною”.

Особисто ні з ким із Golden Hands Cleaning вона не зустрічалася: всі завдання отримувала через онлайн-чат і їздила до клієнтів для прибирання приміщень.

Після закінчення першого місяця Лесі не заплатили. Вона запитала представників компанії, ті відповіли, що мають деякі фінансові труднощі, а згодом перестали виходити на зв’язок зовсім. Леся зв’язалася з іншими прибиральницями: з’ясувалося, що в них та сама історія — не заплатили.

Інші українки не хотіли розголосу, але Леся все ж звернулася до відомства з трудових спорів, а згодом написала заяву до суду щодо погашення боргу. Однак на суді вона почула, що компанія збанкрутувала й отримати належну оплату неможливо.

Деякі інші українські жінки стали жертвами подібної експлуатації в секторі прибирання та готельного бізнесу Великої Британії. Їм не оплачували “пробні” робочі зміни або звільняли без оплати.

Юлія та її донька Марія приїхали до Великої Британії із Сум у травні минулого року. Вона подала заявки в більш ніж сотню компаній і, нарешті, влаштувалася на пробну зміну як помічник кухаря в мережі мексиканських ресторанів Wahaca.

“Я провела чотири години, чистячи кілограми броколі та солодкої картоплі”, — сказала вона. Наприкінці робочого дня руки були в мозолях.

На запитання про те, коли можна буде дізнатися, чи беруть її на роботу, їй сказали, що у ресторану багато заявок від претендентів і що їй доведеться пройти “випробувальний” термін ще кілька тижнів. Відповіді вона так і не дочекалася.

Вона відпрацювала ще дві пробні зміни — в кафе і ресторані, чотири години вона прибирала столи без будь-яких підказок, нагляду або інструктажу. Українка чекала два місяці, після чого їй відмовили в роботі.

“Це було жахливо — вони використовували мене, і ніхто нічого мені не сказав. Я витратила час і гроші на транспорт. Я була для них просто безплатною робочою силою”, — пояснила жінка.

Її 18-річна дочка Марія відпрацювала пробну зміну в пекарні на південному заході Лондона, де не було старших співробітників або менеджерів.

“Працювали лише дві дівчини мого віку — ні менеджера, ні начальника, які могли б подивитися, як я спілкуюся з клієнтами. Мені пообіцяли, що зв’яжуться зі мною через кілька днів, але я чекала їхньої відповіді три тижні”, — розповіла дівчина.

“Випробувальні” зміни: як розпізнати шахраїв

У британській Службі консультацій, примирення і розглядів (Advisory, Conciliation and Arbitration Service або ACAS) пояснили, що роботодавець може попросити відпрацювати неоплачувану зміну, щоб визначити, чи підходить кандидат для роботи.

За словами представників ACAS:

пробна зміна може бути обманом, якщо триває довше, ніж необхідно для оцінки претендента;або ж якщо робота здійснюється без нагляду.Представники Wahaca пояснили журналістам, що пробні зміни потрібні для перевірки того, як співробітники поводяться в реальних умовах, і що це нібито не робиться з метою економії грошей.

Ще одна українка, на ім’я Марія, приїхала до Великої Британії зі своєю матір’ю в березні 2022 року. Перші кілька місяців вона закінчувала навчання, що довелося перервати через війну, а згодом влаштувалася адміністраторкою в бутік-салон краси в Лондоні.

Через два тижні менеджер зателефонував їй і сказав, що її контракт буде негайно розірвано. Наступні два місяці Марія провела в боротьбі за належну їй зарплату в Центрі зайнятості та ACAS.

Згодом дівчина повернулася в Україну і розповіла журналістам про те, що ніколи б не поїхала до Великої Британії, якби не війна.

“Ми приїхали, щоб захистити наших дітей від війни та знайти роботу, але у Великій Британії у нас немає ні прав, ні привілеїв”, — пояснила вона.

Ольга Степанова

Recent Posts

Пенсія відкладається: хто не вийде на заслужений відпочинок раніше 65 років

Пенсійний вік в Україні – 60 років як для чоловіків, так і для жінок. Проте…

5 хв. ago

Умєрову призначили двох нових заступників: один з них керував обороною Харкова

Кабінет Міністрів України, за поданням міністра оборони Рустема Умєрова, призначив двох нових заступників очільника оборонного відомства. Як повідомили у…

13 хв. ago

Нардеп Железняк пояснив, як українці платитимуть військовий збір за жовтень

В Україні зростання військового збору передбачено у прийнятому Верховною радою 10 жовтня законопроєкті №11416-д щодо підвищення…

25 хв. ago

Зеленський подарував Папі Римському картину про різанину у Бучі

Президент України Володимир Зеленський 11 жовтня відвідав Ватикан для зустрічі з Папою Римським Франциском. Це візит став…

33 хв. ago

Вбивство Фаріон: слідство перевіряє причетність “невстановлених осіб” до злочину

Слідчі поліції Львівської області отримали доступ до 291 номера мобільних операторів у межах кримінального провадження за фактом вбивства…

42 хв. ago

Ухилянтам суттєво знизять штрафи: головне вчасно одуматися

У Верховній Раді України зареєстровано новий законопроєкт, що передбачає значне зниження штрафів для військовозобов'язаних, які…

48 хв. ago