Новини

Водій мопеда отримав штраф у 40 800 гривень: подробиці

Особливості українського законодавства забороняють особам з відкритою категорією «А» керувати мопедами та скутерами. Для цього потрібно відкрити окрему категорію «А1».Зростання цін на пальне у наслідок збільшення податків спонукає все більше українців пересідати на мопеди як на один з найбільш економних видів транспорту. Ця тенденція особливо помітна в сільській місцевості та районних центрах, де не лише молодь, а й люди похилого віку використовують мопеди як оптимальний засіб пересування.

Проте значна частина населення залишається необізнаною про потенційні правові наслідки, пов’язані з керуванням мопедом без реєстрації та відкритої категорії. Занепокоєння виходить за рамки простих штрафів, оскільки конфіскація мопеда також є реальною можливістю.

Щоб підкреслити серйозність ситуації, можна навести приклад нещодавнього інциденту з водієм мопеда, який слугує застереженням.

Він був оштрафований на значну суму в 40 800 гривень і отримав п’ятирічну заборону на керування транспортним засобом, що є вражаючим покаранням. Таке суворе покарання було накладено через те, що водій керував мопедом без обов’язкового посвідчення водія категорії “А1”.

Юристи наголошують, що реєстрація мопеда є обов’язковою, незалежно від того, чи призначений цей транспортний засіб для їзди по місцевих дорогах, чи по національних автомагістралях. Наявність посвідчення водія категорії “А1” є також є важливою передумовою для законного керування мопедом. Окрім цього обов’язково потрібен страховий поліс.

Особам, які не мають посвідчення водія категорії A1, заборонено керувати мопедом. Порушники цієї вимоги закону можуть зіткнутися з серйозними наслідками, включаючи значні штрафи та втрату прав на керування будь-якими видами транспорту.

Відповідно до статті 126 Кодексу України про адміністративні правопорушення, керування мопедом без необхідної категорії “А1” може призвести до штрафу в розмірі 3400 грн. Повторне порушення протягом року, як передбачено частиною 5 тієї ж статті, може призвести до ще більш суворих покарань, включаючи штраф від 40 800 грн. з позбавленням права керування на строк від 5 до 7 років.

Ольга Степанова

Recent Posts

Кавовий торт від Джеймі Олівера: простий рецепт для осіннього затишку

Осінь – ідеальний час для затишної домашньої випічки, яка наповнює дім теплом і ароматом. Зірковий…

1 хв. ago

Яке майно не підлягає конфіскації при штрафах за ухилення від мобілізації

В Україні, згідно з чинним законодавством, чоловікам, які ухиляються від виконання обов'язків військового обліку, можуть…

8 хв. ago

Дніпро готують до оборони? Військовий експерт пояснив ситуацію

Інформація про те, що російські війська наближаються до Дніпропетровської області, викликала занепокоєння серед мирного населення.…

12 хв. ago

У росіян після атак БПЛА залишилися лише 3 носії «Кинджалів», — експерт

У Росії залишилося всього три носії аеробалістичних ракет "Кинджалів" літаків МіГ-31К. Через це ЗС РФ…

20 хв. ago

Податкова почала полювати на бізнес у соцмережах: що загрожує українкам за торти на замовлення

В Україні податкова служба почала активно відстежувати діяльність громадян у соціальних мережах, штрафуючи тих, хто…

23 хв. ago

Військові на межі: якої справедливості вимагають від Зеленського

Українські військові вимагають від президента України Володимира Зеленського розв'язати питання демобілізації. Однак це може бути…

32 хв. ago