Новини

Коли потрібно переходити з літньої гуми на зимову

Всі досвідчені автомобілісти знають, що літні покришки в холодну температуру “дубіють”, через що погіршується зчеплення з дорогою та траєкторія їзди стає непередбачуваною. Ось чому сезонна заміна шин – традиційна та обов’язкова процедура для українських автомобілістів.Зимова гума на колеса ТЗ має бути встановлена ​​в обов’язковому порядку з 1 грудня до 28 лютого. Глибина профілю має бути не менше 3 мм. Шиповані шини використовуються в період з 1 листопада по 31 березня зі швидкісними обмеженнями до 100 км/год на автобанах і до 80 км/год, якщо це дорога іншого значення.

І хоч “Правилами дорожнього руху” в Україні не регламентовано, коли міняти сезонні шини в автомобілях, але багато фахівців стверджують, що зимову гуму необхідно встановлювати, коли середньодобова температура приблизно дорівнює +7 градусам.

Однак важливо враховувати індивідуальні умови експлуатації кожної машини та регіональні особливості.

Так, якщо автомобіліст регулярно їздить на машині рано-вранці, пізно ввечері і вночі, то “перевзуватися” потрібно раніше. Наприкінці вересня – на початку жовтня вдень температура підвищується до 20–25 °C, але вночі може опускатися до 0…+5 градусів, і через низькі температури літня гума працюватиме не так ефективно, як зимова.

Відповідно, якщо водій експлуатує авто переважно вдень, то момент “перевзуття” можна трохи відкласти.

Регіональні особливості користування авто у різні сезони

Водночас треба пам’ятати, що у Карпатах чи північних областях перші заморозки та загалом осіннє похолодання розпочинаються раніше, тому й до сезонної заміни гуми готуватися потрібно заздалегідь.

Якщо ж йдеться про великі міста, центральні та південні регіони, то цей процес може зміщуватися на тиждень-два ближче до зими.

Цікаво, що в деяких договорах КАСКО може бути прописана обов’язкова дата, після якої застрахований автомобіль має бути “взутий” у зимову гуму, часто йдеться про 15 жовтня. А якщо це не зроблено, виплати можуть оскаржуватися.

Який штраф за їзду взимку на літній гумі в Україні

1 ст. 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення та вводиться штраф за їзду на літню гуму взимку. Його розмір встановлено на рівні 340 гривень.

Ольга Степанова

Recent Posts

Нестача сну та постійні походи “на каву” – доріжка до тупості: сенсація від вчених

Кожен із нас хоч раз у житті стикався з ситуацією, коли через переробки, навчання, безсоння…

2 години ago

Названо три найкрасивіші жінки планети: визначали за формулою Леонардо да Вінчі

Експерти проаналізували обличчя зірок шоубізнесу, щоб виявити риси, які найбільше відповідають золотому перетину. У результаті…

2 години ago

Шукають пів трильйона гривень на війну і працівників ТЦК, яких майже 100 тисяч – нардепка

Народна депутатка Мар’яна Безугла вважає, що озвучена потреба у пів трильйона гривень, яких бракує для…

2 години ago

ФОПам в Україні запропонують купити бронь від мобілізації: які варіанти готують

В Україні ще не діє економічне бронювання від мобілізації ні для юросіб, ні для фізосіб-підприємців (ФОП). Тобто "ФОПи поки…

2 години ago

Зловживання на 12 мільйонів: оголосили підозру колишнім нардепу та заступнику міністра енергетики

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура оголосили про підозру колишньому народному депутату, колишньому заступнику міністра та…

3 години ago

Мобілізація по-новому: хто отримає право на виїзд за кордон з 1 серпня

На початку кожного місяця на українців, традиційно, чекають різні зміни у тих чи інших сферах…

3 години ago