Новини

Іран виявив над Перською затокою американські винищувачі F-35 та простежив за їх переміщеннями

Декілька днів тому офіційні особи Ірану заявили про те, що виявили над Перською затокою американські винищувачі F-35 і простежили за їх переміщеннями.Цю новину можна вважати сенсацією, оскільки проект будівництва F-35 вартістю 1,7 трильйона доларів був розрахований на те, щоб дати США стратегічну перевагу в повітряному просторі. Навіть Ізраїль у ході запланованих авіаударів щодо ядерних об’єктів Ірану основну ставку робив на ці винищувачі.

Іранський чиновник повідомив агентству Al Mayadeen (одному із засобів масової інформації, близькому до «Хезболла» та Корпусу вартових ісламської революції), що діє в Бейруті, що Іран виявив і відстежив винищувачі F-35.

«За останні дні кілька винищувачів F-35 пролетіли над Перською затокою і протягом усього польоту перебували під наглядом наших радарів», – повідомив він.

Згідно з рядом іранських агентств новин, це повідомлення підтверджує бригадний генерал Реза Хадже, заступник командувача силами ППО іранської армії. Хадже став першим чиновником, який відкрито заявив про те, що Іран здатний виявляти F-35 в регіоні. Ця заява відбулася після перекидання близько дюжини F-35 у регіон Центральним командуванням США після серії агресивних зіткнень за участю російських літаків над Сирією, а також після інцидентів за участю іранських військ в Ормузькій протоці.

Іранський генерал стверджує, що всі польоти над регіоном відслідковуються системами ППО, і що це відстеження підтримується системами прослуховування. За його словами, Тегеран використовує «не використовувані раніше методи прослуховування» для відстеження літаків F-35.

Бригадний генерал Реза Хадже, замкомандувача силами ППО іранської армії, запевняє, що Тегеран використовує «не використовувані раніше методи прослуховування» для відстеження F-35Ця інформація викликала широкий резонанс у соціальних мережах та серед експертів. Багато хто вважає, що Іран перехопив секретний код винищувачів F-35 і тепер зможе контролювати польоти літаків цього типу.

Алекс Холлінгс, колишній морський піхотинець США, що пише про оборонні технології та політику, опублікував у журналі The National Interest статтю, в якій написав про те, що навіть якщо вірити повідомленням про здатність іранських радарів виявляти винищувачі F-35, то наслідки будуть зовсім не такими. , як вважають деякі. Справа в тому, що за допомогою певних радіолокаційних частот справді можна виявляти стелс-винищувачі, тож для військових експертів це не новина. Що дійсно важливо, так це наявність суттєвої різниці між виявленням винищувача-невидимки та ефективним прицілюванням до нього. Він вважає, що заяви іранських чиновників розраховані на середньостатистичного читача, який мало знається на оборонних технологіях.

Холлінгс зазначає, що конструкції винищувачів-невидимок спеціально призначені для обмеження виявлення відомими типами решіток радіолокації, які не зможуть ефективно прицілюватися в них. Хоча F-35, як і раніше, не є повністю невидимими для радарів, їх відображення від радарів все ж настільки мізерне, що їх виявлення завжди відбуватиметься із запізненням, дозволяючи винищувачу-невидимці встигнути вразити ціль або піти, не ставши при цьому об’єктом нападу.

Винищувачі-невидимки нерідко літають із включеними радіолокаційними відбивачами, щоб зробити їх помітнішими і замаскувати їх фактичні профілі радіолокації. Таким чином вони вводять в оману системи ППО супротивникаІншими словами, лише певні типи радарів можуть використовуватися для наведення ракети на мету та підведення її досить близько для знищення. Низькочастотні антени здатні виявити в повітрі винищувачі-невидимки, але через більшу довжину хвиль, які вони створюють, вони не можуть надати достатньо точні дані, щоб захопити літак з ракетою. Крім того, винищувачі-невидимки типу F-35 нерідко літають з увімкненими радіолокаційними відбивачами, щоб зробити їх більш помітними і замаскувати їх фактичні профілі радіолокації. Таким чином вони вводять в оману системи ППО супротивника. Ці відбивачі, часто звані лінзами Люнебурга, не завжди легко побачити неозброєним оком, але вони дозволяють легко виявити на радарі навіть малопомітний літак.

«Цілком можливо, що американські F-35, що діють на Близькому Сході, можуть літати з цими лінзами спеціально для того, щоб утруднити завдання систем ППО противника з пошуку способів швидкого виявлення цих літаків. Враховуючи, що США відправили ці винищувачі до регіону як послання агресивним іранським та російським силам, реклама їхньої присутності є навмисним рішенням. Це стало ясно з публічної заяви Пентагону про розгортання F-35 ще до їхнього прибуття в регіон», – резюмував Холлінгс.

Ольга Степанова

Recent Posts

Військовозобов’язаних попередили: що треба зробити до 9 листопада

Термін відстрочки від мобілізації діє до 9 листопада, як подовжити — пояснили в Дніпропетровському ТЦК.…

4 хв. ago

Українців почнуть викликати до суду: обиратимуть наосліп, за неявку – непосильні штрафи

В Україні планується цікавий проект: збираються вводити суд присяжних за іноземним зразком. Це означає, що…

12 хв. ago

Моторошна знахідка: рибалка зловив акулу та не очікував побачити те, що було у її череві

Рибалка в Індонезії помітив акулу, яка дивно поводилась. Чоловік припустив, що вона могла з’їсти пластик,…

21 хв. ago

Коштує тисячі доларів: чоловік натрапив на дорогоцінний камінь, захований у багнюці (відео)

Патрік Гундерсен, який захоплюється пошуком незвичайних каменів, прочісував австралійську глухомань і виявив унікальний кристал, захований…

30 хв. ago

Найтовстішого ведмедя знайшли в США: скільки він важить (фото)

У Сполучених Штатах Америки визначилися із найтовстішим ведмедем у світі. Йдеться про ведмедицю Грейзер, яка проживає у…

38 хв. ago

У Білорусі вперше за півтора роки приземлився носій Кинджалів МіГ-31К

Російський винищувач МіГ-31К  9 жовтня здійснив посадку на одному з аеродромів Білорусі. Цей літак є носієм…

45 хв. ago