Новини

Що важливо знати призовнику перед оглядом ВЛК: пояснення

Має знати кожен призовник: яких лікарів потрібно пройти перед мобілізацією.Кожен призовник обов’язково має пройти військово-лікарську комісію (ВЛК). Адже саме вона вирішує, чи придатна особа до військової служби, інформує НОВИНИ.LIVE.

Що важливо знати призовнику перед оглядом ВЛК

Як вже писалося вище, військово-лікарська комісія визначає придатність та встановлює причини захворювань та травм, з якими людина не може служити. Про це йдеться у наказі “Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України”.

ТЦК заздалегідь перед оглядом ВЛК має отримати медичні дані про військовозобов’язаного (з психоневрологічного, протитуберкульозного, шкірно-венеричного диспансерів, наркологічного закладу). Далі ці дані подаються на вивчення ВЛК. На людей, які перебувають на обліку у цих закладах — отримують витяг з історії хвороби.

Людина з інвалідністю під час проходження медкомісії має надати дані соціальних органів, що підтверджують інвалідність, а також медкартку із результатами всіх діагнозів та медичних спостережень.

Якщо на підставі медичних документів, особистого огляду фахівцями ВЛК, є сумніви щодо придатності призовника для військової служби,  його направляють для додаткового обстеження до медзакладу.

Які обстеження треба пройти військовозобов’язаному

Перед оглядом у профільних фахівців призовники мають пройти такі обстеження:

рентген (флюорографію) органів грудної клітини;загальний аналіз крові, крім стандартних лабораторних показників крові, визначають її групу, а також резус-фактор, якщо вони не зазначені у військовому квитку;ЕКГ (електрокардіограму);аналіз сечі.Громадянам старше 40 років повинні:

виміряти внутрішньоочний тиск;провести аналіз крові на цукор.Які лікарі мають оглянути призовника

Під час проходження військово-лікарської комісії призовники повинні обов’язково перевіряються у таких спеціалістів:

терапевт;хірург;ортопед;невропатолог;психіатр;офтальмолог;оториноларинголог;стоматолог;дерматолог.Лікарі інших спеціальностей мають оглянути лише якщо є така необхідність. 

Які висновки ВЛК можуть отримати військовозобов’язані

За результатом огляду військовозобов’язаного визначають:

придатним до військової служби (повністю чи частково/обмежено);тимчасово непридатним до військової служби (надається відстрочка на термін до 2 місяців і вказується дата повторного огляду). Відстрочка може надаватися ще 2 рази на термін не більше 2 місяці (разом не більше 6 місяців). Після цього приймається остаточне рішення;непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку. Якщо людина непридатна до військової служби, повторний огляд відбувається за 6-12 місяців.

Ольга Степанова

Recent Posts

Неочікувані цифри: Євростат назвав середню тривалість життя у країнах ЄС

Євростат оприлюднив дані щодо середньої тривалості життя серед мешканців Європи. Результати є позитивними, адже додалося ще 0,9…

15 хв. ago

Що зміниться для українських чоловіків із 18 травня: десять фактів про мобілізацію

Починаючи з 18 травня набере чинності новий закон про мобілізацію. Він змінить правила реєстрації та призову військовозобов'язаних…

24 хв. ago

Нажились на війни: зникли мільйони, виділені на відновлення Бородянки

У постраждалій під час бойових дій Бородянці Київської області зникли приблизно 20 млн грн. Кошти…

35 хв. ago

Блокуватимуть рахунки і майно: ТЦК отримали право штрафувати за ухилення

Співробітники Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки отримають право на штраф за неявку в ТЦК для чоловіків,…

43 хв. ago

Новий кандидат у президенти США: Байдену та Трампу кинули виклик

За законами США, президентом країни може стати американець, якому вже виповнилося 35 років. Але ж…

54 хв. ago

У Чехії пригрозили штрафами та депортацією військовозобов’язаним українцям

Декілька заяв із приводу українців у Чехії зробив уряд цієї країни. Йдеться про легітимність перебування…

1 годину ago