Новини зоров'я

У НАН розповіли про ситуацію з COVID-19

У НАН розповіли про розвиток епідемії в умовах війни.Проблема пандемії COVID-19 хоч і відійшла на задній план на тлі повномасштабної військової агресії РФ проти України, однак нікуди не зникла. Про це інформують Економічні Новини з посиланням на Українську правду.

Станом на 16 березня 2022 року в середньому за тиждень в Україні щодня одужують 24 879 людей, 5057 осіб інфікуються і 79 хворих помирають від COVID-19. В Національній академії наук України оприлюднили огляд розвитку епідемії COVID-19 в Україні під час війни. Робоча група з математичного моделювання проблем, пов’язаних з епідемією коронавірусу припускає, що захворюваність продовжує знижуватися.

Водночас процес забору аналізів та проведення відповідних тестів ускладнився, тож статистика захворюваності суттєво неповна. При цьому лікарні та лабораторії продовжують працювати у штатному режимі, тож фіксуються нові випадки захворювання, смерті та одужання від COVID-19.

“Зареєстровані епідемічні показники показали зниження у декілька разів на тлі зміни режиму роботи лікарень, знищення російською армією інфраструктури закладів охорони здоров’я та окупації частини території України”, – йдеться у повідомленні.

Водночас у НАН наголосили, що зменшення зареєстрованих випадків не означає зниження реальних показників захворюваності. Навпаки – такі чинники, як велика кількість біженців та скупчення людей в укриттях могли слугувати каталізатором для епідемії.

Серед інших висновків НАН є також наступні:
Кількість смертей видається заниженою принаймні у півтора раза. Також можливе збільшення кількості летальних випадків, з огляду на проблеми в наданні медичної допомоги.
Українські довоєнні дані про спостережувану летальність штаму “Омікрон” уже доволі надійні та вказують, що вона втричі нижча, ніж у “класичного” штаму з Вуханю. При цьому смертність від “Омікрону” вчетверо нижча, ніж у “Дельти”.
Дані захворюваності в Україні зосереджені досить нерівномірно, адже 40% всіх ПЛР-тестів, про які відомо з баз даних, проведено на Рівненщині.
На сьогодні левова частка нових інфікованих коронавірусом припадає на чотири регіони: Волинську, Полтавську, Черкаську області та м. Київ.
У Польщі, Угорщині, Словаччині, Молдові та Румунії, які відкрили свої кордони для українських біженців, нових спалахів коронавірусу не виявлено.

Ольга Степанова

Recent Posts

Не тільки співробітники ТЦК: хто тепер може вручати повістки – довгий список

Не забудьте, що з 18 травня всі військовозобов'язані повинні оновити свої дані. Деталі щодо того, що прописано…

7 хв. ago

Землю виснажує затяжна магнітна буря: її потужність зросте ще більше

До 21 травня Землю продовжать накривати магнітні бурі, які почалися ще 10 травня та були найсильнішими за…

18 хв. ago

Стане “золотою”? Експерти прогнозують стрімкий ріст тарифу на воду з 1 червня

В Україні останні місяці активно обговорюють подорожчання електроенергії для населення, але з 1 червня 2024 року…

30 хв. ago

Наклали чотири шви: стали відомі подробиці стану здоров’я Усика після перемоги над Ф’юрі

Новоспеченому абсолютному чемпіону світу в надважкій вазі Олександру Усику наклали чотири шви через розсічення над правим оком після перемоги над Тайсоном Ф'юрі. Про…

38 хв. ago

Існує щось гірше: колишній розвідник з Пентагону заявив, що боятись треба не прибульців

Колишній мисливець за НЛО, фізик та розвідник Шон Кіркпатрік, який працював у Пентагоні, занурився в…

49 хв. ago

Штрафи та електронні повістки: у Міноборони дали відповідь на запитання про мобілізацію

У Міністерстві оборони України відповіли на поширені запитання щодо мобільного застосунку "Резерв+" для оновлення даних…

57 хв. ago