Новини

“Засекречений” ізраїльський ракетний танк Pereh: що відомо

Стало відомо про «засекречений» ізраїльський ракетний танк Pereh.У 2015 році Ізраїль офіційно визнав наявність у нього раніше засекреченого виду військової техніки – мобільної ракетної установки на гусеничному шасі танка – ракетного танка Pereh. Перші фотографії бойової машини було зроблено під час розгортання Армії оборони Ізраїлю біля кордону із Сирією. Про це більш детально у матеріалі Building Tech.

На офіційній сторінці Армії оборони Ізраїлю в соціальній мережі Facebook 20 липня 2015 року було розміщено повідомлення з приводу нового ракетного комплексу: «30 років ми зберігали в таємниці інформацію про одну з найсучасніших і найефективніших наших військових технологій. Ми зняли з неї режим секретності та відкрили світові танк «Pereh». Ця машина, озброєна протитанковими ракетами, змінює уявлення про сучасний бій».

Цей «ракетний танк» можна назвати першою у світі загоризонтною протитанковою самохідною установкою. Оператор бойової машини наводить ракету на ціль по телевізійному зображенню, що йому передається. При цьому ракетний комплекс може вражати цілі на відстані до 25 кілометрів. З метою збереження секретності ця бойова машина пересувалася лише у складі бронетанкових колон. Танк призначений для ураження стаціонарних та добре захищених рухливих цілей противника.

Як базу для свого ракетного комплексу ізраїльтяни обрали власну версію американського середнього танка М48А5 (Patton III). Ізраїльська назва цієї машини, яка отримала комплекс динамічного захисту, – Magach 5.

Основним та єдиним озброєнням танка Pereh є універсальні ракети Spike-NLOS сімейства Spike. Також вони відомі в Ізраїлі як Rafael Tamuz. Ракету створили в Ізраїлі концерном Rafael (на 80%) спільно з іншими компаніями на початку 1990-х років. Рішення про зняття з неї грифа таємності було ухвалено лише у жовтні 2010 року.

За даними на 2011 рік, вартість однієї такої ракети становила 145 тисяч доларів США. Ефективний радіус дії цих ракет становить до 25 км. Вага однієї ракети у транспортному контейнері – 71 кг. Середня швидкість польоту ракети становить 130-180 м/с, бронепробивність – до 1000 мм сталевої гомогенної броні. Дані ракети можуть ефективно використовуватися при температурі від -32 до +49 градусів Цельсія і зберігатися при температурі від -45 до +71 градуса Цельсія. Залежно від розв’язуваних завдань ракета може оснащуватися різними видами боєголовок — осколковою, кумулятивною чи багатофункціональною.

Spike-NLOS є багатоцільовою мультиплатформенною електрооптичною ракетною системою, яка призначена для ураження ворожої бронетехніки, добре захищених об’єктів (типу бункер, дзот, дот) та інших інженерних споруд, а також особового складу противника та його надводних цілей. Ракетний комплекс може встановлюватись на сухопутних, повітряних чи морських носіях.

Ракета комплексу була виконана за класичною аеродинамічною схемою з крилами, що розкриваються в польоті. На ціль ракети комплексу Spike NLOS можуть наводитися за допомогою супутника або БПЛА. При цьому ракета має власну систему фіксації цілі та дистанційне управління, яке реалізується за допомогою двосторонньої електронно-оптичної системи передачі зображення, таке рішення істотно збільшує можливості бойового застосування комплексу.

Використання двосторонньої електронно-оптичної системи передачі зображення дозволяє оператору ракетного комплексу керувати випущеною ракетою в 3-х режимах: «Вистрілив та забув», «Вистрелив, оцінив і скоригував», «Вистрелив і направив у ціль». Наявність різних режимів пуску ракет дозволяє досягти максимальної точності влучення по цілі навіть на великих дистанціях бою, а також дозволяє перенаправити ракету на більш важливу ціль та мінімізувати небажані жертви під час завдання ракетного удару.

Оператор також може здійснювати захоплення цілі після запуску ракети із закритих позицій, таким чином, зменшення ризику «дружнього вогню». А наявність режиму «вистрілив та забув» дозволяє оператору дуже швидко, відразу після запуску переключитися на інші цілі.

Ракети ізраїльського комплексу Spike NLOS можуть застосовуватися як у денний час, так і вночі. Швидкість розгортання, компактність та вогнева міць комплексу дозволяють зменшити залежність невеликих підрозділів військ від повітряної та артилерійської підтримки на полі бою, дозволяючи їм ефективно боротися з танками, укріпленнями та іншими важко вразливими для звичайної зброї цілями.

Крім Ізраїлю, цей ракетний комплекс стоїть на озброєнні у Південної Кореї, вона придбала 67 комплексів Spike-NLOS. Дані ракетні комплекси розміщені на кордоні з КНДР, а також на островах у Жовтому морі.

Ольга Степанова

Recent Posts

Старіємо разом: Вікторія Бекхем звернулася до Девіда у день його 49-річчя

Колишній капітан збірної Англії з футболу 2 травня 2024 року відзначив 49 день народження. Однією з…

35 хв. ago

Улюблені джинси більше не в моді: три головні антитренди літа 2024

У 2024 році мода представила свіжі тренди, відтіснивши на задній план речі, які ще недавно…

46 хв. ago

Шалені черги біля ТЦК Києва: в Міноборони озвучили альтернативу тривалим очікуванням

У Києві спостерігаються величезні черги вже біля трьох районних ТЦК та СП. Скупчення чоловіків у кількості 50…

58 хв. ago

«Газпром» зафіксував мільярдні збитки за 2023 рік

Через наслідки повномасштабного вторгнення РФ в Україну, російська енергетична компанія «Газпром» минулого року вперше майже…

1 годину ago

Російські війська просунулися біля Очеретиного та в Котлярівці, – DeepState (карта)

Російські окупаційні війська просунулися в районі Очеретиного та в Котлярівці. Про це DeepState повідомив у Telegram. Фото: DeepStateMAP Подробиці…

1 годину ago

Німецькі залізничники планують масштабний страйк під час Євро-2024

У Німеччині може початися страйк залізничників під час чемпіонату Європи з футболу. Про це повідомляє Bild. За…

1 годину ago