Новини

Китай створив за рік близько ста ядерних боєголовок

Темпи нарощування Китаєм запасів ядерної зброї перевищують попередні прогнози США: за останній рік, за оцінками американського оборонного відомства, Пекін створив близько ста ядерних боєголовок.Це випливає зі звіту Пентагону, присвяченого політиці щодо Китаю.

Аналітики Міноборони США вважають, що станом на травень цього року Китай мав у своєму арсеналі понад 500 ядерних боєголовок, що приблизно на 100 більше, ніж торік.

У минулорічній доповіді Пентагон відзначав, що Пекін швидко модернізує свої ядерні сили, але оцінював, що той нарощуватиме ядерні сили меншими темпами й до 2035 року матиме 1500 ядерних боєголовок.

Тепер же Пентагон прогнозує, що Китай до 2030 року має намір розмістити понад 1000 ядерних боєголовок, що закріпить його статус третьої ядерної держави світу після Сполучених Штатів і Росії.

Для цього КНР, імовірно, використовуватиме нові реактори-розмножувачі на швидких нейтронах і переробні потужності для виробництва плутонію – які китайська влада офіційно називає частиною досліджень “мирного атома”.

За даними Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру, станом на січень цього року Росія мала 5889 ядерних боєголовок, а США – 5244.

Однак Китай відмовляється брати участь у переговорах зі США і Росією щодо обмеження ядерних озброєнь, стверджуючи, що арсенали цих двох країн набагато більші за його власний.

Ольга Степанова

Recent Posts

Де в Україні найрозумніші школярі. Топ-5 міст за результатами НМТ

Порталом Osvita.ua був оприлюднений рейтинг обласних центрів України за результатами національного мультипредметного тесту 2024 року.…

7 години ago

Персональна тренерка Іванки Трамп назвала п’ять вправ для ідеальної фігури

Іванка Трамп, донька кандидата в президенти США від республіканців Дональда Трампа, у свої 42 роки…

7 години ago

Звідки береться ком у горлі та, як із ним боротися

Популярний в Україні лікар Євген Комаровський розповів, що таке ком у горлі, та у кого він виникає. За…

7 години ago

Акули дедалі частіше нападають на людей: учені пояснили, у чому причина

Кількість нападів акул на людей за останні десятиліття неухильно зростає, пише Bild. Так, за статистикою Міжнародного архіву нападів…

7 години ago

Стало відомо, коли червоні магнітні бурі припинять лупити по Землі

У п'ятницю, 20 вересня триває магнітна буря силою у сім балів. Геомагнітний шторм червоного рівня небезпечності, що…

7 години ago

“Показники зростають з місяця в місяць”: в Україні набирає обертів добровільна мобілізація

Щомісяця в Україні добровільно мобілізуються в середньому 6,5 тисяч громадян. Про це 20 вересня заявив Уповноважений представник Міністерства оборони…

7 години ago