Новини

Україна сама має право вирішувати, де застосовувати західну зброю – Блінкен

Держсекретар США однак зазначив, що Вашингтон не заохочуватиме удари ЗСУ по території РФ, оскільки президент Джо Байден керується в політиці двома “дороговказними зірками”. Одна з них — уникнути війни з Росією.

Україна має право самостійно вирішувати, де і за яких обставин застосовувати поставлене її союзниками озброєння. Тому Вашингтон може впливати в цьому аспекті на ситуацію тільки консультаційно, залишаючи питання застосування зброї виключно за Києвом. Про це 3 жовтня заявив держсекретар США Ентоні Блінкен, виступаючи в техаському Університеті Райса.
“Важливо зазначити, що рішення про те, як застосовувати західну військову техніку і де застосовувати, — ці рішення ухвалюватимуть виключно українці. Вони мають вирішувати, як найкраще захищати свою країну, як найкраще повернути землі”, — сказав держсекретар.
Водночас Сполучені Штати не мають наміру заохочувати удари Збройних сил України по території РФ, хоча, за словами американського дипломата, остаточно рішення залишається за військовим керівництвом України.
Така позиція Білого дому пов’язана з тим, що президент США Джо Байден з перших днів російсько-української війни намагається уникнути втягування Штатів у пряме військове зіткнення з РФ. За словами Блінкена, така установка є однією з “дороговказних зірок” американського лідера.
“З першого дня у президента Байдена було дві “дороговказні зірки”. Одна з них — переконатися в тому, що ми робимо все можливе, щоб підтримати Україну і залучити інші країни до того ж. Однак інша — уникнути прямого конфлікту з Росією”, — наголосив держсекретар.
Блінкен додав, що військовий конфлікт між двома державами може призвести туди, “де ніхто не хоче опинитися”, і він погано позначитися на безпеці американських громадян. Тому Байден керується у своїй політиці саме цими двома пріоритетами.

Ольга Степанова

Recent Posts

Платять за комуналку та хліб: мати бере з малолітніх дітей гроші за оренду

Міллі, багатодітна мати, яка активно веде свою сторінку у TikTok, вирішила навчати своїх дітей фінансовій…

2 години ago

Будуть серйозні проблеми: юрист пояснив що буде з ухилянтами після в’язниці

В Україні в судовій практиці вже є випадки, коли ухилянтам за свідомий вибір не мобілізуватися…

2 години ago

На висоті 9000 метрів: пасажир під час турбулентності намагався вкрасти літак

Йти до своєї мрії – без сумніву, прекрасно. Однак потрібно розуміти, коли не час й…

2 години ago

Не зобов’яжуть мобілізуватися: категорії, які не забере ТЦК

Внесення змін до мобілізаційного законодавства України кардинально змінює правила призову для осіб з інвалідністю. Зокрема,…

2 години ago

Аргентина закликала міжнародний суд видати ордер на арешт президента Венесуели

Аргентина звернулася до Міжнародного кримінального суду з проханням видати ордер на арешт президента Венесуели Ніколаса Мадуро на тлі…

2 години ago

“Нісенітниця”: Шольц розніс бюрократів, які блокують працевлаштування біженців з України

Німецька бюрократія стоїть на заваді працевлаштуванню сотень тисяч українських біженців, які мають затребуваний на німецькому…

3 години ago