Новини суспільства

Стало відомо, як можна достроково вступити до лав ВСУ

Незалежно від хвилі мобілізації, деякі українці можуть достроково вступити до лав ВСУ.З початком повномасштабного вторгнення Росії на територію України в країні була оголошена загальна мобілізація, де насамперед закликалися військовослужбовці з бойовим досвідом, повідомляє “Українська правда”. Проте, за бажання, деякі категорії можуть “достроково” вступити до лав ЗСУ. Про це розповів юрист Андрій Новак, інформує Експерт.

Мобілізація проходить у 4 етапи: Перша хвиля – призивають оперативних резервістів, колишніх військовослужбовців та ветеранів АТО та ООС. Друга хвиля – призивають резервістів, які не потрапили до першої хвилі мобілізації, та військовослужбовців, які проходили строкову службу до 2014 року або служили за контрактом. Третя хвиля – офіцери запасу та військовозобов’язані, які закінчили військові кафедри університетів. Четверта хвиля – усі громадяни віком від 18 до 60 років, які підлягають мобілізації (не мають обмежень за віком, станом здоров’я тощо). 15 березня розпочалася “друга хвиля” мобілізації – призов резервістів, які не потрапили до першої хвилі, та військових, які проходили строкову службу до 2014 року або служили за контрактом. 23 травня Рада продовжила термін загальної мобілізації ще на 3 місяці. Однак це ще не означає перехід до третьої хвилі, пояснює юрист фірми “Міллер” Андрій Новак.

Він зазначив, що поділ на хвилі є умовним позначенням, яке демонструє лише те, кому віддаватиметься пріоритет. Однак це не означає, що бажаючі захищати країну обов’язково повинні чекати своєї черги, інформують Еконо

“В даний час пріоритет віддається людям з досвідом бойових дій і необхідною підготовкою, однак це не означає, що мобілізують лише їх. Наприклад, ніщо не заважає військовозобов’язаному піти до ЗСУ добровольцем, навіть якщо він не потрапляє під конкретну хвилю мобілізації”, – заявив експерт .

Він додав, що зараз в Україні проходить друга хвиля мобілізації, під час якої призиваються ті, хто служив до 2014 року та проходив службу за контрактом. У першу ж хвилю призивалися переважно колишні військовослужбовці, ветерани АТО/ООС та військовослужбовці з оперативного резерву.

У третю хвилю потраплять офіцери запасу та військовозобов’язані, які закінчили військові кафедри університетів. Проте, за словами Новака, принципових змін не станеться. “Залежно від потреби у доукомплектуванні або комплектації нових частин мобілізуватимуть, як і зараз. Жодних особливих змін не буде”, – резюмував він.

Жінки та чоловіки, які перебувають на обліку за відповідними військово-обліковими спеціальностями, також можуть бути мобілізовані. “Наразі такої необхідності немає, але в окремих випадках жінки можуть бути мобілізовані за найбільш дефіцитними для Збройних Сил України та інших складових сил оборони військовими спеціальностями”, – пояснює Ганна Маляр. Зокрема, йдеться про медичні, підводно-технічні спеціальності, спеціальності зв’язку, обчислювальної техніки, радіоелектроніки, оптичних і звукометричних засобів вимірювання та метеорології, картографії, топогеодезії, фотограмметрії, геоінформаційних технологій і систем, аерофотослужби, кінорадіомеханіки, поліграфії, бойових машин і бронетранспортерів, харчової промисловості, фінансово-економічної діяльності тощо. У будь-якій повістці мають бути вказані: ваші ПІБ, рік народження та адреса; місце роботи; вид повістки (уточнення облікових даних, проходження медкомісії, прибуття до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (раніше – військкомат), призов на військову службу); дата, час та адреса – коли й куди необхідно з’явитися; уточнення щодо необхідних документів; назва органу, печатка, підпис, прізвище, ім’я та по батькові керівника ТЦКСП. Якщо ви отримали повістку, то це не означає, що вас відправлять у зону бойових дій. Нагадаємо, 23 травня Рада продовжила термін загальної мобілізації ще на 3 місяці.
Ольга Степанова

Recent Posts

Вручатимуть не лише повістки: ТЦК будуть надсилати чоловікам ще один документ

З 18 травня в Україні набув чинності новий закон про мобілізацію. Тепер, крім повісток військовозобов’язаним, можуть…

4 години ago

Чому ми прокидаємося ночами: що говорять про це лікарі і як упоратися з проблемою

Сон - це не тільки приємне проведення часу, але і невід'ємна частина здорового способу життя.…

4 години ago

Чорна елегантність: Річард Гір із молодою дружиною у вишуканих вбраннях відвідали червону доріжку

На Каннському кінофестивалі зібралися вершки суспільства, де зірки кіно, моди та культури не пропустили можливість…

4 години ago

Винен страх: прем’єр-міністр Естонії пояснила, чому союзники надають Україні мало зброї

Партнери України надають Збройним силам недостатньо зброї через страх, який майстерно використовує російський диктатор Володимир Путін. При…

4 години ago

Закон про мобілізацію вже б’є по економіці: далекобійники перекрили трасу Київ-Одеса

Дальнобійники заблокували трасу Київ-Одеса на знак протесту проти нових правил перетину кордону. З 18 травня інспектори Державної…

4 години ago

Не лише без світла: з понеділка розпочнуться відключення газу – які графіки

Наступного тижня мешканцям Київської області доведеться тимчасово забути про газове опалення та кухонні плити. Причиною є необхідність…

4 години ago