Новини зоров'я

Експерти розповіли, яким буде новий локдаун в Україні

Фахівці спрогнозували, яким буде новий локдаун в Україні.

У зв’язку зі зростанням кількості хворих на коронавірус влада починає говорити про карантин в Україні, як про щось невідворотнє. Водночас у разі нового локдауну анонсуються послаблення для вакцинованих та заборони й обмеження для тих, хто ще не отримав щеплення від COVID-19. На які послаблення можуть розраховувати вакциновані та чи законно вимагати від людей щеплень, розбиралась ВВС News Україна. Про це інформує Експерт з посиланням на УНІАН.

Як прогнозує Павло Ковтонюк, екс-заступник міністра охорони здоров’я у 2016-2018 роках і співзасновник Українського центру охорони здоров’я, під час нової COVID-хвилі буде багато хворих та госпіталізацій.

“… Наша вакцинація і ті люди, які перехворіли, цього не зупинить. Ми останні у Європі за кількістю вакцинованого населення у всіх категоріях”, – заявив він. Тож, зазначає Ковтонюк, локдауну в Україні навряд чи вдасться уникнути. Наразі діє адаптивний карантин, тож рішення про посилення обмежень й запровадження “жовтої”, “помаранчевої” чи “червоної” зон ухвалює місцева влада. “Але якщо вдарить по всій країні, то уряду треба буде брати на себе відповідальність і запроваджувати обмеження по всій країні”, – говорить екс-заступник очільника МОЗ.

За прогнозами головного санлікаря, наприкінці вересня – у жовтні Україна може потрапити до “жовтої” або “помаранчевої” зони за таких темпів зростання кількості хворих, як зараз. Низка фахівців говорять про те, що з оголошенням локдауну вироблять і нові правила для вакцинованого і невакцинованого населення.

“Ніхто не має права змушувати людину робити щеплення, але цілком справедливо вимагати, щоб роботу, яка передбачає контакт з великою кількістю людей, виконували вакциновані співробітники”, – заявляв Михайло Радуцький, голова парламентського комітету з питань здоров’я нації.

Хто з невакцинованих від коронавірусу, можливо, може потрапити під обмеження
транспортники;
співробітники закладів громадського харчування;
працівники громадських та комунальних структур.

Гліб Вишлінський, виконавчий директор Центру економічної стратегії, сподівається, що у разі локдауну в Україні запрацює електронний COVID-сертифікат, за яким вакцинованих пускатимуть у закриті заклади.

Як перевірятимуть, чи вакцинована людина. Наразі засвідчити повний курс вакцинації від коронавірусу в Україні можна двома способами: отримавши письмове свідоцтво від лікаря й завантаживши електронний COVID-сертифікат у “Дії”. Та останній поки лише тестується, перевірка проходитиме за допомогою QR-коду.

Чи законно в Україні вимагати щеплення від COVID-19. В Україні вакцинація від коронавірусу – добровільна, тож відсутність щеплення не може стати причиною для звільнення.

Ольга Степанова

Recent Posts

Мрія туристів: новий підводний тунель за 6 млн євро з’єднає Європу й Африку

Підводний тунель вартістю близько 6 мільярдів євро може бути відкритий до 2030 року, щоб зробити…

1 хв. ago

У Тель-Авіві затримали чоловіка, який намагався напасти на кортеж Нетаньягу

Ізраїльські поліцейські сьогодні, 2 травня, затримали чоловіка, який намагався напасти на кортеж прем'єр-міністра Біньяміна Нетаньягу.…

3 хв. ago

До реєстру військовозобов’язаних внесуть дані всіх жінок від 17 до 60 років: що це означатиме

Нещодавно президент підписав законопроєкт, який передбачає зміни в формуванні єдиного реєстру військовозобов'язаних, призовників та резервістів.…

9 хв. ago

Російський “Газпром” уперше за 25 років відзвітував про збитки за підсумками року

Контрольований державою газовий гігант Росії "Газпром" повідомив про свій перший щорічний чистий збиток з 1999…

16 хв. ago

“Втратили весь кістяк бригади”: Україна вже пожинає плоди зволікання з фортифікаціями, — AP

Україна поспішає створити бетонні окопи, вогневі позиції та інші барикади на лінії фронту. Але, зі…

21 хв. ago

Скандальний мажор Олександр Слобоженко готується “линяти”: елітні автівки вже зникли

Скандально відомий київський мільйонер Олександр Слобоженко, ймовірно, вирішив покинути Україну під час війни. Власник Traffic Devils…

25 хв. ago