Новини суспільства

У Раді запропонували перенести на 8 травня День перемоги над нацизмом у Другій світовій

У Верховній раді пропонують перенести День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні з 9 на 8 травня та перенести вихідний день. Саме 8 травня відбулася капітуляція нацистської Німеччини.Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на проект закону №7297, пише Експерт.

Як зазначають автори проекту, Друга світова війна 1939-1945 років, розв’язана двома злочинними тоталітарними режимами, стала найбільшою трагедію людства в ХХ столітті. Україна під час цієї війни зазнала незліченних жертв і руйнувань.

“Збереження і належне вшанування пам’яті жертв Другої світової війни є важливою складовою політики національної пам’яті в Україні. Не менш важливою її складовою є відзначення внеску українського народу в перемогу над нацизмом. Ця перемога щороку відзначається в європейських державах 8 травня – в День капітуляції нацистської Німеччини. Цього ж дня по всій Європі шанують пам’ять полеглих у Другій світовій війні”, – йдеться в документі.

Однак в Україні День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні досі відзначається 9 травня. Комуністичний режим СРСР навмисне встановив окрему від решти Європи дату відзначення перемоги. Радянський Союз, а слідом за ним і Російська Федерація, перетворили відзначення 9 травня на інструмент пропаганди й досягнення політичних цілей, розпалювання війн, виправдання власних злочинів проти людяності, нагадують автори проекту.

“Відзначення в Україні Дня перемоги 9 травня є нелогічним і неприйнятним, особливо після початку повномасштабного російського вторгнення на територію України 24 лютого 2022 року. Україна має вшановувати пам’ять полеглих і відзначати День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні разом з усією Європою і всім цивілізованим світом 8 травня. А 9 травня – разом з державами-членами Європейського Союзу відзначати День Європи”, – зазначається в документі.

Ольга Степанова

Recent Posts

Мобілізація в Україні: у Генштабі дали поради чоловікам, які стоять у чергах під ТЦК

В Україні під ТЦК почали фіксувати черги з чоловіків. Представник Генерального штабу ЗСУ полковник Юрій Глущенко…

2 хв. ago

Два роки тримали Авдіївку: 110-та бригада ЗСУ повернулася на фронт

110-та окрема механізована бригада імені генерал-хорунжого Марка Безручка повернулася на фронт після того, як була…

10 хв. ago

На заводі-виробнику ППО Іris-T у Берліні масштабна пожежа: місто накриває отруйний дим

У Берліні на металургійному заводі Diehl Metal Applications виникла масштабна пожежа, внаслідок якої частину міста накрив отруйний…

15 хв. ago

РФ погрожує Заходу нищівним ударом відплати в разі атаки на Кримський міст

За словами представника російського МЗС Марії Захарової, Київ уже відкрито готує напад на Кримський міст…

18 хв. ago

Заживо закопана чоловіком дружина провела під землею 12 годин і вижила

У США чоловікові зі штату Вашингтон винесли вирок за побиття і спробу поховати дружину живцем.…

22 хв. ago

Бреда Пітта помітили на побаченні з новою дівчиною (фото)

60-річного американського актора Бреда Пітта помітили на рідкісній прогулянці з його дівчиною Інес де Рамон. Про…

31 хв. ago