Новини

Жінку, пов’язану зі справою МН17, засуджено до 12 років ув’язнення, – СБУ

Затриману Службою безпеки України (СБУ) жінку суд засудив до 12 років ув’язнення за передачу Росії інформації про українських військових на передовій у Донецькій області.За інформацією СБУ, суд постановив, що на додаток до 12 років ув’язнення конфіскують майно жінки.

Жінка була “особистим інформатором” офіцера російської військової розвідки Сергія Дубинського, який був причетний до збиття рейсу MH-17 у липні 2014 року, пише СБУ.

Після початку повномасштабної війни Росії проти України жінка “запропонувала свою допомогу”. За завданням Дубінського вона передавала інформацію про місця дислокації та пересування українських військ поблизу Вугледара, Павлівки та Великої Новосілки, а також про українські оборонні укріплення на східному фронті, повідомляє СБУ.

Крім того, жінка знімала на відео наслідки російських авіаударів у Донецькій області та надсилала їх російським військовим, щоб ті могли визначити масштаби завданих збитків та спланувати нові атаки, зазначили в СБУ.

За даними СБУ, жінка також передавала персональні дані партизанів, які воюють проти російських окупаційних військ на сході України.

17 листопада 2022 року Окружний суд Гааги визнав російських бойовиків Ігоря Гіркіна і Сергія Дубинського та українського проксі Леоніда Харченка винними у збитті літака “Малайзійських авіаліній” рейсу MH17 17 липня 2014 року, внаслідок чого загинули всі 298 людей на борту.

Усі троє входили до складу підконтрольної Росії маріонеткової групи і використовували зенітно-ракетний комплекс “Бук”, наданий Росією, щоб збити літак.

Четвертий підозрюваний, громадянин Росії Олег Пулатов, був виправданий.

Гіркіна, Дубинського і Харченка засудили до довічного ув’язнення і зобов’язали виплатити 16 мільйонів євро компенсації родичам жертв. Підозрюваних судили заочно.

Росія завжди заперечувала свою причетність.

Ольга Степанова

Recent Posts

У Німеччині пропонують збивати російські ракети над Західною Україною з території країн НАТО

Депутати Бундестагу Німеччини з партії канцлера Олафа Шольца вважали за можливе захистити небо України з…

1 хв. ago

Антикорупціонера Шабуніна звинуватили у привласненні авто для фронту

Відомий антикорупціонер Віталій Шабунін, якого звинувачують в ухиленні від військової служби, використовує в особистих цілях…

2 години ago

Антитрендове взуття, яке стилісти не радять носити влітку 2024 року: фото

Мода дуже швидкоплинна, тому вчорашні тренди сьогодні можуть стати антитрендами. І мова не лише про…

4 години ago

Навіть не по 4 грн за кВт: нардеп сказав наскільки подорожчає світло з 1 червня

Згідно з останніми обговореннями в Українському уряді, тарифи на електроенергію для населення, можливо, будуть підвищені вже з…

5 години ago

Пролетіла над джунглями та полоскотала нерви на скляній підлозі: колишня Кличка показала відпочинок на Самуї

Колишня дружина київського міського голови, Наталія Єгорова, показала світлини зі свого відпочинку на острові Самуї.…

5 години ago

Вєрка Сердючка розлютила українців: що трапилося (відео)

Українського співака Андрія Данилка, який виступає на сцені в образі Вєрки Сердючки, розкритикували українці.  Виявилося,…

5 години ago